Z nekaterimi risi je nekoč igral, a tudi novi val mu ni neznan

lvo Jan je pričakovano nasledil Karija Savolainena v vlogi selektorja slovenske reprezentance.
Fotografija: Novi selektor Ivo Jan se bo temeljito lotil cilja vrnitve slovenskih hokejistov med svetovno elito. FOTO: Aleš Černivec
Odpri galerijo
Novi selektor Ivo Jan se bo temeljito lotil cilja vrnitve slovenskih hokejistov med svetovno elito. FOTO: Aleš Černivec

Slovenija ima novega hokejskega selektorja. Potem ko se je načrt o vrnitvi Matjaža Kopitarja med rise sesul zaradi rdeče luči v Los Angelesu, je bila pred Dejanom Kontrecem, prvim operativcem HZS, zahtevna naloga iskanja hitre rešitve. Kot smo obširno pisali v naši včerajšnji izdaji, je bil prvi favorit Ivo Jan, ki je tudi uradno postal prvi mož reprezentančne klopi.

Naši risi so v zadnji zimi najprej zelo odmevno nastopili na olimpijskem turnirju v Koreji in tam ugnali reprezentanci ZDA ter Slovaške, nato pa pokvarili vtis na prvenstvu skupine B v Budimpešti, kjer niso uresničili cilja vrnitve med najboljše na svetu. Zdaj je pred njimi jasen cilj, da se na naslednjem šampionatu v Kazahstanu, aprila prihodnje leto, uvrstijo na enega od prvih dveh mest, ki zagotavljata nastopa na prvenstvu najvišjega razreda leta 2020. Tekmeci Slovencev v Astani bodo poleg gostiteljev še Belorusi, Korejci, Madžari in Litovci.

»Zelo hitro sva našla skupni jezik z Dejanom Kontrecem,« nam je včeraj potrdil Jan in nas spomnil tudi na čase, ko je bil še sam na ledeni ploskvi. Prav takrat sta namreč pri Olimpiji in tudi državni reprezentanci pogosto igrala skupaj in ob številnih mojstrskih potezah privabljala glasen aplavz privržencev. A to so za novega selektorja lepi spomini, zdaj je pripravljen zavihati rokave pred izzivom na reprezentančni klopi.


Štab ne bo prav velik


»Najprej sem se moral pogovoriti pri klubu v Vipitenu, kjer ostajam, saj imam pogodbo tudi za novo sezono, pa mi vodilni niso povzročali nikakršnih težav. Nato pa sem z Dejanom govoril o redu pri reprezentanci ter odzivu in pristopu igralcev. Zagotovil mi je, da po tej plati ne bo nikakršnih težav. Kandidate za izbrano vrsto res dobro poznam, zato se že veselim nove naloge,« je ob prihodu med rise dejal 43-letni Gorenjec ter se nasmehnil: »Z nekaterimi sem še skupaj igral … No, seveda pa podrobno spremljam tudi ta novi rod.« Sam je sicer bil večkrat tudi na prizoriščih prvenstev v zadnjih letih kot strokovni TV komentator.

Ob zadnjem sestanku je Kontrec upošteval željo nekdanjega soigralca, da bi si ta rad sam sestavil strokovni štab, ob tem pa je Jan prikimal predlogu o Klemnu Mohoriču kot novemu trenerju vratarjev pri izbrani vrsti. Vrstnika, oba rojena pomladi 1975, se že prav veselita medsebojnega sodelovanja. Štab sicer ne bo prav velik: ob Mohoriču bosta z njim še prvi strokovni sodelavec – novi selektor se ogreva za enega od finskih trenerjev – ter videoanalitik.

Slovensko reprezentanco je doslej vodilo 10 strokovnjakov, Rudi Hiti in Kari Savolainen pa sta bila selektorja po dvakrat. Jan bo tako 11. na seznamu HZS. Prvič bo vodil rise na uvodnem reprezentančnem turnirju sezone, v začetku novembra v Belorusiji.
 

Komentarji: