Rusija še naprej s celim plenom

Eni glavnih kandidatov za prvo mesto na hokejskem SP so bili kos tudi Češki.

Objavljeno
13. maj 2019 23.12
Posodobljeno
13. maj 2019 23.12
Na tekmi med Slovaško in Kanado se je pošteno iskrilo. FOTO: Reuters
Na svetovnem hokejskem prvenstvu elitne skupine na Slovaškem so danes odigrali štiri tekme, po katerih sta neporaženi samo še  reprezentanci Rusije in Nemčije, ki je odigrala tekmo manj. V derbiju so Rusi ugnali Čehe s 3:0 in dosegli tretjo zmago, Američani so po podaljšku prekosili Finsko, v večernem obračunu pa so gostitelji Slovaki izgubili s Kanado z golom v zadnji sekundi.

Rusija, ena glavnih favoritk za zlato kolajno, je slavila še tretjič. Čehi so v tekmo vstopili prav tako še neporaženi, toda po golih Sergeja Andronova in Nikite Guseva so se znašli v zaostanku, ob poskusu brez vratarja na koncu pa je slednji dosegel še en gol.

Američani so že v prvi minuti prešli v vodstvo z zadetkom Bradyja Skjeija, toda Finska je prednost tekmecev 2:0 izničila z goloma Harrija Pesonena in Nika Ojamäkija. A srečen konec so vendarle pričakali Američani, v podaljšku je zadel Dylan Larkin v 64. minuti.

V Košicah so hokejski privrženci doživeli pravo dramo, na koncu pa so se veselili Kanadčani. Zmagoviti zadetek je le sekundo pred koncem dosegel Mark Stone. Pred tem so gostitelji dvakrat zapravili prednost dveh golov (2:0 in 4:2), dva gola Adama Liške sta bila premalo, a so vodili tudi Kanadčani s 5:4, preden je Slovaška izenačila v 52. minuti. A tik pred koncem so Kanadčani izkoristili prednost igralca več in razžalostili domače navijače.

Precej manj razburljivo je bilo na večerni tekmi v Bratislavi, saj so Švedi upravičili status favorita proti Norveški.


Rezultati 3. kola

Skupina Košice – ZDA : Finska 3:2 (2:1, 0:1, 0:0; 1:0), Slovaška : Kanada 5:6 (2:2, 2:3, 1:1); vrstni red: Finska 7, Kanada in Nemčija po 6, ZDA 5, Slovaška po 3, Danska 2, Francija 1, Velika Britanija 0.

Skupina Bratislava – Rusija : Češka 3:0 (1:0, 1:0, 1:0), Švedska : Norveška 9:1 (3:0, 5:0, 1:1); vrstni red: Rusija 9, Švedska, Švica in Češka po 6, Latvija po 3, Norveška, Avstrija, Italija po 0.