Švicarjev še zdaleč ne mika pot domov

V jutrišnjem četrtfinalu vendarle brez domače reprezentance
Fotografija: Švicarji so se drugo leto zapored veselili uvrstitve v četrtfinale SP.
Odpri galerijo
Švicarji so se drugo leto zapored veselili uvrstitve v četrtfinale SP.

København – Po pisanem, več kot poldrugi teden dolgem skupinskem delu tekmovanja na 82. svetovnem prvenstvu v hokeju je napočil prvi prost dan. Jutri se bo dvignil zastor nad prestižno končnico, zadnja vizuma četrtfinala sta si za konec priigrala Švica in Latvija. Slednja je po ogorčenem ugnala gostitelje Dance in jim tako preprečila nadaljevanje prvenstva.

Kot že nekaj let zapored je bilo 16 moštev najvišjega svetovnega razreda, med katerimi po lanskem pariškem slovesu zdaj ni več slovenskega, razdeljenih v dve skupini, po štirje najboljši bodo od jutrišnjega dne nadaljevali tekmovanje. Pred torkovim sporedom, sklepnim v tem ligaškem delu, rešitve vseh ugank še ni bilo, že od konca tedna je jasno le, da najvišji razred zapuščata pričakovano Koreja in presenetljivo Belorusija. Prav za konec sta si Švica in Latvija priigrali četrtfinale, v katerem vnovič ne bo slovaških hokejistov.
 

V Košice ali Bratislavo?


Nekdanji svetovni prvaki in v Vancouvru 2010 vidni olimpijski polfinalisti ne ohranjajo več stika z najboljšimi, na prejšnjih dveh prvenstvih jim je celo grozil izpad iz elitnega razreda. Tokrat o obstanku ni bilo dvoma, nekatere predstave slovaške reprezentance, zlasti tekmi proti močnima Češki in Švedski, so bile zelo spodobne, a presežka v ključnih trenutkih igralci izpod Tater pod vodstvom novega selektorja Craiga Ramsaya niso uprizorili. V četrtfinalu jih ni bilo od leta 2013, seveda upajo, da se bodo v vidnih vlogah vrnili čez eno leto na prvenstvu doma. A že pred včerajšnjo tekmo zadnjega kola skupinskega dela na Danskem se je zakuhalo: po vzoru letošnjih prirediteljev naj namreč sedmih tekem za točke ne bi igrali v glavnem mestu, temveč na oddaljenem vzhodu dežele v Košicah. Tako bi se tudi oddolžili številnim privržencem iz železarskega in tudi tradicionalno hokejskega mesta, sicer za Bratislavo drugega največjega na Slovaškem, ker jih tam ni bilo na prejšnjem domačem šampionatu, maja 2011. Toda obenem si zdaj v metropoli kar ne predstavljajo, da domače reprezentance ne bi videli v živo do izločilnega dela tekmovanja, za katerega sploh ni nujno, da se bo vanj Ramsayeva četa uvrstila. Včeraj je za slovo od skandinavskega juga ugnala Belorusijo s 7:4, slednja tako na prvenstvu ni osvojila niti ene točke!
 

Švicarska zgodba o uspehu


Iz københavnske skupine so se tako med izbrano osmerico uvrstile Švedska, Rusija, Češka in Švica, iz Herninga pa Finska, ZDA, Kanada in Latvija. Slednja je pokvarila domačo veselico, saj je v neposrednem dvoboju za četrtfinalu ugnala Dansko, Švica pa nadaljuje svojo zgodbo o uspehu. Včeraj je na tekmi odločitve gladko ugnala Francijo, zdaj si želi še odmevnejši dosežek, pa četudi se bo jutri pomerila s Finsko, pri kateri stroko in navijače navdušuje zlasti obetavni novi val s sijajnim dvajsetletnikom Sebastianom Ahom z ledenih ploskev NHL, kjer igra za Carolino.
Švicarski branilec Roman Josi je zbral že veliko izkušenj onstran Atlantika, nalezel se je tudi severnoameriškega odločnega in samozavestnega pristopa. "Nismo prišli na Dansko, da se poslovimo od nje že po četrtfinalu. Seveda je najbolj pomembno, da smo preskočili francosko oviro, a ko si enkrat v izločilnem delu tekmovanja, je vse mogoče," je povedal v trenutkih slavja pred slačilnico, ko si je Švica tako kot lani v Parizu vnovič priigrala nastop v končnici.
 

Komentarji: