V Podmežakli izbruh gorenjskih čustev veselja

Po izjemnem boju na drugi polfinalni tekmi Jesenice ugnale Brunico. Olimpija že v drugo boljša od Avstrijcev.

Objavljeno
03. april 2019 23.15
Posodobljeno
03. april 2019 23.15
Hokejisti Jesenic in Brunica so uprizorili izjemno razburljivo tekmo, Philippe Paradis (levo) pa je bil vnovič med najvidnejšimi železarji. FOTO: Mavric Pivk
Jesenice - Hokejska Podmežakla takšnega slavja kot ga je danes v tej sezoni še ni doživela. Bučno občinstvo je še 10 minut po koncu tekme slavilo s svojimi ljubljenci izenačenje v polfinalni seriji proti Brunicu na 1:1 v zmagah. Veselo je bilo tudi v ljubljanskem taboru, ki se je v Lustenauu veselil nove zmage in vodstva z 2:0. Za uvrstitev v finale zmaji potrebujejo le še eno zmago.

Številno občinstvo je na tradicionalni navijaški južni tribuni od uvodnih minut vneto spodbujalo hokejiste v rdečih dresih in pravzaprav predstavljalo njihovo dodatno energijo. To so železarji prav posebej potrebovali, saj je bil pred njimi zahteven lov za najboljšim moštvom rednega dela. Brunico se je namreč veselil uvodnega uspeha v tej polfinalni seriji, na Jesenicah pa so si po spodbudnih predstavah zadnjih tednov želeli ohraniti možnosti za uvrstitev v finale alpske lige, kar bi bilo bolj kot ne realno uresničljivo le v primeru izenačenja na 1:1 v zmagah.

Zato so se lotili sinočnje tekmo odgovorno, napadalno in zelo domiselno. Všečna je bila smiselnost igre domačega moštva, a dolgo se je zdelo, da bo podobno kot nazadnje ob predstavah slovenske nogometne reprezentance po vrnitvi Matjaža Keka: akcije so ustvarjalne, pike na i z odločilnim golom za zmago pa zlepa ni.

Povrh je sinoči nasproti stalo izkušeno in obrambno čvrsto postavljeno južnotirolsko moštvo. A Brunico, moštvo z izjemnim učinkom rekordnih 104 točk v rednem delu sezone, se je na polfinalni premieri dolgo mučil z železarji, a jih nato le ugnal.
Jeseničani so bili sinoči konkurenčni, a ko iz nekaj zaporednih priložnosti niso odklenili vrat odličnega Colina Furlonga, so bili kaznovani. Spretni Traversa je ob številčni premoči Brunica pred vrati gostiteljev spremenil smer ploščku in se nato veselil vodstva svojega moštva. Ko je na prav podoben način prišlo do rezultata 0:2, je gorenjskemu moštvu grozil drugi poraz.

Toda čete Marcela Rodmana ni zajel preplah. Igralci so nizali nove napade in svojo igro nato le kronali z golom za priključek in nato izenačenjem. Podobno kot na tekmi št. 1 je napočil čas za podaljšek, v tem pa je David Rodman, brez dvoma eden vodilnih hokejistov alpske lige, potrdil svoje izjemne sposobnosti in kot iz topa zadel pod prečko za gol odločitve in izenačenje v seriji.

»Res smo vložili veliko energije v to tekmo in tako moramo nadaljevati tudi v petek,« je poudaril junak tekme.

image
Žan Jezovšek je potrdil Olimpijino visoko zmago v Lustenau. FOTO: Matej Družnik/Delo


Zmaji že korak do finala


Olimpija pa je tudi na Predarlskem sinoči pokazala, da je boljša od Lustenaua. Zmaji so bili vnovič v trenutkih odločitve učinkoviti, tudi na tujem so sprožili precej več strelov kot Avstrijci in zdaj sproščeno pričakujejo jutrišnji tivolski večer. Rekorden obisk sezone bi lahko napovedal pravi hokejski praznik tudi nato v finalu, ki je očitno na pladnju …

SIJ Acroni Jesenice : Brunico 3:2 (0:0, 0:1, 2:1 – 1:0); 1:1 v zmagah


Dvorana Podmežakla, gledalcev 2500, sodniki Durchner (Avs), Lazzeri, Rigoni (oba Ita), Bärnthaler (Avs).

Strelci: 0:1 – Traversa (Corbet, 27 – PP), 0:2 – Traversa (Corbett, 42 – PP), 1:2 – Brus (Svetina, Glavič, 47), 2:2 – Paradis (Bašič, Tavželj, 52 –PP), 3:2 – D. Rodman (Tomaževič, Paradis, 62).

Kazenske minute: SIJ Acroni Jesenice 4, Brunico 8.

SIJ Acroni Jesenice: Climie, Avsenik; Tavželj, Pem, E. Pance, Bašič, Čimžar; Urukalo, Gagnon, Paradis, Tomaževič, Rodman; Pesjak, Korošec, Glavič, Brus, Svetina; Avsenek, Brun Rauh, J. Sodja, Seršen, U. Sodja.


Lustenau : SŽ Olimpija 0:4 (0:1, 0:2, 0:1); 0:2 v zmagah


Dvorana ob Renu, gledalcev 1700, sodniki Virta (Fin), Strasser, Martin (oba Avs), Cristeli (Ita).

Strelci: 0:1 – Pešut (Vidmar, Kranjc, 1), 0:2 – Pešut (Vidmar, K. Čepon, 39 – PP), 0:3 – Chvatal (Orehek, Simšič, 40), 0:4 – Jezovšek (Koblar, 54)

Kazenske minute: Lustenau 11, SŽ Olimpija 11.

SŽ Olimpija: Us, Spreitzer; Kranjc, Vidmar, Koren, Mušič, Pešut; K. Čepon, Planko, Jezovšek, Rajsar, Koblar; Zorko, M. Čepon, Simšič, Orehek, Chvatal; Svete, Ulamec, Sever, Bohinc, Kujavec.