Risi po hudem boju pregnali bizone

Slovenskemu hokejskemu moštvu na turnirju v Latviji prva zmaga.
Fotografija: Anže Kuralt se je proti Belorusiji odrezal z odlično igro. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
 
Odpri galerijo
Anže Kuralt se je proti Belorusiji odrezal z odlično igro. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo  

Liepaja – Če se po jutru dan pozna, potem bo nad slovenskim reprezentančnim hokejem sijalo sonce. Že ob uvodu v turnir, navzlic porazu po kazenskih strelih, so risi proti latvijskim gostiteljem igrali zelo spodobno, tokrat pa so ugnali svoje velike tekmece Beloruse. Za slovo od Baltika se bodo jutri ob 12.30 pomerili s Francijo.

Vrsto let so poznavalci slovenskega reprezentančnega hokeja tekme risov z Avstrijci omenjali kot »klasiko«. Toda v zadnjih nekaj letih je pravi derbi za prestiž na ledu postal dvoboj naše in beloruske izbrane vrste. Nazadnje so se risi pomerili z beloruskimi bizoni pomladi, slednji so si z zmago s 4:1 takrat odprli vrata vrnitve v najvišji razred svetovnega hokeja. Vendar jih slovenska nočna mora spremlja od dveh zaporednih spodrsljajev v olimpijskih kvalifikacijah, za Beloruse je bil boleč zlasti tisti zadnji, septembra 2016, na domačem ledu.

Sicer pa so bile pogosto tekme Slovencev in Belorusov izenačene, tako je bilo tudi tokrat, toda podobno kot ob četrtkovem uvodnem nastopu našega moštva na turnirju proti domači reprezentanci je bila vnovič slovenska igra zelo aktivna, z veliko drsanja in tudi ustvarjalnosti. Obe moštvi sta resda, kar za novembrski termin še zdaleč ni nenavadno, pogrešali nekaj svojih stalnih reprezentantov, naši hokejisti pa so začeli zbrano in suvereno proti tekmecem, pri katerih je na turnirju sedem hokejistov iz ugledne KHL, med njimi je tudi cenjeni kapetan Andrej Kosticin.
 

Zanesljivi Pintarič


V vratih slovenske izbrane vrste je branil Matija Pintarič (na četrtkovi premieri je številko 1 selektor Matjaž Kopitar podelil Luki Gračnarju), pred belorusko mrežo je novi selektor Mihail Zaharov postavil Konstantina Šostaka. Reprezentančnih izkušenj ta najstnik še ni zbral, zagotovo pa si bo svojo prvo tekmo na turnirju ohranil v posebnem spominu, saj mu ob živahnih postavitvah slovenske igre, zlasti prvega napada Jeglič-Tičar-Kuralt, še zdaleč ni bilo dolgčas. Brez prejetega gola je dolgo zdržal, ko pa se je tekma prevesila v drugo polovico igralnega časa, ga je po hitrem nasprotnem napadu ugnal slednji od omenjene trojice slovenskih napadalcev. Ob Roku Tičarju je bil podajalec tudi stari znanec beloruske hokejske scene Klemen Pretnar – Blejec je namreč poldrugo sezono igral pri moštvu Junost Minsk.

Pintarič je v vratih slovenske reprezentance ohranjal zanesljivost, zlasti v drugi tretjini so tekmeci sprožili več nevarnih strelov, obenem pa bi bilo lahko tudi slovensko vodstvo višje, saj je tri minute za vodilnim golom strelec Kuralt zapravil priložnost za še en zadetek. Prav ta hokejist, sicer igra v EBEL za madžarski klub iz Szekesfehervarja, je bil tudi v nadaljevanju zelo nevaren za tekmečeva vrata, v katerih pa se mladi čuvaj mreže pozneje ni več dal. Gol za potrditev zmage je namreč Tičar zabil v trenutkih, ko so Belorusi poskusili izenačiti brez vratarja, s šestim igralcem v polju.

Matjaž Kopitar, selektor Slovenije: »Tako kot po prvi tekmi sem res lahko zadovoljen s prikazanim. Priigrali smo si precej priložnosti, lahko bi bili bolj učinkoviti, toda hkrati se je poznalo, da nekateri naši igralci še niso na najvišji ravni v sezoni, nekateri mlajši pa se še privajajo na takšne tekme.«

Komentarji: