Ponovitev pomladi v drugačnih vlogah

Danes na Jesenicah močno moštvo iz Brunica – Buren tivolski uvod v sezono.
Fotografija: Otrok jeseniške šole David Rodman igra zdaj na Madžarskem. FOTO Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Otrok jeseniške šole David Rodman igra zdaj na Madžarskem. FOTO Jože Suhadolnik/Delo

Četrtek ne sodi med tiste najbolj prepoznavne hokejske dneve pri nas, a prav današnji večer ob 19. uri v Podmežakli ponuja prvo ponovitev izjemno napete pomladne predstave polfinala alpske lige med železarji in hokejisti Brunica, pozneje podprvaki tekmovanja. Južni Tirolci so takrat ugnali Gorenjce, potegnili pa nato krajši konec palice v finalu z Ljubljančani.

In četudi se vroča aprilska končnica v alpski ligi niti ne zdi prav oddaljena, se je odtlej marsikaj spremenilo. Zlasti na Jesenicah, kjer ni več nosilcev prejšnje sezone, med njimi denimo okrepitev iz Severne Amerike in enega vodilnih slovenskih reprezentantov zadnjega desetletja Davida Rodmana.

Slednjega je nazadnje pomladi selektor Ivo Jan vrnil na seznam izbrane vrste, med risi, če seveda le ne bo kakšnih zdravstvenih težav, ga gre pričakovati tudi pri sedanjem šefu reprezentančne stroke – Matjažu Kopitarju. Rodman je sicer za svojim starejšim bratom Marcelom odšel v tej sezoni na Madžarsko, njun Miskolc je spodbudno štartal v odprtem slovaškem prvenstvu in je po osmih tekmah z 12 točkami v zgornji polovici lestvice 13 klubov.

V Podmežakli pa se je nove zgodbe lotil povratnik v Slovenijo, Mitja Šivic. Gorenjec, doma z Dobrega Polja pri Brezjah, je ducat let živel v Franciji, se po koncu športne poti tam privajal na trenersko pot, zdaj si želi v svoj življenjepis dodati še uspešno poglavje na Jesenicah. Nazadnje je z moštvom v Zell am Seeju doživel najvišji poraz v sezoni (3:10), povrh je zaradi grobega prekrška za branilca Nejca Stojana sledila kazen nastopa na dveh tekmah, tako da ga danes ne bo v kadru za tekmo. Ni dvoma, da v takšnem razmerju moči favorizirana vloga pripada Brunicu, pri domačem moštvu so si na jasnem, da se v svoji dvorani pred zvestim jedrom privržencev ne bodo vdali nikomur.


Polončičev občutek za hokej


Ljubljanska zgodba je drugačna. Resda bi SŽ Olimpija glede na prikazano v uvodnih tednih lahko imela tudi kakšno točko več, a obenem je tudi preživela nepričakovan šok s hitrim odhodom trenerja Jureta Vnuka. Ni povsem jasno, čemu se je po pičlih dveh tekmah sezone v AHL to zgodilo, a pravega odnosa v slačilnici z avtoritativno trenerjevo držo, sicer nujno za uspeh v športu, ni bilo več. S starejšim bratom Tomažem, direktorjem kluba, sta opravila nekaj pogovorov, toda rešitve ni bilo: zmaji so nadaljevali sezono z novim glavnim trenerjem Gregorjem Polončičem.

Slednji se je znašel pred prvim velikim izzivom kot trener v članskem hokeju. Za naraščajnike je denimo v Mariboru skrbel imenitno, toliko pohval kot na njegov račun glede odnosa z otroki in zanimivega pristopa v ledni dvorani na Taboru še ni bilo slišati za nikogar na mariborski hokejski trenerski sceni. In Olimpija? Preprosto v tem trenutku za tivolski tabor ne more biti boljše poti, kot nadaljevati sezono s Polončičem. Tako kot njegov vrstnik Marcel Rodman ohranja izjemen občutek za hokej, po tem prekaša marsikoga tudi med bolj izkušenimi in cenjenimi trenerji. Kot vedno pa bodo rezultati odločali o njegovi usodi. Ne le v AHL, tudi na turnirju celinskega pokala IIHF, od 18. do 20. t. m. v Rittnu na Južnem Tirolskem.

Preberite še:

Komentarji: