Učinkovita popotnica za zahteven teden

Jeseničani gladko čez prvo oviro v AHL, Ljubljančanom polovičen plen

Objavljeno
15. september 2018 23.05
Posodobljeno
16. september 2018 22.59
Po zelo lepi akciji je Erik Svetina dosegel vodilni gol na jeseniški tekmi.
FOTO Blažž Samec
Jesenice – Se po jutru dan pozna? Kdor si je iz slovenskega zornega kota po uvodnih dveh dneh hokejske sezone v alpski ligi zastavil to vprašanje, je lahko nato pri odgovoru še kar zadovoljno prikimal. Jeseničani so gladko preskočili uvodno oviro, Ljubljančani so se iz Italije vrnili s polovičnim plenom, za realno podobo razmerij moči med udeleženci bo treba počakati vsaj še nekaj tekem. Sobota že prinaša derbi med Jeseničani in branilci lovorike iz Asiaga.

Premiero domačega moštva proti Cortini si je v Podmežakli ogledalo 800 rednih obiskovalcev tekem v mestu, kjer letos praznujejo 70 let ustanovitve hokejskega kluba. Tega sicer zdaj ni več, propadel je v dolgovih leta 2012, toda uspešno poslanstvo izjemne hokejske tradicije v Zgornjesavski dolini nadaljuje novi klub s skupinico zanesenjakov pod vodstvom predsednika Anžeta Pogačarja. Nasledniki velikih igralcev v rdečih dresih so v zadnjih štirih sezonah osvojili tri naslove najboljših v državi, v to sezono pa so štartali slabše – navijače sta posebej bolela poraza z Olimpijo v blejski poletni ligi in nato v finalu turnirja za pokal HZS.

»Ni kaj, sprijaznili smo se z nekaterimi uvodnimi spodrsljaji v sezono, čestitali tekmecem, a zdaj moramo garati za to, da bomo v prihodnjih mesecih uspešnejši,« je poudaril junak premiernega večera v alpski ligi Tadej Čimžar. Trikratni strelec ob domači zmagi s 7:1 je bil zadovoljen s prikazanim v napadu, izgovorov o tem, da imajo Jeseničani manjše število kakovostnih branilcev kot v prejšnji sezoni, ne omenja, navdušen pa je nad vrnitvijo k moštvu vratarja Clarka Saundersa: »Pa ne gre le za njegovo zanesljivost na tekmah. Tudi po človeški plati je izjemen.«

Trener državnih prvakov Gaber Glavič se bo kajpak potrudil vnovič v slačilnici ustvariti zmagovito in enotno ozračje, obenem je napovedal, da ne bo toliko selitev igralcev kot v naporni prejšnji sezoni, ko je domala polovica članske vrste nastopala še za mlado moštvo (do 20 let). Železarji bodo v četrtek gostovali v Vipitenu pri klubu novega slovenskega selektorja Iva Jana, nakar se bodo v soboto doma pomerili z Asiagom, najboljšim italijanskim moštvom.


Natančni z igralcem več


Olimpije spored uvodnih tekem ni prav razveselil. V prvem koncu tedna so prav zmaji edini med vsemi v ligi dva dni zapored gostovali, še bolj naporno pa bo v prihajajočem sobotno-nedeljskem koledarju, saj bodo najprej zvečer igrali v Val Gardeni, nato pa že v naslednjem popoldnevu doma z novinci iz Milana. Ti so se sicer za začetek alpske lige osramotili, saj niso pravočasno pripravili ledene ploskve in zato na sobotni večer v metropoli Lombardije ni bilo tekme s Feldkirchom.
Ljubljančani pa so se sinoči z dvojčka gostovanj v Italiji vračali s polovično bero. Najprej so se veselili prepričljive zmage v Canazeiju, kjer so bili posebej učinkoviti v trenutkih številčne premoči igralca ali dveh več, uvodne zmage pa nato naslednji dan niso obogatili z novimi točkami v Brunicu. Začeli so sicer odlično, spet z golom v trenutkih prednosti petih proti štirim, toda v nadaljevanju so popustili in se podpisali pod uvodni poraz sezone v AHL.