Risi za uvod z gostitelji iz Latvije

Turnir generalka za februarski začetek olimpijskih kvalifikacij.
Fotografija: Vratar Luka Gračnar je že vrsto let med risi, pomladi je bil v Kazahstanu med najboljšimi na ledu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Vratar Luka Gračnar je že vrsto let med risi, pomladi je bil v Kazahstanu med najboljšimi na ledu. FOTO: Reuters

Že dolga leta spoznavamo, kako se naši hokejski risi za oddih od klubskih obveznosti razveselijo vabil v reprezentančno slačilnico. Ponavadi so, če seveda ni poškodb in bolezni, na pripravah dobre volje, tako kot vsi športniki nato bolj uživajo na tekmi kot pa treningu. Slovenska reprezentanca bo danes opravila prvo preizkušnjo v sezoni, in sicer v Liepaji proti domači Latviji.

Tako kot zdaj že četrto leto zapored v novembru je napočil čas za močan turnir izbranih vrst Belorusije, Francije in Slovenije. Prirejanje tekmovanja vedno znova pripade eni od omenjenih držav, z zdajšnjim turnirjem tik ob Baltskem morju bo ta zgodba zaokrožena, tako da pri naši hokejski zvezi, glede na dejansko močne tekme za rise, upajo na nov dogovor tudi za naslednja štiri leta. Ob tem času sicer že vrsto let prvič med seboj igrajo vodilne evropske hokejske velesile Češka, Finska, Rusija in Švedska na turnirju v Helsinkih, novembra je tudi zanimivo snidenje v Nemčiji, kjer ponavadi gostujejo Slovaki in Švicarji.



Pred slovensko izbrano vrsto pa je tako prvi in obenem edini preizkus pripravljalnega značaja pred pravim tekmovalnim izzivom – februarskim uvodom v olimpijske kvalifikacije na Jesenicah. Tekmeci v Podmežakli (Litovci, Japonci in zmagovalci enega od predkvalifikacijskih turnirjev) zagotovo ne sodijo na raven moštev v teh dneh ob Baltskem morju, vseeno pa povratnik na slovensko klop Matjaž Kopitar, ki je prav včeraj praznoval 54. rojstni dan, ničesar ne želi prepuščati naključju.

ni podpisa
ni podpisa


Prenovljeno reprezentanco spet namerava pripraviti za visoko raven in po želeni vrnitvi v najvišji svetovni razred bi rad dosegel tudi tisto, česar mu v prejšnjem mandatu ni uspelo – da bi se z risi obdržal med elito. Toda o tem bo več besed v prihodnji pomladi, še prej je na vrsti omenjen začetek olimpijskih kvalifikacij in kot generalka prav ta turnir v Liepaji.
 

Gračnar: Na SP vsaka tekma kot finale


»Res bo tudi naslednje SP skupine B podobno kot nazadnje v Kazahstanu zelo zahtevno. Domala vsaka tekma bo za nas kot finale, ne bo prostora za napake. Toda najprej moramo razmišljati o tem uvodnem turnirju v Latviji,« razmišlja vratar Luka Gračnar, eden najboljših pri naši reprezentanci na omenjenem zadnjem šampionatu drugega kakovostnega razreda.

Matjaž Kopitar se je vrnil med rise. FOTO: Reuters
Matjaž Kopitar se je vrnil med rise. FOTO: Reuters


Kot vedno se je rad vrnil med rise, zavoljo svojega vedrega, a obenem tudi delovnega značaja, nima težav niti na Norveškem, kjer zdaj brani pri Hamarju, drugovrščenem na ligaški lestvici: »Največ izkušenj sem nabral v EBEL, ki je zaradi številnih tujcev na višji ravni kot norveško prvenstvo. A vseeno je tudi slednje zame pravšnje za ohranjanje dobrega temelja pred reprezentančnimi izzivi.«

Pričakovati je, da si bodo tri tekme turnirja v vratih razdelili Gračnar, Matija Pintarič in Žan Us, za nadaljevanje sezone ostajata resna kandidata še Gašper Krošelj (že nekaj časa se mu ponavljajo bolečine v hrbtenici), ter Rok Stojanovič, ki je zdaj še brez kluba.

Zavoljo zdravstvenih težav, in sicer bakterije v očesu, je tik pred včerajšnjim odhodom v Latvijo doma ostal vodilni reprezentančni branilec Blaž Gregorc. Kopitar je tokrat po pričakovanju ponudil priložnost tudi nekaterim mlajšim – adutom slovenske hokejske prihodnosti.

Podobno ravnajo v teh dneh tudi selektorji drugih treh reprezentanc. Vseeno pa njihovi seznami razkrivajo zelo spodobna moštva. Domala polovica beloruske ekipe prihaja iz KHL, francoskih hokejistov je podobno kot risov iz leta v leto več na tujem, med Latvijci pa je tudi branilec Ralfs Freibergs, klubski soigralec Žige Jegliča v Zlinu (Češ).

Preberite še:

Komentarji: