Potrebujem 22 fantov, ki verjamejo vase

Trener Olimpijinih hokejistov o današnjem štartu v ICEHL, novi tivolski zgodbi in spominih na Francijo.
Fotografija: Olimpijin trener se je zelo resno lotil novega tivolskega projekta. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Olimpijin trener se je zelo resno lotil novega tivolskega projekta. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Za hokejiste so počitnice že oddaljene, v Sloveniji so vstopili v novo sezono na blejskem turnirju za pokal HZS. Ljubljanski zmaji so tam potrdili vlogo favoritov in osvojili lovoriko, danes pa bodo igrali prvič doslej (v sedanjem ustroju kluba) v ICEHL, najmočnejšem hokejskem tekmovanju v regiji. Pred drevišnjo premiero v Innsbrucku (19.15) in nedeljsko domačo tekmo proti Grazu (18.00) smo se pogovarjali z Mitjo Šivicem, novim trenerjem Olimpijinih hokejistov.
 

Gospod Šivic, za začetek ostaniva ob igrišču. Zdaj ste dve leti spet v Sloveniji. Pogrešate Francijo, kjer ste dolgo živeli, delovali v pravem športnem okolju, z družino spoznavali drugačno okolje, vzgajali otroke?


Priznam, tu pogrešam več sproščenosti, v Franciji se nikamor nikomur ne mudi, ni živčnosti in nestrpnosti, denimo na cesti. Pogrešam pekarne, tržnice, prijatelje, glasbo. So tudi pomanjkljivosti tako kot povsod. Ima pa tudi Slovenija svoje prednosti in zdaj sem vesel, ker sem doma.


Nekoč ste pri Olimpiji igrali, v Tivoliju je zdaj drugačen klub.


Hokejsko pot sem začel v Kranju in če si bil dober, si šel na Jesenice. Tam so bile takrat fantastične razmere. Meni so kot kadetu in mladincu vračali potne stroške prevoza, z opremo sploh ni bilo težav. Bilo pa je zelo veliko konkurence, ni bilo preprosto priti do vrat prvega moštva. Dobil sem priložnost, staknil zlom noge, izgubil več kot pol sezone, zamenjali so se pri vodstvu kluba, sestavili drugače ekipo. Dobil sem ponudbo iz Ljubljane, dolgo bil v Tivoliju, na tujem se nato uveljavljal v Rusiji in Franciji.Kako pa gledate na to sedanjo Olimpijo?


Predvsem sem vesel, da je nekdo zbral toliko volje, energije in sredstev, da se je sploh lotil takšnega projekta. Za slovenski prostor imamo res dobre razmere, zmožnosti za raven ICEHL pa so omejene. Tako da smo morali zbrati predvsem domače igralce, tujce sem nato izbiral sam. Malo pozni smo bili pri tem, pa še denarno si težko privoščimo res vrhunske igralce. Toda nekateri so popustili pri pogodbah na tujem, da bi se priključili nam. Včasih si je Olimpija privoščila visoke pogodbe, primerljive z avstrijskimi klubi, toda nato je utonila v dolgovih ...


Za začetek vas danes čaka gostovanje v Innsbrucku, v nedeljo se boste v Tivoliju pomerili s hokejisti iz
Gradca?


Če bomo znali ohranjati pod nadzorom 60 minut, igrali zbrano in potrpežljivo, se nimamo česa bati. Nazadnje smo na pripravljalni tekmi izgubili v Innsbrucku z 0:4, pokazali več igre v polju, v napadalni tretjini bili nevarnejši, toda ni bilo tistega zaključka. Pogovorili smo se o tem, verjamem, da bo zdaj drugače. Gremo tja zmagat, ne pa le poskusit zmagat. Potrebujem 22 fantov, ki verjamejo vase in se mečejo pod ploščke. To bo nato popotnica za prvo domačo tekmo.


Mitja Šivic je zadovoljen s tivolskim poletjem, od današnjega večera pa se bo začelo v ICEHL zares. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Mitja Šivic je zadovoljen s tivolskim poletjem, od današnjega večera pa se bo začelo v ICEHL zares. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Mar ni nenavadno, da boste šele zdaj imeli domačo premiero, da niti na eni pripravljalni tekmi občinstvu v Tivoliju niste predstavili te nove Olimpije?


Pozno sem prišel v Tivoli, klubi, ki bi jih gostili, so imeli že svoje programe. Vesel sem bil močnega turnirja na Slovaškem, ta nam je res koristil. Zakaj pa nismo te zadnje tekme doma z MAC iz Budimpešte igrali pred gledalci, pa ne vem, niti nisem spraševal. Ukvarjal sem z moštvom in ne z organizacijo tekme. Seveda bi bilo dobro, ko bi enkrat igralci pred sezono ICEHL nastopili pred gledalci, ni pa to ključno za priprave.


Konkurenca v ICEHL pa bo huda – nastopa 14 klubov iz 6 držav.


Izjemna konkurenca, ni dvomov! Poglejmo, kakšni tujci pridejo v to ligo, potem pa gredo od tu v še uglednejša tekmovanja po Evropi. Navijaška baza je predvsem v Avstriji tradicionalna, tekma je družabni dogodek. Tu je res kakovost, vesel sem, da tu igramo tudi mi.

Preberite še:

Komentarji: