Zdaj le Olimpija v boj za slovensko čast v AHL

Drevi (20.00) v Brunicu zmaji na uvodni tekmi finalne serije na štiri zmage
Fotografija: Jure Vnuk je prepričan o moči svojega moštva.
FOTO Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Jure Vnuk je prepričan o moči svojega moštva. FOTO Roman Šipić/Delo

Hokejske zanesenjake je v tem tednu razveselila novica o vrnitvi Anžeta Kopitarja k reprezentanci, nakar pa tiste smetane k že tako okusni torti niso dočakali: slovenskega finala v alpski ligi. Jeseničane so namreč malenkosti ločile od podviga na polfinalni tekmi odločitve v Brunicu, za lovoriko se bosta na štiri zmage pomerila moštvo iz omenjenega italijanskega mesteca in SŽ Olimpija.

Če bi se ozrli k rednemu delu, je takšen scenarij končnice pričakovan, saj sta se v finale uvrstili dve najboljši zasedbi ligaškega dela sezone. Toda tako kot vedno v izločilnih bojih se je zapletalo tudi zdaj v alpski ligi, v kateri so predvsem jeseniški železarji pokazali ostre zobe volkovom iz Brunica. »Žal mi je, ker na koncu igralci niso dočakali finalne nagrade, ne bom se tolažil s tem, češ da bo prihodnje leto nova priložnost. Kaj pa vem, kaj se bo vse zgodilo do takrat. A zdaj se moramo temeljito pripraviti za finale državnega prvenstva,« je ob prihodu iz Brunica strnil misli Marcel Rodman, trener jeseniškega moštva.

Njegov tekmec z ljubljanske klopi Jure Vnuk je po prepričljivi podobi v polfinalu z Lustenauom in zmagi v seriji s 3:0 lahko v miru pripravljal moštvo za današnji začetek finala. Ta prinaša drugačen sistem tekem kot doslej, po vzoru najuglednejših hokejskih lig bodo najprej v dveh dneh zapored igrali na ledu višje uvrščenega moštva v rednem delu – v tem primeru Brunica –, nato pa dvakrat zapored pri drugem finalistu. Tako bosta serijo na štiri zmage tekmeca odprla drevi, ob 20. uri, na Južnem Tirolskem in jo tam nadaljevala tudi jutri, Tivoli pa bo dočakal svoj del finala v nedeljo (17.30) in nato še v ponedeljek (19.15). Morebitna 5. tekma bi bila v Brunicu, šesta nato v Ljubljani ter tista sklepna z oznako številke 7 ob vznožju znanega smučišča Kronplatz.
»Zagotovo domača dvorana prinaša prednost, izogneš se vožnji, občutiš podporo navijačev. A obenem je tudi res, da je Brunico igral zelo zahtevno serijo v polfinalu z Jesenicami, naše moštvo pa je imelo več časa za pripravo,« je dejal kapetan zmajev Aleš Mušič. Trener Jure Vnuk pa je prepričan, da je zaradi širše izbire igralcev in drsalnih sposobnosti Olimpija konkurenčna Italijanom.


Terglav prvak, Muršak v finale


Sicer pa je po hokejski Evropi v teh dneh zelo živahno. V Franciji je pod vodstvom slovenskega trenerja Eda Terglava moštvo iz Grenobla po 10 letih osvojilo naslov, v finalu je ugnalo Rouen, pri katerem je branil naš reprezentant Matija Pintarič. Jan Muršak, kapetan risov na zadnjih OI, se je z Bernom uvrstil v finale švicarskega prvenstva in bo za lovoriko igral proti tekmecem iz Zuga. V Nemčiji se je Rok Tičar s soigralci od Kölna poslovil od sezone po polfinalnem porazu z Mannheimom, veliki finale KHL pa bosta igrala CSKA Moskva in Avangard Omsk.

Preberite še:

Komentarji: