Trije risi merijo na prestižno štartno številko 1

Na slovenskem seznamu vratarjev za SP skupine B so Andrej Hočevar, Robert Kristan in Gašper Krošelj.

Objavljeno
19. april 2016 22.55
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – Na velikih hokejskih tekmovanjih pomembne vloge ponavadi pripadajo vratarjem, tako je tudi slovenska izbrana vrsta pogosto imela pomembnega aduta v vratih. Zdaj so na Zupančičevem seznamu Robert Kristan, Gašper Krošelj in Andrej Hočevar, dva med to trojico bosta drevi ob 19. uri na zapisniku tekme z Madžarsko v Budimpešti.

Jeseničan je pred dvema tednoma praznoval 33. rojstni dan, na svoji športni poti je doživel že marsikaj. Tako izjemne vzpone kot tudi strme padce, med navijači, pa naj bo to pri nas, na Hrvaškem ali nazadnje na Češkem, je zaradi odnosa do njih, občutka za posamezne naloge, talenta in sposobnosti vselej ohranjal izjemno priljubljenost. Mnogi med hokejskimi zanesenjaki na Slovenskem so mu že namenili udarno mesto na prihajajočem prvenstvo skupine B, a omenjena kolega iz vrat sta zanj resna interna tekmeca. Tako je Hočevar pred dnevi podpisal novo triletno pogodbo v Franciji in zdaj brez kakršnihkoli skrbi in s povsem »čisto glavo« pričakuje dogajanje, za Krošljem pa je nekaj izjemnih preizkušenj v KHL, najmočnejšem ligaškem tekmovanju evropskih ledenih ploskev.

Slednji je tako o pričakovanju dogajanja v Katovicah poudaril: »Verjamem, da smo dobro izkoristili to pripravljalno obdobje. Pomembno se je bilo resno lotiti nalog, ne podcenjevati tekmecev, vesel sem bil tudi vrnitve na led na tekmi z Japonci na Jesenicah po zdravstvenih težavah.« Rad bi se preizkusil tudi v prihodnjih dneh na Poljskem, dobre obrambe bi mu ob moštvenem uspehu vlile samozavest, ki jo seveda potrebuje tudi zaradi nadaljevanja športne poti. Če bo ostal v Zagrebu, si namreč še ni na jasnem. Imenitno je seveda pripadati moštvu med elito KHL, toda ko nekaj tednov ni dobil priložnosti niti na eni tekmi, mu nikakor ni bilo vseeno. Za njim je sicer dober uvod v to zadnjo sezono, odrezal pa se je tudi na nekaterih sklepnih tekmah, ko je zamenjal poškodovanega internega tekmeca iz vrat. Kristanova zgodba je prav posebna. Pri 33 letih sodi med veterane v sedanjih slačilnici, njegovi energija in želja po uveljavljanju vedno znova ustavita dvomljivce. Tudi v tej sezoni, tako kot v prejšnji, je branil na Češkem, le da se je med zimo iz Pardubic preselil k Chomutovu. V skupini B pa ga ni bilo štiri leta. Ko so namreč risi nazadnje igrali v drugem svetovnem razredu, pomladi 2014 v Koreji, je zaradi klubskih obveznosti v končnici slovaškega prvenstva ostal na evropskih tleh. »Sam se ne obremenjujem s tem, da igramo zdaj 'le' v skupini B. Večkrat sem že doživel tudi prvenstvo drugega razreda, imamo seveda jasen cilj vrnitve med najboljše. Resda sem si predstavljal malce drugačno podobo našega moštva, toda poškodbe so opravile svoje, na to pač ne moreš vplivati. Verjamem pa sedanji zasedbi. Nekaj časa je še, pomembno se bo ustrezno zbrati od prve tekme naprej,« je dejal pred včerajšnjim odhodom v Budimpešto, od koder bodo slovenski hokejisti jutri potovali proti Poljskem.

Potem ko ga pred enim letom ni bilo med udeleženci svetovnega prvenstva, se je Andrej Hočevar zdaj vrnil med rise. Brani v francoskem prvenstvu, od koder prihajajo še štirje slovenski risi, Ken Ograjenšek in Anže Kuralt sta pri Epinalu njegova soigralca. »Pri reprezentanci je interna konkurenca vedno dobrodošla, strokovni štab pa bo ob koncu izbral štartne številke 1, 2 in 3,« pravi Ljubljančan, privrženec nogometašev Olimpije in madridskega Reala, sicer navdušen nad svojim francoskim okoljem: »Res se pri tem moštvu dobro počutim, predvsem s trenerjem za vratarje dobro sodelujeva, zato sem z veseljem sprejel novo triletno pogodbo. Vabili so me še trije drugi francoski klubi, a vsi le za eno sezono.«

Kako se bo glede čuvajev mreže odločilo strokovno vodstva risov? Končno besedo bo seveda objavil selektor Nik Zupančič, pri odgovoru na zastavljeno vprašanje mu bo izdatno pomagal naš dolgoletni reprezentant, zdaj reprezentančni trener vratarjev, Gaber Glavič.