Namesto med svetovno elito risi v boj za obstanek v skupini B

Slovenski hokejisti v Nursultanu brez resnih možnosti v tekmi z razigranimi Belorusi (1:4).

Objavljeno
02. maj 2019 11.55
Posodobljeno
02. maj 2019 15.00
Slovence čaka boj za obstanek v skupini B. FOTO: Matic Klanšek Velej / Sportida
F. T.
F. T.
Slovenska hokejska reprezentanca na svetovnem prvenstvu skupine B v Kazahstanu igra svojo tretjo tekmo. Slovenci, ki so v Nursultanu še brez zmage, se merijo z doslej neporaženo Belorusijo. Slednja je prešla v vodstvo že v 4. minuti prve tretjine, ko je v obdobju igre z igralcem več matiral vratarja Luko Gračnarja beloruski adut Jegor Šarangovič. Tako je ostalo tudi do konca prve tretjine, ki so jo opazno boljši Belorusi zasluženo dobili z 1:0.V drugi tretjini so Slovenci prikazali boljši obraz, si ustvarili več priložnosti kot prej, najlepšo pa so zapravili v 32. minuti – z igralcem več na ledu. Slovenci so tedaj že dvignili roke v zrak, toda plošček vendarle ni prešel golove črte. Risi v seštevku na noben način niso mogli zlomiti odpora Belorusov, četudi so imeli kar štirikrat prednost igralca več na ledu.

image
Klemen Pretnar je takole neuspešno meril na vrata Belorusov. FOTO: Matic Klanšek Velej / Sportida


Zadnjo tretjino so bolje odprli slovenski hokejisti. Robert Sabolič je tako izkoristil enega od napadov risov in Slovence v 44. minuti tekme vrnil v igro za zmago. Toda Slovenija je držala v rokah pozitiven rezultat pičli dve minuti. Belorusi so namreč že v 6. minuti zadnje tretjine vnovič prešli v vodstvo po golu Jevenka, štiri minute zatem pa prednost še povišali prek strelca Geoffa Platta. Slovenci so na koncu poskusili opraviti kaj več še brez vratarja na ledu, a prejeli v 59. minuti še četrti gol v prazna vrata, strelec je bil Demkov. Izbrancem selektorja Iva Jana tako preostane neprivlačen, toda pomemben boj za obstanek v skupini B.

image
Taktiko za prvo zmago so kovali (z leve) pomočnik selektorja Mike Zettel, prvi zvezdnik Anže Kopitar in selektor Ivo Jan. FOTO: Matic Klanšek Velej / Sportida


Današnje tekme: Litva : Madžarska 1:4, Belorusija : Slovenija 4:1 (1:0, 0:0, 3:1), Južna Koreja – Kazahstan (ob 15.30).
Vrstni red: Belorusija 9, Južna Koreja in Kazahstan 6, Madžarska 3, Slovenija in Litva 0.


V prvih dveh tekmah neuspešni


Po treh tekmah na SP so Slovenci izgubili možnosti za eno od prvih dveh mest, ki vodita v elitno skupino za leto 2020. Tako kot Litva so na dnu lestvice brez zmage, potem ko so v prvem krogu izgubili s Kazahstanom z 2:3, v drugem pa z Južno Korejo s 3:5.image
David Rodman je v prvi tekmi na turnirju takole meril na vrata Kazahstana. FOTO: Matic Klanšek Velej / Sportida


Naloga izbrancev selektorja Iva Jana ni bila lahka. Belorusi so lani izpadli iz elitne skupine in se želijo takoj vrniti nazaj. Slovenci so doslej z njimi odigrali 22 tekem, imajo sedem zmag, zadnjo iz olimpijskih kvalifikacij leta 2016, ko je bilo v Minsku 3:2. Na zadnji tekmi na SP leta 2017 v Parizu so Belorusi zmagali s 5:2. Po današnji tekmi Slovenijo v Kazahstanu čakata še dva dvoboja, v petek popoldne z Madžarsko in v nedeljo zjutraj z Litvo.