Predsednika naj izbere pokrovitelj

Na Jesenicah priprave na občni zbor in novo sezono
Fotografija: Anže Pogačar, predsednik železarjev, temeljito razmišlja o prihodnosti kluba. Foto Roman Šipić
Odpri galerijo
Anže Pogačar, predsednik železarjev, temeljito razmišlja o prihodnosti kluba. Foto Roman Šipić

Jesenice – V prvem tednu leta 2018 so se zanesenjaki na Jesenicah ponosno ozrli k 70. obletnici hokejskega kluba v Podmežakli, nato spremljali polfinale alpske lige in zaploskali novemu naslovu državnih prvakov, a ob izteku vseh teh lepih dni slišali že znane pesimistične besede o usodi v prihodnosti.
Siniša Uroševič
Občnega zbora na Jesenicah še niso pripravili, sprva načrtovan sestanek klubskega predsednika Anžeta Pogačarja s pokrovitelji, o katerem je razmišljal prav v tem tednu, je preložen, a bo kmalu po zasedanju volilne skupščine HZS. Ta bo prihodnji teden v torek (5. junija ob 16. uri). Zadnje napovedi razkrivajo, da bosta na vrhu ostala Matjaž Rakovec in Dejan Kontrec, bolj zanimiva in tudi negotova bi utegnila biti izbira novega selektorja. Potem ko je Kariju Savolainenu prvič doslej s slovensko reprezentanco spodrsnilo, kar ne gre verjeti, da bo vodil rise tudi prihodnje leto na prvenstvu skupine B v oddaljenem Kazahstanu …
V taboru državnih prvakov so zaokrožili štiriletno obdobje postavitve novega kluba, se v tem času veselili treh domačih šampionskih lovorik in si utrdili mesto med najboljšimi štirimi v alpski ligi. Resda si občinstvo želi, da bi imela Zgornjesavska dolina spet svoje moštvo v EBEL, a dokler ne bo za dober milijon evrov proračuna na sezono, je nesmiselno razmišljati o vrnitvi med avstroogrsko elito. Tako je AHL postala najvišja dosegljiva mednarodna točka za slovenske prvake in kdor se ozre k spoznanju, da se je italijanska reprezentanca z desetimi igralci iz tega tekmovanja uvrstila v elitni svetovni razred, kazahstanska pa s sedmimi iz ugledne KHL obstala v skupini B, se lahko prepriča tudi o povsem spodobni ligaški ravni za železarje in zmaje.

Vrniti nekdanje ase

Pri slednjih je jasno, da bodo v priprave štartali brez dveh Gorenjcev, ki sta sklenila športno pot, vratarja Roberta Kristana in branilca Boštjana Groznika, med železarji ne bo več branilca Mihe Logarja, po novem igralca Strasbourga, zadnjeuvrščenega moštva v francoskem prvenstvu. In če je pri Olimpiji bolj ali manj znano, da bo proračun ob vidnem deležu Slovenskih železnic podoben dosedanjemu, okrog 600.000 evrov na sezono, o znesku na Jesenicah še ugibajo. Zato tudi o postavi za novo sezono in »prometu« v prestopnem roku (prvi bo od jutrišnjega dne do 6. junija; sledil mu bo od 3. do 7. januarja 2019) ni natančnih napovedi.
Glavni pokrovitelj prvega moštva je SIJ Acroni, pri mlajših selekcijah ostaja Hidria. »Pri Acroniju potrebujejo še nekaj časa za interno usklajevanje okrog našega sodelovanja, ponudili smo jim tudi predsedniško vlogo pri klubu,« je potrdil Pogačar. Obenem si želi, da bi bilo v Podmežakli v prihodnje več navzočnosti nekdanjih asov, omenil nam je predvsem zadnji rod – Tomaža Razingarja, Roberta Kristana ter Davida in Marcela Rodmana –, ter pomembno podporo lokalne skupnosti. Občina sicer v letnem proračunu 280.00 evrov za šport na Jesenicah približno 120.000 evrov namenja hokeju, pri tem gre predvsem za led, dohodke trenerjev in pozornost perspektivnim športnikom. So pa ne nazadnje železarji edini na Gorenjskem, ki večkrat v tekmovalni sezoni privabijo na tribune prek 3000 obiskovalcev, zato tudi ni treba posebej ugibati, kako pomembno bi bilo obdržati oziroma nadgraditi zgodbo o uspehu.

Komentarji: