Slovenci odlično začeli boj za obstanek: visoka zmaga nad Madžarsko

Risi na svetovnem prvenstvu skupine B do prvih točk, dva gola dosegel komaj 20-letni Jan Drozg.
Fotografija: Slovenija (na fotografiji Miha Zajc, Sabahudin Kovačevič in strelec dveh golov Jan Drozg) se je razveselila prve zmage v Nur-Sultanu. FOTO: Matic Klanšek Velej/Sportida
Odpri galerijo
Slovenija (na fotografiji Miha Zajc, Sabahudin Kovačevič in strelec dveh golov Jan Drozg) se je razveselila prve zmage v Nur-Sultanu. FOTO: Matic Klanšek Velej/Sportida

Nur-Sultan – Slovenska hokejska reprezentanca je po treh zaporednih porazih na svetovnem prvenstvu skupine B vendarle prišla do prve zmage. Visoko, s kar 6:0 (1:0, 3:0, 2:0) je premagala Madžarsko, obstanek na tej ravni tekmovanja pa bo potrjevala v nedeljo v tekmi z Litvo, ki je za zdaj še brez točk.

Po porazih s Kazahstanom (2:3), Južno Korejo (3:5) in Belorusijo (1:4), po katerih je že začela teči voda v grlo, so slovenski igralci strnili vrste in dosegli pomembno zmago v boju za obstanek. Dvoboj z Madžarsko so risi začeli odločno, napadalno, prvič na tem prvenstvu pa tudi niso že v prvih petih minutah prejeli gola.


Odločilna druga tretjina


V izenačenem prvem delu je tekmečevo mrežo v 14. minuti zatresel Miha Štebih, odločilna pa je bila druga tretjina, ki so jo Slovenci dobili s kar 3:0. Najprej so izkoristili številčno premoč na ledu, zadel je 20-letni Jan Drozg, ki je nato po le treh minutah dosegel še en gol, na 4:0 je povišal Anže Kuralt. 

V zadnji tretjini tekme je ritem nekoliko padel, Slovenci pa so v 55. minuti vendarle dosegli še en gol. Svojega prvega na tem prvenstvu je zabil naš prvi zvezdnik Anže Kopitar. Nemoč Madžarov je bila ob koncu tolikšna, da so Slovenci dosegli še šesti gol, in to z igralcem manj na ledu. V predzadnji minuti tekme je namreč zadel še Andrej Hebar.

Zmaga je bila za Slovenijo zelo pomembna, da je prekinila niz porazov, ni ji pa še dokončno zagotovila obstanka v skupini B. Še vedno lahko teoretično pride do kroga treh ekip z enakim številom točk, vendar pa je na papirju Litva vendarle najslabša. Z njo se bo Slovenija merila v nedeljo (8.30).

Tekma med Slovenijo in Madžarsko je bila edina današnja v Nur-Sultanu, 5. kolo bosta jutri zaokrožila dvoboja med Južno Korejo in Litvo ter med Belorusijo in Kazahstanom.

Vrstni red skupine: Belorusija in Kazahstan po 9, Južna Koreja 6, Slovenija in Madžarska po 3 (obe +1), Litva 0.

Komentarji: