Risi v Kazahstan v boj za vizum elitnega razreda

Delegacija HZS pred glasovanjem o SP skupine B 2019 umaknila kandidaturo – Švica presenetljivo v polfinalu
Fotografija: Švicarski selektor Patrick Fischer je zelo posrečeno motiviral svoje hokejiste.
Foto Reuters
Odpri galerijo
Švicarski selektor Patrick Fischer je zelo posrečeno motiviral svoje hokejiste. Foto Reuters

København – Kot je bilo pričakovati, Slovenija še ne bo tako kmalu dočakala prirejanja SP skupine B v hokeju. Naslednje leto bo namreč to tekmovanje v Kazahstanu, pri HZS pa so se pred glasovanjem odločili umakniti svojo kandidaturo. Danes bo na Danskem polfinale SP, jutri zvečer pa veliki finale.

Pisali smo se že, da so se v deželi iz nekdanjega sovjetskega prostora zelo zagnano lotili kandidature za prvenstvo, ki ga že prav nestrpno čakajo. Kazahstan je doslej le enkrat gostil prvenstvo skupine B za hokejiste do 20 let, leta 2003, v članski konkurenci pa takšnega turnirja tam še ni bilo. Ta bo naslednje leto, od 29. aprila do 5. maja, Astana ponuja sodobno areno z 12.000 sedeži, ob njej je še mala dvorana za trening, mesto se ponaša tudi s svojim moštvom v KHL. »Ko sva opazila naklonjenost sveta IIHF prirejanju prvenstva v Kazahstanu, ki so mu v naši skupini naklonjene tudi Belorusija, Litva in Koreja, sva se s prvim sodelavcem Dejanom Kontrecem odločila umakniti kandidaturo,« je obrazložil Matjaž Rakovec, predsednik HZS.
Slovenske možnosti so bile s predlogi o Stožicah, kjer je zadnje hokejsko SP, leta 2012, razkrilo tudi precej pomankljivosti, pičle, jasno je tudi, da odkar naša zveza nima več predstavnika v omenjenem svetu IIHF, je že temelj za kandidaturo slabši. Sicer pa: dan prej je Slovenija dobila tako želeno nordijsko SP 2023, ni dvoma o tem, da je pomemben delež h končnem razpletu prispeval Janez Kocijančič, ki je član sveta FIS že od leta 1981 ...


Švicarsko presenečenje


Po včerajšnjem prostem dnevu bo danes završalo na ledeni ploskvi osrednje arene v danski metropoli. Napočil je čas za polfinale (finale bo jutri ob 20.15), v katerem presenetljivo ne bo finskih hokejistov. Ti so v končnico vstopili s 1. mesta v skupini in v vlogi jasnih favoritov pričakali Švicarje. A slednji so pripravili presenečenje in prvič po letu 1972 ter desetih zaporednih porazih (!) na svetovnih prvenstvih ugnali Fince. »Priznam, uporabil sem poseben motivacijski prijem po 1. tretjini in našem zaostanku z 0:1. Vstopil sem v slačilnico in igralcem le dejal, mar si želijo v soboto v TV prenosu gledati tekmo Kanada – Finska,« je po tekmi poudaril švicarski selektor Patrick Fischer. Odtlej so njegovi izbranci na ledu pokazali precej, favorite pa zalili s hladno prho treh golov zapored. Vodstvo s 3:1 jim je po 40 minutah odpiralo pot k polfinalu, za katerega so se morali še zelo potruditi, a so ob končni zmagi s 3:2 zdržali. Pri prvouvrščenem moštvu skupinskega dela s cenjenim mladim valom niso skrivali razočaranja, kolajna je bila namreč vidno podčrtana v finskih načrtih, najbolj optimistični so se spogledovali z naslovom svetovnih prvakov, ki so se ga v tej nordijski deželi nazadnje veselili leta 2011. »Toda če prejmeš tri gole v štirih minutah, plačaš visoko ceno,« se zaveda selektor poražencev Lauri Marjamäki.

Potrti pa so bili tudi v taboru še ene od velesil svetovnega hokeja. Čehi, nekoč svetovni prvaki in olimpijski zmagovalci, so spet ostali brez uvrstitve na stopničke, v četrtfinalu niso bili kos Američanom, leta največjih uspehov dežele Dominika Haška, Jaromirja Jagra in drugih mojstrov se oddaljujejo. Povrh je bilo to reprezentančno slovo za Tomaša Plekanca, zvezdnika iz NHL, ki je ob slovesu z Dansko dejal: »Vem, naslednje prvenstvo je pri naših sosedih na Slovaškem, toda moje reprezentančne poti je zdaj dejansko konec.«

Komentarji: