V četrtfinalu veliki nordijski derbi

SP v hokeju: Nekdanji Kopitarjev soigralec Ladislav Nagy je zadnjič oblekel reprezentančni dres, Rusi so se v drugi tretjini derbija zadnjega kola skupinskega dela znesli nad Švedi.
Fotografija: Po zadnji tekmi sta takole Ladislava Nagya z ledu odnesla Andrej Sekera (levo) in Michal Čajkovsky. FOTO AFP
Odpri galerijo
Po zadnji tekmi sta takole Ladislava Nagya z ledu odnesla Andrej Sekera (levo) in Michal Čajkovsky. FOTO AFP

Pred začetkom pisanega sporeda zadnjega dne skupinskega dela na svetovnem prvenstvu v hokeju ugank o udeležencih četrtfinala ni bilo več, a večerna derbija – v Bratislavi med Rusijo in Švedsko, v Košicah pa med Kanado in ZDA – sta odločala o četrtkovih parih. Z zmagama so Rusi in Kanadčani osvojili vrh svojih skupin, pari četrtkovega četrtfinala pa so: Rusija  – ZDA, Kanada – Švica, Finska  – Švedska in Češka –  Nemčija. Pozornost privablja zlasti tradicionalni nordijski hokejski derbi Fincev in Švedov, obiskovalci v Bratislavi pa so ugibali, če je sanjsko rusko moštvo z Aleksandrom Ovečkinom in Jevgenijem Maljkinom sposobno ponoviti izjemno raven torkove druge tretjine s Švedsko (6:0; končni izid 7:4) tudi proti Američanom. Ti za konec skupinskega dela v severnoameriškem boju niso bili kos Kanadčanom – 0:3.

Zanimivo, tako kot leta 2011 ob prejšnjem svetovnem prvenstvu na Slovaškem so gostitelji vnovič za slovo igrali z Danci. Spet so jih ugnali, tokrat z 2:1 po kazenskih strelih, gol odločitve pa je zabil Ladislav Nagy. To je bila zanj poslovilna tekma od reprezentance, za konec mu je pripadla kapetanska vloga, gledalci v razprodani areni pa so še dolgo pozdravljali enega zadnjih junakov iz tistih najuspešnejših let slovaškega hokeja, ko je izbrana vrsta osvajala kolajne na svetovnih prvenstvih. Za Nagyem je tudi pisana pot v NHL, v sezoni 2007/08 je igral z našim Anžetom Kopitarjem v Los Angelesu. "Hvala vsem za imenitno slovo. Naši navijači so bili v Košicah najboljši, hudo mi je, ker se nismo uvrstili v izločilni del. Pokazali smo, da lahko igramo konkurenčno tudi proti favoritom, le v prihodnje bomo morali še več pozornosti nameniti mlademu rodu hokejistov," je dejal junak večera za konec pred kamerami slovaške javne televizije. 

Za slovaške hokejiste je prvenstva konec, nadaljevali ga bodo Nemci, ki so se odrezali za konec rednega dela z zmago proti Finski (4:2). Živahno je bilo pred številnimi češkimi in švicarskimi navijači v Bratislavi, za gol je bila uspešnejša Češka (5:4), Latvijci pa so za prestiž v zadnjem kolu po zaostanku 0:1 ugnali Norvežane s 4:1.

Preberite še:

Komentarji: