David Rodman: Prvi poraz še ni usoden

Slovencem se je na prvi tekmi SP skupine B proti gostiteljem odprlo šele po zaostanku z 0:3. Jutri ob 12. uri z Južno Korejo.

Objavljeno
29. april 2019 22.00
Posodobljeno
29. april 2019 22.00
Hokejsko šolo nekdanjega sovjetskega prostora odlikuje izjemna disciplina v obrambi, kar so Kazahstanci pokazali tudi zvezdniku Anžetu Kopitarju. FOTO: Matic Klanšek Velej/Sportida
Podobno kot pred enim letom v Budimpešti je risom spet spodrsnilo na uvodni tekmi svetovnega prvenstva skupine B. Kateri poraz bolj boli, je zdaj težko ocenjevati, saj tistega z Britanci lani res ni bilo pričakovati, ta današnji proti kazahstanskim gostiteljem, udarnim favoritom prvenstva, pa tudi zapušča vtis, da bi jo naša vrsta tokrat lahko odnesla bolje. Jutri se bo ob 12. uri pomerila z Južno Korejo.

Ena od tistih dežel iz nekdanjega sovjetskega imperija, v kateri hokej ohranja ugled izjemno priljubljene športne panoge, je ves dan nestrpno odštevala do zadnje tekme uvodnega sporeda in tako nastopa svoje reprezentance. Pri tej gre sicer za mešanico okrepitev od vsepovsod, vratar je Šved, v polju so štirje Kanadčani, večino v moštvu pa predstavljajo ruski državljani Kazahstana. Povrhu so tudi zelo dobro uigrani, vsi udarni aduti namreč prihajajo iz enega kluba, Snežnih leopardov iz Nur-Sultana (do lanskega septembra se je mesto imenovalo Astana), ti so v prvem kolu končnice KHL nazadnje izločili Torpedo iz Nižjega Novgoroda z našim Robertom Saboličem.

image
Takole se je prebijal med odločnimi Kazahstanci Robert Sabolič. FOTO: Matic Klanšek Velej/Sportida


»Gre za odličnega hokejista, prav njega in Anžeta Kopitarja najbolje poznamo,« je tudi po današnji uvodni tekmi poudaril domači selektor Andrej Skabelka. Vesel je bil ob prvih treh točkah na poti h končnemu cilju, pohvalil pa tudi slovensko vrsto. A to je bilo ob spoznanju o porazu njegovemu trenerskemu tekmecu na novinarski konferenci po razpletu napete predstave v slabo tolažbo. Navzoči iz Slovenije se zlepa nismo mogli znebiti vtisa, da bi jo risi lahko tokrat bolje odnesli.

Ivo Jan, slovenski selektor: Trenerski štab čaka dolga noč

Naša pomanjkljivost je že dolgo slab začetek, kar se nam je primerilo tudi na tej tekmi. Veliko sem se pogovarjal o tem z igralci v prejšnjih dneh, žal smo ga spet polomili. Privoščili smo si tudi neumne izključitve, se pozneje pravočasno zbudili, si s pristopom in igro zaslužili tudi gol za izenačenje, pa nas je, žal, prehitela sirena za konec tekme. O Južni Koreji vemo precej, a vseeno bo za naš štab noč po tej uvodni tekmi še dolga, saj nas čakajo analize prvega nastopa in priprave za torkovo tekmo.


In vstop v tekmo je z nadzorovanjem srednje tretjine na ledeni ploskvi Arene Baris ter takrat ustvarjalnostjo predvsem udarnega napada Kopitar-Sabolič-Rodman ponujal upanje o lepi uvodni slovenski zgodbi na tem prvenstvu. Pa je nato ni bilo. Že prvo napadalno akcijo na tekmi, in sicer z igralcem več na ledu, so gostitelji kronali z golom, pozneje je vratar Matija Pintarič ob premalo pokritem svojem desnem kotu storil edino napako na tekmi, tako je bilo že 0:2. Nato je učinkoviti Mihajlis zadel še v drugo v igri petih proti štirim, slovenski načrt se je sesuval.

image
Anže Kuralt je prvi zadel za Slovenijo, v presledku manj kot poldruge minute so se risi vrnili v boj za zmago, a na koncu izgubili. FOTO: Matic Klanšek Velej/Sportida


Toda pozneje so se razmerja moči vendarle tudi zasukala. Z bliskovitima goloma, v presledku manj kot poldruge minute, so se risi vrnili v boj za zmago, a v zadnji tretjini so se soočili s tistim, kar že dolga desetletja odlikuje hokejsko šolo nekdanjega sovjetskega prostora: izjemno disciplino v obrambi. Anže Kopitar in soigralci niso več zmogli strti domače trdnjave, naslednja priložnost bo jutri. Na nasprotni strani bo Južna Koreja, ki je z uvodno zmago proti Madžarski poslala jasno sporočilo tekmecem o svoji moči.

David Rodman, strelec drugega gola za Slovenijo: »Tekme nismo začeli slabo, a ko svojih prvih akcij nismo kronali z goli, se nam je začelo podirati. Nikakor ne bi smeli že v prvi tretjini štirikrat na kazensko klop, tekmecu smo prepustili preveč prostora in ga čakali. V nadaljevanju je bilo drugače, verjamem, da bo v prihodnjih dneh še bolje. Prvi poraz še ni usoden, turnir bo očitno še zelo izenačen.«

Nikita Mihajlis, najboljši igralec tekme: »Prva tekma na prvenstvu je vedno zelo pomembna. Slovenija je začelo napadalno, naš vratar je bil zanesljiv. Vemo, da je Anže Kopitar odličen hokejist, toda na koncu v hokeju vedno odloča moč moštva, ne pa posameznika. In mi smo dihali v moštvenem duhu, zato se na koncu veselimo.«

Kazahstan : Slovenija 3:2 (3:0, 0:2, 0:0)


Arena Baris, gledalcev 7923, sodniki Sir (Češ), Vikman (Fin), Vyleta (Svk), Valdejer (VB).

Strelci: 1:0 – Mihajlis (Dietz, St. Pierre, 4 – PP), 2:0 – Nekrjač (10), 3:0 – Mihajlis (Boyd, Dietz, 16 – PP), 3:1 – Kuralt (Ograjenšek, 38), 3:2 – Rodman (Kopitar, Podlipnik, 39).
Streli na vrata: Kazahstan 34 (11, 11, 12), Slovenija 23 (2, 8, 13).
Kazenske minute: Kazahstan 4 (2, 2, 0), Slovenija 10 (8, 2, 0).
Kazahstan: Karlsson, Kudrjavcev; Metaljnikov, Makljukov, Mihajlis, St. Pierre, Bochenski; Dietz, Orehov, Ševčenko, Boyd, Nekrjač; Klešenko, Šalapov, Petuhov, Rimarjovm, Šestakov; Semjonov, Žajlauov, Sagadejev, Asetov, Akoljzin.
Slovenija: Pintarič, Gračnar; Podlipnik, Kovačević, Kopitar, Rodman, Sabolič; Magovac, Gregorc, Kuralt, Verlič, Ograjenšek; Pretnar, Repe, Drozg, Pance, Goličič; Štebih, Zajc, Kalan, Čimžar, Hebar.
Južna Koreja : Madžarska 5:1
Belorusija : Litva 4:3