Tako kot lani: hud boj in naslov Švedov

 Za 11. lovoriko Skandinavci po kazenskih strelih ugnali Švicarje

 
Fotografija: Švedi so se tako veselili 11. naslova svetovnih prvakov v hokeju.
FOTO AFP
Odpri galerijo
Švedi so se tako veselili 11. naslova svetovnih prvakov v hokeju. FOTO AFP

  Zadnje dejanje hokejske sezone v Evropi je pripadlo Švedski. Tako kot pred enim letom v Kölnu tudi tokrat na Danskem, ki je prvič doslej gostila SP v hokeju, ni bilo zmagovalca niti po 60 minutah niti po podaljšku, pri kazenskih strelih pa se je razpletlo po švedskih željah.

Če bi se ozirali tako k zgodovini svetovnih prvenstev kot tudi veljavi posameznikov na hokejskem trgu, zlasti v NHL, potem o favoritu finalnega dvoboja na Danskem tokrat ni bilo prav nikakršnih dvomov: sosednja Švedska naj bi se veselila še enega zmagoslavja na ledu. Toda Švica je v končnici preskočila dve zelo visoki oviri  v četrtfinalu finsko, v polfinalu pa kanadsko. »Mar ni napočil čas za mejnik, ki ga naši hokejisti nikdar niso dosegli,« so v pričakovanju velikega finala na spletnih pisali švicarski poročevalci iz Københavna, tudi med reprezentanti pa je bilo tokrat zaznati več odločnosti kot pred petimi leti, ko so nastopili v svojem edinem finalu v zadnjih desetletjih svetovnega prvenstva.

Takrat je bila Švedska za razred boljša (5:1), sinoči je bilo drugače. Prve minute so napovedovale zelo izenačeno in negotovo tekmo, v kateri so nato ljubljenci na ledu dežele natančnih ur in čokolade dvakrat vodili, favorizirani Skandinavci pa so se morali zelo potruditi, da so 40 minut ostrega boja sklenili brez zaostanka  po dveh tretjinah je bilo tako 2:2. Gola v zadnjem delu ni bilo, sledil je podaljšek, za njim kazenski streli in nato novo skandinavsko slavje.
 

Bron Američanom


Kanada je doživela sobotni šok ob polfinalnem porazu s Švico, očitno si od tega včeraj še ni opomogla, saj ji je spodrsnilo na tekmi za 3. mesto proti ameriškim sosedom z 1:4. Slednji pa imajo tako po Pragi 2015 spet bron, ob katerem je njihov prvi zvezdnik, sicer eden najboljših hokejistov na svetu, Patrick Kane iz Chicaga dejal: »Če pomislim, da smo dvakrat na prvenstvu premagali Kanadčane in se ozrem k celotnemu turnirju, bi si najbrž zaslužili še kaj več od 3. mesta, a dobro je, da smo se tako hitro pobrali po visokem sobotnem porazu s Švedsko.«
 

Turnir na Bledu


Slovenije tokrat ni bilo med svetovno hokejsko elito, ne bo pa je tudi čez eno leto na naslednjem svetovnem prvenstvu v
Bratislavi in Košicah. Za vrnitev med najboljše se bo borila v skupini B na tekmovanju v Astani (Kaz), seveda bodo za uresničitev cilja zelo pomembne tudi kakovostne priprave. V prvem ligaškem premoru, tradicionalno v prvi polovici novembra, bodo risi gostovali v Belorusiji in se tam pomerili z gostitelji, Latvijci in Francozi, zanimiv turnir pa bo naslednje leto pri nas, in sicer februarja na Bledu, kjer bodo slovenski hokejisti igrali z Belorusi, Madžari in Italijani. Prav s slednjimi se je Dejan Kontrec, generalni sekretar HZS, ob koncu tedna na letnem kongresu IIHF dogovoril o pripravljalni tekmi tik pred odhodom risov v Kazahstan. Kdo pa bo vodil naše reprezentante, bodo razkrili naslednji tedni. V začetku junija, predvidoma 5. ali 6., bo volilni občni zbor HZS, od sestave vodstva pa bodo nato odvisni tudi pogovori okrog strokovnega štaba  bodisi dosedanjega s Karijem Savolainenom bodisi z novim selektorjem  v poolimpijski sezoni.


 

Komentarji: