Risi zanesljivi na zadnji domači tekmi pred SP

Slovenska hokejska reprezentanca je na zadnji domači pripravljalni tekmi na Jesenicah premagala Japonsko s 4:0.
Objavljeno
16. april 2016 23.41

Jesenice - Slovenska hokejska reprezentanca se je na zadnji domači tekmi pred odhodom na SP pomerila z Japonsko in zmagala s 4:0 (0:0, 2:0, 2:0). Naslednji teden rise čaka še gostovanje pri Madžarih v Budimpešti, nato pa bodo na Poljskem Slovenci lovili vrnitev med elito.

Selektor Nik Zupančič je imel tokrat v primerjavi s tekmama s Hrvati na razpolago nekaj več igralcev, saj so se ekipi pridružili še sveži državni prvaki iz Olimpije. Med vratarji je tokrat dobil prosto Robert Kristan, tekmo je začel Gašper Krošelj, drugi vratar je bil Andrej Hočevar.

Japonci, sicer že stari znanci in pogosti tekmeci Slovenije, so bili nekoliko trši oreh kot Hrvaška. A ritem je bil podoben. Večinoma se je igra odvijala pred vrati japonskega vratarja, medtem ko Krošelj ni imel veliko dela. A terenska premoč se vsaj v prvem delu še ni prevesila tudi v rezultatsko prednost. Najlepše priložnosti je imel kapetan Jan Urbas, nevarni pa so bili še Žiga Jeglič, Ken Ograjenšek in Jurij Repe ob številčnih prednostih. Te je imela Slovenija v prvem delu tri, Japonska pa eno, nobena ekipa pa je ni izkoristila.

Nadaljevanje je postreglo tudi z zadetki. Slovenci so stopnjevali pritisk, bili nevarni ob igralcu več (Žiga Jeglič) in igralcu manj (Žiga Pance) in le vprašanje časa je bilo, kdaj bodo Japonci klonili. Potem ko je imel Žiga Pešut v eni akciji tri priložnosti, a mu je vratar vse strele ubranil, je v polno prvi zadel Sabahudin Kovačevič, ki ga je z lepo in natančno podajo pred gol zaposlil Rok Tičar. Prvi napad pa je nato izdelal tudi akcijo za povišanje vodstva na 2:0, po kombinaciji podaj pa je bil strelec Andrej Hebar.

Premoč Slovenije v zadnji tretjini se je končala še z dvema zadetkoma. Na 3:0 je povišal Urbas, potem ko je po podaji Blaža Gregorca plošček silovito usmeril pod prečko. Po nekaj neizkoriščenih številčnih prednostih pa je za gol, svojega prvega v članski vrsti, še v tem elementu igre poskrbel mladi Nik Simšič. Japonci so imeli v izdihljajih tekme dva igralca več in lepi priložnosti za častni gol, a je Krošelj ostal zbran.

»Vse, razen slabega začetka prvih pet minut, je bilo stopnjevanje. Stvari, ki smo se jih dogovorili, smo začeli bolje delati, imeli smo prevlado na igrišču. Vsi parametri kažejo, da smo bili veliko boljši in to smo kronali še z zadetki. Vse je šlo v pravo smer, fantje so vse vzeli zelo resno,« je tekmo ocenil Zupančič.

Brez Tavžlja

Po tekmi je selektor Zupančič še nekoliko skrčil seznam. Zaradi dveh udarcev v glavo v zadnjem mesecu dni na SP zaradi zdravstvenih razlogov ne bo potoval Andrej Tavželj, prav tako pa se je zahvalil strelcu zadnjega gola Simšiču. Bo pa do zadnjega čakal še na Miho Štebiha in Roberta Saboliča, ki imata še klubske obveznosti. Te se lahko zavlečejo tudi v začetek prvenstva.

Na SP bo prav Japonska prvi tekmec Slovenije, njun dvoboj bo na sporedu čez natančno teden dni v Katovicah.

 

Slovenija - Japonska 4:0 (0:0, 2:0, 2:0)

Dvorana Podmežakla, gledalcev 500, sodniki: Piragić (Hrvaška), Bulovec (glavna), Bergant, A. Lešnjak (vsi Slovenija).

Strelci: 1:0 Kovačevič (Tičar, 28.,), 2:0 Hebar (Tičar, Kovačevič, 32.), 3:0 Urbas (Gregorc, 45.), 4:0 Simšič (Ograjenšek, Kuralt, 56.).

Kazenske minute: Slovenija 10, Japonska 16.