Vrnitev Tomaža Razingarja

Na Jesenicah na tekmi alpske lige pričakujejo kar 2500 gledalcev, ker se v dvorano vrača legendarni Tomaž Razingar.

Objavljeno
15. februar 2017 23.09
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Jesenice – Kar nenavadno so zvenele prve govorice, da bo hokejska Podmežakla na današnji večer oživela kot še nikdar v tej sezoni. Toda ozadje razkrije marsikaj: prav drevišnja tekma alpske lige med Jesenicami in Asiagom, ob 18.30, prinaša novi premik na želeni poti vrnitve k profesionalizmu. Na hokejsko sceno se očitno vrača Tomaž Razingar …

Dolgoletni kapetan hokejske reprezentance, ki se je lani poleti na spektakularni prireditvi ob navzočnosti številnih športnih asov poslovil od ledenih ploskev, nikdar ni skrival, da bi rad po koncu športne poti v železarskem kraju deloval na področju hokeja. Tudi njegova izjemna športna naveza z nekdanjim selektorjem Matjažem Kopitarjem, zdaj trenerjem v Švici, poznavalcem ni skrita. Po bogatih izkušnjah doma in na tujem si želita v domačem kraju pisati novo veliko zgodbo. Morda bo se kmalu, torej že v naslednji sezoni, trener vrnil na Gorenjsko, tudi delež Anžeta Kopitarja, v NHL kapetana Los Angelesa, naj bi bil nekoč viden. V Podmežakli je bilo sicer v zadnjih letih za novi hokejski vzpon preveč ovir, zamer in storjenih napak.

Toda neučakanost in želja mnogih v Gornjesavski dolini sta le botrovali sestankom in dogovorom sedanjega vodstva novega jeseniškega kluba s predsednikom Anžetom Pogačarjem in skupino zanesenjakov, med njimi tudi nekdanjih hokejistov. Med temi je najbolj znan Razingar, ki svojih načrtov in novih zasukov javno še ni obelodanil, a danes bo tudi po njegovi zaslugi v Podmežakli precej več gledalcev od povprečja sezone (približno 600 na tekmo). Sicer pa je s prijatelji odkupil blagovno znamko HK Jesenice, očitno je napočil čas, da različne struje stopijo pod skupno streho. Obenem pri klubu načrtujejo čvrst dogovor o sodelovanju z Miho Reboljem, tudi dolgoletnim reprezentantom, zdaj predsednikom mlajših selekcij jeseniškega hokeja.

Prvi korak naj bi bil viden danes. Uradno so na Jesenicah na tekmi drugega dela AHL proti Asiagu, petkratnemu prvaku Italije, napovedali obisk prek 2500 gledalcev. »Na tribunah bo precej gospodarstvenikov, povabili smo tudi predstavnike političnih krogov ter več kot 100 nekdanjih hokejistov, ki so ime Jesenic v dolgih letih z zmagami in lovorikami nosili v širni svet,« je dejal predsednik in potrdil, da bo prvi plošček na tekmi vrgel legendarni vratar in ljubljenec občinstva Cveto Pretnar. Ob dogajanju na ledu gre tokrat pričakovati pisan spremljevalni spored, takšni zamisli je prikimal tudi Razingar. »Hokejska tekma naj bo družabni dogodek. Tako je v Celovcu, na Češkem, v Nemčiji, Skandinaviji, kajpak Severni Ameriki,« razmišlja »rdeči 9«, kot mu je nekoč pripadel vzdevek zaradi številke na rdečem dresu jeseniškega kluba. Sam silno ceni vrnitev nekdanjih športnikov v domače okolje, za posrečen primer takšnega delovanja pri nas omeni mariborski nogometni klub. Razingar se sicer na Bledu ukvarja s turizmom in z gostinstvom, od hokeja se je po zadnjem nastopu na svetovnem prvenstvu, maja 2015 na Češkem, za hip odmaknil, a zdaj je pripravljen za vrnitev. V pisarno in na pota, ki bi Jesenicam vrnila nekdanjo raven.