Zmaji favoriti v kranjski škatlici

Jeseničani gladko zmagali med pripravami v Avstriji
Fotografija: V poletni ligi so bili v domačem derbiju boljši zeleno-beli iz Ljubljane, pred katerimi je zdaj boj za ubranitev pokalne lovorike.
FOTO Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
V poletni ligi so bili v domačem derbiju boljši zeleno-beli iz Ljubljane, pred katerimi je zdaj boj za ubranitev pokalne lovorike. FOTO Jože Suhadolnik/Delo

Odštevanje udeležencev do nove sezone v alpski hokejski ligi se nadaljuje, pred slovenskima kluboma, SŽ Olimpijo in SIJ Acronijem Jesenicami, pa je še vmesna domača etapa: tekmovanje za pokal HZS. Jutri bodo v obeh taborih razgrnili cilje na novinarskih konferencah, zlasti pred ljubljansko zasedbo je zahtevna naloga potrjevanja ugleda iz izjemne prejšnje sezone.

Zmaji so namreč osvojili tri lovorike, najbolj je odmevalo presenetljivo zmagoslavje v alpski ligi, svoj izjemni pohod pa so začeli natanko pred enim letom prav na turnirju za slovenski pokal. Ta bo – tako kot lani – spet v Kranju, kar je sicer težko razumljivo, saj gre za najslabši pokriti ledni objekt na Slovenskem. Ta nikakor ne omogoča regularnih razmer, igrišče je preozko in prekratko, tribune so premajhne, tudi prostori ob ledeni ploskvi nikakor ne ustrezajo več zahtevam sodobnega športa.
Po tej plati je bil pred dvema letoma pokalni turnir v Celju na višji ravni, če pa že pri zvezi gledajo na to, da tekmovanja ne bi prirejali na Jesenicah ali v Ljubljani, sta vsekakor najprimernejša Bled in Maribor. Slednji ohranja sloves valilnice zelo dobrih hokejistov zadnjega desetletja, zdaj pa je kar odmaknjen od rdeče niti slovenskega hokeja, a se ji bo novo vodstvo s predsednikom Mitjo Robarjem – dolgoletni reprezentant se je namreč pomladi upokojil – poskusilo spet približati. Ne nazadnje Bled redno prireja domači uvod, poletno ligo.

Prav tu so pred dobrim tednom Olimpijini hokejisti z z zmago v domačem derbiju proti Jeseničanom (4:1) in s povsem spodobno predstavo v finalu proti beljaškim tekmecem iz EBEL (1:2) potrdili, da bodo doma vnovič favoriti. Res je sicer, da bi med tujimi udeleženci blejskega tekmovanja morali nastopiti hokejisti iz Grenobla, toda ti so zaradi štarta v ligi prvakov predčasno odpotovali iz Slovenije. Sicer pa so Francozi s slovenskim trenerjem Edom Terglavom presenetili favorizirane Švede in se na gostovanju pri Skelleftei sinoči veselili zmage z 2:1.


Neusklajenost vodilnih klubov


Če bo šlo vse po napovedih poznavalcev, bi se tako zmaji kot železarji morali pomeriti v sobotnem finalu. Načrte in cilje bodo sicer v obeh taborih razkrili jutri, ostaja pa uganka o (ne)usklajenosti, saj bosta novinarski konferenci isti dan v časovnem presledku dveh ur na medsebojni razdalji 60 kilometrov ...

Med pripravami na sezono, najprej pokal (od srede do sobote) in nato štart v alpski ligi (15. t. m.) pa so Gorenjci uspešno opravili preizkus v Zell am Seeju – 4:0 (4:0, 0:0, 0:0; Ankerst, J. Sodja, Glavič, Šturm).

Preberite še:

Komentarji: