Zmaji poslej po manj tvegani poti

Hokej: V AHL uvod v četrtfinale na štiri zmage.
Fotografija: V četrtfinalu AHL še ne bo ljubljansko-jeseniškega derbija.
FOTO Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
V četrtfinalu AHL še ne bo ljubljansko-jeseniškega derbija. FOTO Roman Šipić/Delo

Ko se po hokejskem svetu sezona prelevi v končnico, navijači to označujejo za »5. letni čas«. In prav to obdobje se zdaj začenja v alpski ligi. Ta kajpak po kakovosti in odmevnosti nikakor ne more vštric z nekaterimi močnejšimi tekmovanji na ledu v širši srednjeevropski regiji, a tu pač nastopata SŽ Olimpija in SIJ Acroni Jesenice, vodilna slovenska hokejska kluba.

Ljubljansko moštvo je s svojo prepričljivostjo in novim pristopom glede na nekatere zmedene in neposrečene poteze prejšnje sezone zdaj presenetilo. Le Brunico mu je ušel, na visokem 2. mestu si je že zgodaj zagotovilo nastop v končnici. V Tivoli so se začeli vračati gledalci, na večini tekem jih je bilo več kot v tistih mučnih izdihljajih Olimpijinega mučenja pred dvema letoma v EBEL. In za občinstvo so seveda tekme izločilnega značaja, ki so na sporedu od današnjega večera naprej, posebej mikavne.
Slovenska hokejska javnost je ugibala o možnosti ponovitve lanskega četrtfinala, torej derbija zmajev in železarjev, vendar pa v Tivoliju niso ponovili scenarija iz Podmežakle. Takrat namreč za jeseniškega trenerja Gabra Glaviča ni bilo dvomov: želel si je nadaljevati niz zmag proti Ljubljančanom, obenem pa se izogniti daljšim vožnjam po ovinkastih cestah razgibane Južne Tirolske. Zadovoljen je bil tudi klubski predsednik Anže Pogačar, saj slovenski derbi vedno znova pritegne na tribune več obiskovalcev kot gostovanja moštev iz avstrijskega in italijanskega prostora. Povrhu so nato železarji gladko, s 4:0 v zmagah, preskočili ljubljansko oviro in tako zadovoljno prikimali svoji izbiri.

Tivolski klub je tokrat ravnal drugače. Namesto jeseniškega moštva si je za tekmeca izbral zasedbo Rittna. Če bi se ozrli k vožnji in tribunam, omenjeni slovenski derbi bi jih zagotovo vidneje napolnil, je takšna odločitev nerazumljiva, a očitno so pri drugouvrščenem klubu ligaškega dela postali pozorni na zadnjo dvigajočo se krivuljo učinkovitih Gorenjcev, zato so ocenili, da bi se jim bilo lažje prebiti v polfinale prek moštva iz okolice Bolzana. Za začetek dolge serije na sedem zmag bo drevi v Tivoliju (19.15) tekma št. 1.


Zadnje predstave za optimizem


Jeseniško moštvo bo svojo četrtfinalno zgodbo začelo danes (20.30) pri branilcih lovorike v Asiagu. Tradicionalno italijansko hokejsko moštvo v tej sezoni doslej ni kazalo tako ostrih zob kot v preteklosti, ob zadnjih predstavah železarjev nikakor ni nemogoče, da bi se – tako kot lani – ti uvrstili v polfinale. Trener Marcel Rodman je od svojega decembrskega prihoda na vročo klop državnih prvakov potreboval več časa, kot si je sprva mislil, za uveljavitev svoje strategije, a zdaj je ta obrodila sadove in številnim privržencem moštva iz Podmežakle obeta lepe hokejske večere.

Preberite še:

Komentarji: