Železarji prvič v sezoni zaklenili mrežo

V sedmem kolu alpske lige so vpisali še sedmo zmago, s 3:0 so odpravili zasedbo Kitzbühla. V torek večni derbi.

Objavljeno
09. oktober 2016 08.14
SIJ Acroni Jesenice
J. P.
J. P.

Jesenice - Hokejisti SIJ Acronija Jesenic so bili v sedmem kolu alpske lige (AHL) najmanj učinkoviti doslej, a so vseeno vpisali novo prepričljivo zmago, saj so - po drugi strani - prvič v sezoni ohranili svojo mrežo nedotaknjeno, za kar je bil zaslužen Žan Us. Pred 600 domačimi navijači v Podmežakli so namreč s 3:0 odpravili zasedbo Kitzbühla, ki tako ostaja pri treh zmagah (ob dvoboju manj).

Varovanci Nika Zupančiča, tudi slovenskega selektorja, so večji del posla opravili že v prvi polovici uvodne tretjine. Točneje v zelo navdahnjenih 41 sekundah v osmi in deveti minuti, ko so kar dvakrat izkoristili številčno premoč na ledu. Najprej célo minuto niso znali ugnati Markusa Rainerja (nekdanji Olimpijin čuvaj mreže Tomaž Trelc je obsedel na rezervni klopi) ob kar dveh hokejistih več na ploskvi, nato pa so vendar unovčili kazen »2+2« Oskarsa Batne. In to kar dvojno.

Najprej je zmagovalno akcijo izpeljal drugi napad na čelu z Aleksandrom Magovcem, hip zatem še drugi z uspešnim zaključkom Erica Panceta. Pri Jesenicah je moral z ledu prvi strelec lige Jure Sotlar, ki se je na seznamu poškodovanih začasno pridružil prav tako zelo učinkovitemu Žanu Jezovšku, ki je na zadnjih dveh tekmah vknjižil kar pet točk, od tega štiri gole. Na treningu je namreč padel in si poškodoval zapestje, šele kontrola čez deset dni pa bo povedala, kako resno je z njim. Roko ima v longeti, v klubu pa upajo, da si ni zlomil katere od zapestnih kosti.

Po prvem odmoru so Sotlarju oskrbeli rano nad levim očesom in se je vrnil v prvi napad, Kanadčan Shane Heffernan zato nazaj v drugega, njegov rojak Nate DiCasmirro pa je moral po udarcu po roki pomoč poiskati pri moštvenem zdravniku Davidu Martinčiču, kaže pa na zlom ali vsaj izpah prsta. Kakovostna razlika je bila prav v drugi tretjini največja, v 25. minuti jo je z zadetkom za končnih 3:0 kronal center Tadej Čimžar po podaji Blaža Tomaževiča (v petek bo dopolnil šele 19 let), ki so ga izbrali za najkoristnejšega igralca obračuna.

Da je dejansko zmagala boljša zasedba, potrjuje tudi razmerje sproženih strelov - 25:20 v korist Jeseničanov, ki jih nov izjemen izziv čaka že pojutrišnjem, ko bo ob 19.30 v dvorani Podmežakla v okviru prvega slovenskega superpokala na večnem jeseniško-ljubljanskem derbiju gostovala Olimpija.

SIJ Acroni Jesenice : EC Kitzbühel 3:0 (2:0, 1:0, 0:0)

Dvorana Podmežakla, gledalcev 600, sodniki Ferrini, Lazzeri, Cristeli, Markizeti.

Strelci: 1:0 - Magovac (Logar, Rajsar, 8./PP1), 2:0 - Pance (DiCasmirro, Oraže, 9./PP1), 3:0 - Čimžar (Tomaževič, 25.)

Kazenske minute: Jesenice 10 (2, 2, 6), Kitzbühel 8 (6, 2, 0)

Streli na gol: Jesenice 25 (9, 7, 9), Kitzbühel 20 (10, 3, 7)

SIJ Acroni Jesenice: Us, Stojanovič, Oraže, Logar, Sotlar, DiCasmirro, Pance, Tarman, Magovac, Sodja, Rajsar, Manfreda, Kranjc, Cerkovnik, Heffernan, Kalan, Tomaževič, Jeklič, Berlisk, Brus, Glavič, Čimžar. Trener: Nik Zupančič.