Risi prav spodbudno na premieri

Slovenski hokejsti s Tičarjevim golom v podaljšku ugnali Francijo (3:2). 

Objavljeno
10. november 2017 00.06
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Cergy – Slovenski hokejisti so zelo spodbudno vstopili v olimpijsko sezono. V svoji uvodni preizkušnji tridnevnega turnirja v Franciji so se odločno zoperstavili močnim gostiteljem, po 60 minutah osvojili točko, nato pa jih ugnali v podaljšku z golom Roka Tičarja. Risi bodo jutri, ob 16.30, igrali z Latvijci.

Za slovenske hokejiste je bil današnji dan poseben. Prvič po dvanajstih letih so nastopili pod vodstvom finskega strokovnjaka Karija Savolainena, obenem je bil pred njimi premierni nastop v olimpijski sezoni na francoskem ledu. Prav v deželi galskih petelinov so igrali zadnjo tekmo pred poletnimi počitnicami, takrat na svetovnem prvenstvu doživeli poraz proti gostiteljem in se tudi poslovili od elitnega razreda, tudi sinoči pa so se pomerili s francosko izbrano vrsto. Ta je že vrsto let med članicami izbrane elite, uvrstila se je tudi že med četrtfinaliste šampionata, ne more pa se ponašati z zadnjima olimpijskima podvigoma naših risov – slednji so namreč opozorili nase že v Sočiju 2014, kjer francoske hokejske reprezentance ni bilo, ta se ni uvrstila niti v Pjongčang, kjer bo Slovenija vnovič igrala.

Za novi začetek je selektor Savolainen po posvetu s sodelavci iz strokovnega štaba, zlasti trenerjem vratarjem Gabrom Glavičem, za čuvaja mreže na sinočnji premieri izbral Matijo Pintariča, starega znanca francoskih hokejistov, saj brani pri 14-kratnih državnih prvakih iz Rouena. Prestižni dres z oznako C je pripadel Marcelu Rodmanu, povratniku k izbrani vrsti, nekoč že kapetanu risov. Za uvod v tridnevni turnir v novem francoskem hokejskem centru, dobrih 20 km od Pariza, sta Latvija in Belorusija ponudila točo golov (7:5), v boju naših reprezentantov z gostitelji je bilo precej nevarnih akcij na obeh straneh, zadetkov pa precej manj.

Po zapravljenih priložnostih Jana Urbasa, Kena Ograjenška in Roka Tičarja v sicer živahni in ustvarjalni predstavi naših risov so vodilni gol zabili Francozi. A nato je dejansko sledila druga tretjina po slovenskih notah, v dveh hitrih akcijah so izid z goloma Roberta Saboliča in Anžeta Kuralta zasukali, prvi je bil po tekmi sinoči izbran za najboljšega med risi. Resda so gostitelji nato izenačili, junak za konec pa je bil Saboličev najboljši hokejski prijatelj Rok Tičar, strelec gola odločitve.

Francija : Slovenija 2:3 (1:0, 0:2, 1:0 - 0:1)

Nacionalni hokejski center, gledalcev 1500, sodniki Erneco, Dehpion, Barcelo, Constantineon (vsi Fra).

Strelci: 1:0 - Fleury (Rech, Gallet, 13), 1:1 - Sabolič (Kuralt, Pavlin, 24), 1:2 - Kuralt (Štebih, Pavlin, 38), 2:2 - Bertrand (de Costa, 42 - PP), 2:3 - Tičar (61).

Streli: Francija 37, Slovenija 47.

Kazenske minute: Francija 10, Slovenija 14.

Slovenija: Pintarič, Kristan; Kovačevič, Podlipnik, Jeglič, Tičar, Sabolič; Magovac, Kranjc, M. Rodman, D. Rodman, Goličič; Gregorc, Repe, Urbas, Verlič, Ograjenšek; Pavlin, Štebih, Kuralt, Pance, Mušič.