Rusija ostala še brez hokejskega SP 2023

Mednarodna hokejska zveza je potrdila, da Sankt Peterburg ne bo gostil svetovnega prvenstva leta 2023.
Fotografija: Vladimir Putin je v Kremlju sprejel številne znane športnike, tudi umetnostno drsalko Anastasio Mišino, ki se je z olimpijskih iger v Pekingu vrnila z zlato kolajno. FOTO: Sputnik/Mihail Klimentjev/Kremlin/Reuters
Odpri galerijo
Vladimir Putin je v Kremlju sprejel številne znane športnike, tudi umetnostno drsalko Anastasio Mišino, ki se je z olimpijskih iger v Pekingu vrnila z zlato kolajno. FOTO: Sputnik/Mihail Klimentjev/Kremlin/Reuters

Najboljše hokejske reprezentance bi se morale naslednje leto meriti na svetovnem prvenstvu v Rusiji, a vodstvo Mednarodne hokejske zveze (IIHF) je sporočilo pričakovano odločitev, da Sankt Peterburgu zaradi znanih dogodkov v Ukrajini tekmovanje odvzame. Novega prireditelja bodo določili v času letošnjega prvenstva na Finskem, poroča AFP.

»Odločitev o selitvi dogodka je bila sprejeta predvsem zaradi skrbi za varnost in dobro počutje vseh sodelujočih igralcev, uradnikov, medijev in navijačev,« so zapisali v izjavi IIHF. Svetovno prvenstvo 2023 naj bi potekalo v Sankt Peterburgu od 5. do 21. maja 2023.

Putin na sprejemu za športnike kritiziral njihovo izključitev

Ruski predsednik Vladimir Putin je v torek v Kremlju pripravil sprejem s penino za vrhunske ruske športnike in predstavnike športnih zvez in ostro kritiziral ukrepe proti ruskemu športu, poročajo agencije.

»Izključitev ruskih in beloruskih športnikov ni le kršitev osnovnih principov športa, ampak odprto in cinično krši tudi osnovne pravice, ki so jih Združeni narodi sprejeli v deklaraciji o človekovih pravicah leta 1948,« je v torek v Moskvi dejal ruski predsednik.

Razočarani Artur Kajumov po finalni tekmi letošnjega olimpijskega turnirja v Pekingu, kjer je izbrano vrsto Ruskega olimpijskega komiteja premagala Finska. FOTO: Annegret Hilse/Reuters
Razočarani Artur Kajumov po finalni tekmi letošnjega olimpijskega turnirja v Pekingu, kjer je izbrano vrsto Ruskega olimpijskega komiteja premagala Finska. FOTO: Annegret Hilse/Reuters

Večina ruskih in beloruskih športnikov po napadu Rusije na Ukrajino nima več dovoljenja za nastope na mednarodni ravni, ruske športne zveze pa so ostale brez načrtovanih mednarodnih tekmovanj. Rusija je ostala celo brez nastopa na paraolimpijskih igrah marca v Pekingu. V torek pa je 69-letni Putin sprejel vrhunske športnike in demonstrativno podprl ruski šport in zvezdnike, ki so na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu osvojili odličja. Predsednik, v mladih letih judoist, zdaj pa tudi sam rad igra hokej na ledu, je posebej izpostavil uspehe umetnostnih drsalcev.

»Takšne popolnosti na nepošten način ni možno doseči, pa tudi ne s pomočjo dodatnih snovi ali manipulacije. V umetnostnem drsanju je vse to nepotrebno,« je še poudaril Putin in s tem opozoril na primer mlade Kamile Valijeve, zaradi katere je bilo v Pekingu kar precej razburjenja po pozitivnem dopinškem testu. Obenem je predsednik tekmovalki čestital za 16. rojstni dan.

Ruska televizija je prenašala tudi zahvalne govore športnikov, namenjene predsedniku, ki so v svojih govorih poudarili enotnost po ukrepih Zahoda proti Ruski federaciji. Putin je na sprejemu zveze pozval tudi k organizaciji lastnih tekmovanj in vabljenju tujih športnikov na ta tekmovanja. Obenem je tudi pokritiziral ruske nastope v Pekingu, saj je ocenil, da ekipa ni dosegla ciljev, ki si jih je zastavila. Reprezentanca, ki zaradi sankcij proti Rusiji ni smela nastopati z državnimi simboli, je na koncu osvojila vsega šest zlatih odličij in zasedla deveto mesto med vsemi nastopajočimi državami, cilj je bilo tretje mesto.

Preberite še:

Komentarji: