Tretji Stanleyjev pokal na vrhu seznama izzivov

Anže Kopitar na Bledu položil temelje za novo sezono v NHL, piko na i bo postavil v Los Angelesu.

Objavljeno
28. avgust 2015 16.35
Anže Kopitar na treningu na Bledu, 19. avgusta 2015 [Anže Kopitar,hokej,Bled,portret,trening]
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Bled – Zadnji štirje meseci na stari celini so bili za Anžeta Kopitarja dobrodošli, saj si je po nizu napornih sezon dodobra napolnil baterije, četudi je vmes prispeval svoj delež tudi pri neuspelem slovenskem poskusu ohranitve mesta v elitni družbi skupine A svetovnega hokeja. Na Bledu je v zadnjem obdobju postavil temelje za novo sezono onstran Atlantika, kamor se odpravlja v četrtek in kjer želi vnovič naskočiti Stanleyjev pokal.

Dolgo poletje, najdaljše v zadnjem obdobju, sicer za Hrušičana ni bilo tako lahkotno, kot bi dala slutiti časovna dimenzija. V zadnjih tednih se je naselil v blejski ledni dvorani – njegovi bazi, odkar si je v tem gorenjskem biseru ustvaril dom. V njenem ledenem objemu se bo zadržal še na dveh treningih, preden se bo v četrtek z družino vrnil v ZDA, včeraj pa ni skrival zadovoljstva, da je uresničil celoten program načrtovanih priprav. »Zame je najtežji del vsakoletnih treningov tisti na štadionu. Glede na to, da je do začetka rednega dela prvenstva v ZDA še dober mesec, sem zadovoljen s tem, kar mi je uspelo postoriti v Sloveniji. Piko na i bom postavil v Los Angelesu, a 90 odstotkov dela je za mano in mislim, da sem ga dobro opravil. Malo se je letos sicer moj načrt spremenil, priprave sem začel zgodaj, a se na led podal pozneje kot običajno. V naslednjih mesecih ga bo še dovolj, zato je bolje, da se ga ne zasitim,« je slovenski as priznal, da je poletje, četudi je bilo zanj daljše kot običajno, hitro minilo.

Tudi na Bledu je med najmlajšimi v dvorani žel veliko navdušenje, znoj, ki ga je pretočil v domovini, pa bo odločilen predvsem pri tekmovalnih ambicijah, saj mu letošnji moštveni spodrsljaj v NHL še ni šel iz glave. »Z nekaterimi soigralci sem tedensko v stiku, največ prek telefonskih sporočil. Kar nekaj se jih je tudi že zbralo v Los Angelesu in tam trenirajo. Sam sem napolnil baterije in moji cilji ostajajo visoki. Najprej končnica in nato lov na lovoriko. To ni nerealno, saj imamo še vedno dobro moštvo, dovolj kakovostno, da razmišljamo o novem vrhu,« je odločen Kopitar. Neuvrstitev v letošnjo končnico je pač marsikomu od njih obležala v želodcu, saj si je niso znali razumsko pojasniti, potem ko so veljali za ene od favoritov, zato bi vsi radi sprali madež in potrdili sloves ene najboljših zasedb v ameriški hokejski ligi. Pri čemer bo v naslednjih tednih v ospredju tudi njegova nova pogodba, saj vstopa v zadnje leto sodelovanja s kalifornijsko zasedbo.

Za zdaj se mu še ni izpolnila pomladna želja, da bi v poletje vstopil z novo v žepu, okoli novega dogovora vlada zatišje, a le navzven, v ozadju je drugače. »Pogovori potekajo, a morda gre res bolj počasi. Vendar se s tem ne obremenjujem niti me to ne skrbi. Pomembno je le, da sem samozavesten glede svoje pripravljenosti,« je odločen najboljši slovenski hokejist, ki je z leti pomembnost osebne statistike vedno bolj minimaliziral v primerjavi z moštvenim uspehom. »Ekipni uspeh je vsekakor prednosten izziv za novo sezono. Sam sebi sem že dokazal, da ni pomembno, koliko golov dosežem, marveč ima večjo vrednost skupni uspeh, ki si ga vsi zapomnimo,« je poslal posredno sporočilo tudi navijačem, naj bolj kot njegovi statistiki sledijo temu, kako se bodo Kralji znašli v vrtincu nove sezone. In dodal, da si bo pred skokom vanj vendar privoščil še nekaj razvajanja in se po vrnitvi v ZDA najprej podal na dober suši, ki ga ima nadvse rad.