Šest točk za vzpon Jesenic in Olimpije

Uspešen večer za slovenski moštvi v alpski ligi. Ljubljančani spet na vrhu.

Objavljeno
21. november 2019 22.20
Posodobljeno
21. november 2019 23.51
Jeseniški kapetan Andrej Tavželj je z golom in prispeval delež k zmagi proti Vipitenu. FOTO: Roman Šipić
Jesenice - V Podmežaklo se je vrnila dobra volja, saj je domače moštvo po zadnjem porazu v Lustenauu osvojilo tri točke v alpski ligi z Vipitenom v sicer nenavadnem večeru, po številu napak in posledično golov daleč od hokejskih učbenikov. Že v soboto (18) bodo železarji gostili KAC II, pred vodilno Olimpijo, ki je zmagala v Kitzbühlu, pa je gostovanje v Linzu.

Končno! Tako je najzvestejše jedro 700 rednih obiskovalcev tekem alpske lige v Podmežakli dejalo nocoj. Zadnja tekma je bila namreč tu 2. novembra, najboljše igre dotlej v sezoni domači hokejisti takrat niso kronali z zmago proti Asiagu. Za povrh so izgubili z golom odločitve pičle pol minute pred koncem ...

In kar preveč se je nakopičilo takšnih nesrečnih razpletov za moštvo v sezoni, ko se je novi trener Mitja Šivic, sicer po ducatu let povratnik na domačo Gorenjsko iz Francije, temeljito lotil dela z moštvom omejenega proračuna, v katerem ni niti dovolj izkušenj niti dovolj kakovosti.

Realnost pa je takšna, da so železarji od vrha alpske lige zdaj vidno oddaljeni, toda želeno pot k zmagi so hitro začeli uresničevati s hitro doseženim vodilnim golom. Nadaljevanje je nato ponudilo že kar nenavadno učinkovit večer, zlasti v prvi tretjini so Jeseničani uprizorili tisto, kar je največkrat v tej sezoni občinstvo pogrešalo – zbranost pred vrati tekmecev z doseganjem zadetkov po odbitih ploščkih.

Toda mirnega večera v Podmežakli navzlic lepi prednosti treh golov že v 13. minuti ni bilo. Najprej so s strelom prek rame vratarja Žige Kogovška hokejisti iz Vipitena znižali, nato so se dvakrat odrezali v trenutkih številčne premoči – že je bilo 4:4!

Toda preveč hudega so ob zasukih v svojo škodo Gorenjci v tej sezoni že pretrpeli, zato tokrat njihovi odločnosti ni bilo konca. Tudi ta nenaden padec v igri jih ni strl, do konca druge tretjine so si spet priigrali prednost +3 (7:4) in si tako na stežaj odprli dveri k želeni zmagi, 7. na 16 tekmah dosedanjega sporeda sezone v AHL.

image
Andrej Hebar (levo; desno Olimpijin kapetan Aleš Mušič) ni bil navdušen nad igro Jesenic, toda s soigralci se je razveselil pomembne zmage. FOTO: Roman Šipić/Delo


In tako so jo ob koncu le dočakali. »Res so zdaj pomembne tri točke, a nad takšno predstavo s spodrsljaji ne moremo biti navdušeni. Je pa tudi ta tekma potrdila izenačenost te lige, v kateri se za zmago vedno znova moraš zelo potruditi,« je strnil misli izkušeni Andrej Hebar.


 

Nove točke v Avstriji


Olimpijini hokejisti so se vrnili na vrh lestvice po svoji tekmi v smučarskem Kitzbühlu. Prav preproste naloge proti čvrsti domači ekipi niso imeli, a s hitrim vodstvom z 2:0 so tekmecem že dali vedeti, da so na Tirolsko prišli po zmago. Tako bo tudi v soboto v Linzu, nato pa še v nadaljevanju sezone, v kateri zmaji branijo lovoriko prvakov alpske lige.

image
Gal Koren se je v Kitzbühlu dvakrat vpisal med strelce. FOTO: Leon Vidic/Delo


Ni dvoma o tem, da tivolsko moštvo sodi v kakovostni vrh tekmovanja, pogosto je močno in psihično trdno tudi takrat, ko na ledu ne blesti. A nocoj je bilo za razred boljše od Tirolcev in si je tako zasluženo priborilo nove točke v Avstriji.

SIJ Acroni Jesenice : Vipiteno 8:5 (4:2, 3:2, 1:1)

Dvorana Podmežakla, gledalcev 700, sodniki, Durchner, Podlesnik (oba Avs), Markizeti, Miklič (oba Slo).
Strelci: 1:0 – Urukalo (Tomaževič, 2), 1:1 – Doggett (Bustreo, 7), 2:1 – Tavželj (J. Sodja, 7), 3:1 – Urukalo (J. Sodja, Šturm, 10), 4:1 – Tomaževič (Crnović, Stojan, 13), 4:2 – Bustreo (Lemay, Milam, 18), 4:3 – Milam (Doggett, 24 – PP2), 4:4 – Oberdorfer (Deluca, Hackhofer, 25 – PP), 5:4 – Hebar (Primožič, Poklukar, 27), 6:4 – U. Sodja (J. Sodja, Hebar, 31 – PP), 7:4 – Đumić (Svetina, 37), 8:4 – Ankerst (Glavič, Poklukar, 50), 8:5 – Doggett (Erlacher, Milam, 57 – PP).

Kitzbühel : SŽ Olimpija 2:4 (0:2, 1:2, 1:0)

Športni park v Kitzbühlu, gledalcev 450, sodniki F. Giacomozzi, P. Giacomozzi, Benvegnu, Cristeli (vsi Ita).
Strelci: 0:1 – Pešut (Koren, Mušič, 5), 0:2 – Koren (Logar, Ropret, 13 – PP), 0:3 – Koren (Pešut, 26), 0:4 – Ulamec (26), 1:4 – Havlik (Schreiber, Riener, 31) 2:4 – Feix (Mader, Maurer, 59).
Vrstni red: SŽ Olimpija 35, Asiago 34, Ritten, Brunico po 33, Cortina 30, Lustenau 27, Gardena 26, Zell am See 25, Feldkirch, SIJ Acroni Jesenice, Vipiteno po 24, Fassa 21, Salzburg ml. 19, Kitzbühel, KAC II po 17, Vienna II 15, Bregenzerwald 11, Linz II 2.