Švedi so se dolgo mučili z Britanci, Kanadčani pa s Kazahstanci

Na svetovnem prvenstvu v hokeju na ledu v Rigi danes uspešne vse tri skandinavske reprezentance.
Fotografija: Kanadčani so se morali zelo potruditi za zmago nad Kazahstanci. FOTO Vasily Fedosenko/Reuters
Odpri galerijo
Kanadčani so se morali zelo potruditi za zmago nad Kazahstanci. FOTO Vasily Fedosenko/Reuters

Na svetovnem prvenstvu v hokeju na ledu elitnega razreda v Latviji sta bili včeraj v skupini A uspešni obe skandinavski reprezentanci. Švedi so s 4:1 (1:1, 2:0, 1:0) premagali Britance, Danci pa so bili s 5:2 (1:1, 0:1, 4:0) boljši od Belorusov.

Favorizirani Švedi so se proti Otočanom, ki so z golom Liama Kirka v osmi minuti celo vodili, presenetljivo dolgo mučili. Uvodna tretjina se je namreč končala z neodločenim izidom 1:1, potem ko je v 16. minuti ob igralcu več na ledu v polno zadel Marcus Sörensen. Hokejisti s tremi kronami na prsih so prešli v vodstvo v 28. minuti, ko je britansko mrežo zatresel Jonathan Pudas, pet minut pozneje pa so imeli po zadetku Maria Kempeja prednost dveh golov. Mlajši brat Adriana Kempeja, soigralca Anžeta Kopitarja pri Los Angeles Kings, je v 53. minuti postavil tudi končni izid.

Švedi so se s tem uspehom vendarle povzpeli z dna lestvice v skupini A, v kateri so v večerni tekmi njihovi sosedi Danci v zadnji tretjini nadomestili zaostanek z 1:2, na koncu zanesljivo ugnali Beloruse in jih potisnili na zadnje mesto. Za Skandinavce so zadetke dosegli Nicolai Meyer (6.), Matthias Asperup (45.), Mathias From (48.), Markus Lauridsen (50.) in Alexander True (53.), za poražence pa sta bila strelca Artem Demkov (3.) in Mihail Stefanovič (31.).

Danski napadalec Alexander True je postavil končni izid na tekmi proti Belorusom. FOTO: Gints Ivuskans/AFP
Danski napadalec Alexander True je postavil končni izid na tekmi proti Belorusom. FOTO: Gints Ivuskans/AFP


Norvežani po kazenskih strelih


V skupini B so Kanadčani po hudem boju s 4:2 (1:0, 1:1, 2:1; Mangiapane 7., Henrique 22., Perfetti 48., Brown 60.; Mihailis 25., 42.) strli odpor Kazahstancev in po treh porazih dosegli šele drugo zmago na tem šampionatu. V drugi tekmi te skupine so bili Norvežani po streljanju kazenskih strelov s 4:3 (1:2, 1:0, 1:1; 0:0) boljši od gostiteljev. Strelec zmagovitega gola je bil Michael Haga. V rednem delu so bili za »vikinge« natančni Sondre Olden (4.), Ken-Andre Olimb (22.) in Mathias Pettersen (42.), strelci za Latvijce pa so bili Renars Krastenbergs (12.), Ronalds Kenins (18.) in Kristians Rubins (50.).

Preberite še:

Komentarji: