Raje na led kot pa v igralnico

Ob uvodni zmagi Vegasa v finalu zablestel Čeh Nosek
Fotografija: Tomaš Nosek se je na uvodni tekmi finala NHL odrezal z dvema goloma. Foto AP
Odpri galerijo
Tomaš Nosek se je na uvodni tekmi finala NHL odrezal z dvema goloma. Foto AP

Las Vegas – Čudež na ledu. Od senzacionalne zmage ameriških študentov proti izjemni sovjetski selekciji na olimpijskih igrah 1980 v hokejskih krogih ob kakšnih presenetljivih izidih pogosto uporabljajo to besedno zvezo. In večkrat jo je bilo slišati tudi v tej sezoni NHL, ko so zmagovali novinci iz Las Vegasa. Uvrstili so se v veliki finale, v katerem vodijo z 1:0 v seriji proti Washingtonu.
Resda tudi moštvo iz metropole ZDA nima preteklosti s polnim muzejem lovorik in prav tako kot omenjeno novo moštvo in obenem zdajšnji tekmec v finalu še ni osvojilo Stanleyjevega pokala, pa vseeno je že zaradi navzočnosti superzvezdnika Aleksandra Ovečkina vendarle za marsikoga bližje končnemu cilju. Zelo cenjena sta povrhu tudi njegov rojak Jevgenij Kuznjecov kot tudi Šved Nicklas Bäckström, toda vsi trije Evropejci so za uvod v veliki finale ostali v globoki senci Čeha Tomaša Noseka, res znanega le v domovini ter pri podrobnih spremljevalcih drugega kakovostnega razreda onstran Atlantika – AHL.
Doma je iz Pardubic, vsekakor ene osrednjih valilnic odličnih hokejistov na Češkem, vendar pa je do te sezone pri svojih 25 letih le redko, in sicer skupaj na 11 tekmah, pridrsal na ledeno ploskev najmočnejšega klubskega tekmovanja na svetu. »Očitno pa mu ustreza prva tekma finala,« so o njem zapisali na spletni strani časnika Las Vegas Review Journal in se spomnili, da je tudi pred enim letom na tekmi št. 1 v finalu AHL zadel v polno. Nosek je večino svoje dosedanje kariere prestal v domačih Pardubicah, kjer je bil pred štirimi leti tudi soigralec našega reprezentančnega branilca Blaža Gregorca, zdaj mu v tej končnici očitno pripada pomembna vloga. Bil je med strelci že na zadnjih dveh tekmah konferenčnega finala proti San Joseju, nakar je z dvojčkom golov prispeval levji delež k uvodni zmagi proti Washingtonu s 6:4.

Velika prednost prve zmage

»Hokej je lahko zelo preprost in učinkovit, če se ga pravilno lotiš. Ne smeš se zapletati, s pokrivanjem tekmeca na njegovi polovici pa lahko vnašaš zmedo pri nasprotnem moštvu,« je poudaril junak tekme, ki je bil seveda vesel številnih čestitk, a se je v hipu že ozrl k nocojšnji drugi tekmi finalne serije: »Seveda je sleherna zmaga pomembna, že zlasti ta prva, a še vedno je zdaj izid le 1:0. Zato se je treba hitro zbrati in spet uveljaviti prednost domače dvorane.«
Toda zgodovina bojev za Stanleyjev pokal razkriva, odkar se tekmeca, torej od leta 1939, zanj borita v finalu na štiri zmage, da je tisti, ki je bil boljši na prvi tekmi, v veliki večini primerov nasmejan tudi ob koncu. V 78 finalnih serijah je tako uvodni zmagovalec osvojil prestižno lovoriko 61-krat.
O tem, da je v mestu znamenitih igralnic zdaj prvič zaznati evforijo, ni več dvoma, kar naenkrat so se pognali v boj za dragocene vstopnice tudi turisti, ki tu ob igralnih avtomatih, mizah z ruleto ali v igrah s kartami iščejo srečo. »Meni povsem zadostuje uspeh na ledu. Ne obiskujem igralnic, ker imam občutek, da bi bil tam vedno poraženec,« je še povedal novi junak iz priznane češke hokejske šole.

Komentarji: