Železarji spet odločno v napad

Danes ob 17.30 je v Tivoliju na sporedu nov hokejski derbi med Olimpijo in Jesenicami.

Objavljeno
16. december 2017 13.00
Posodobljeno
16. december 2017 13.00

Ljubljana, Jesenice – Resda na tribunah hokejskih tekem pri nas ni več toliko navdušencev kot nekoč, a tisti, ki stavijo na slovenski utrip igre s palicami in ploščkom, že prav nestrpno pričakujejo današnji ljubljansko-jeseniški derbi. Po vsem videnem v sezoni so favoriti železarji.

Pisali smo o zadnji novinarski konferenci ljubljanskih hokejistov in njihovi jasni želji po prekinitvi črnega niza spodrsljajev proti največjim tekmecem. V tej sezoni so namreč zmaji trikrat izgubili proti Jesenicam – najprej v pokalnem finalu, nato dvakrat za točke AHL, tudi slovo od prejšnje zime je bilo podobno. Takrat je bil res v Tivoliju klub, ki je nato potonil v morju dolgov, toda precej je bilo navzočih v zadnjem finalu tako iz sedanjih zeleno-belih vrst kot tudi rdečih.

Jeseničanov ne moti favorizirana vloga na današnji tekmi (začetek ob 17.30), četudi so razmišljali o prestavitvi tekme in jo tudi predlagali, a se tekmeci s tem niso strinjali. Vodstvo tekmovanja pa dvoboj vedno preloži le v primeru, če sta oba kluba za novi termin. Železarji so bili namreč v tem tednu brez osmih mladlih reprezentantov, povrhu so jim na blejskem SP skupine C za hokejiste do 20 let pripadale vidne vloge. Včeraj so mladi risi igrali zadnjo tekmo proti Italiji (6:1; 2:0, 1:0, 3:1; Drozg 2, Tišlar, Ban, Svetina, Kapel; ob koncu so zasedli 3. mesto), jeseniški trener Gaber Glavič je nato še sinoči razmišljal, kaj naj stori z vidno izčrpanimi mladimi reprezentanti glede udeležbe na derbiju.

»Povsem na jasnem sem si, da si pri Olimpiji po zadnjih porazih proti našemu moštvu zdaj že močno želijo zmago. Morda vidijo priložnost tudi v tem, da smo bili mi nepopolni v zadnjih dveh tednih in ne nazadnje tudi zato očitno niso hoteli prestavitve tekme. A zdaj se na to ne smemo ozirati in iskati izgovorov. Gremo po svoji poti, ki se je doslej izkazala za uspešno,« nam je po zadnjem treningu pred današnjim derbijem povedal Gaber Glavič, trener državnih prvakov iz Podmežakle.

Na klopi je nasledil Nika Zupančiča, v prvih treh mesecih sezone pa pridobil precej naklonjenosti med zahtevnim jeseniškim občinstvom. Stavi namreč na napadalen in ustvarjalen hokej. »Svojega sloga ne nameravamo spreminjati in tudi na tem derbiju bo naš pristop podobno odločen in napadalen, kot je bil na prejšnjih tekmah,« ni uganke za prvega moža stroke pri jeseniškem klubu. Slednji je v zadnjih dveh tednih padel na 4. mesto v AHL – SŽ Olimpija je 6. –, toda res so zdaj železarji igrali dve tekmi manj od vodilnega Rittna, prav tako tudi od drugouvrščenega Asiaga in celo tri manj od Feldkircha na 3. mestu. Koledar prihajajočih prazničnih dni pa bo zelo pisan. Odpira ga prav današnji derbi.