Zmaji sanjsko, železarji sivo

Danes in jutri obe slovenski hokejski moštvi v AHL s Salzburgom.
Fotografija: Trenerju Juretu Vnuku kaže dobro z Olimpijo. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Trenerju Juretu Vnuku kaže dobro z Olimpijo. FOTO: Roman Šipić/Delo

Ljubljana – Olimpijini hokejisti zaenkrat neustavljivo drsajo proti sanjskemu scenariju rednega dela v alpski ligi: uvrstitvi med najboljše štiri in tako zagotovljenemu vizumu končnice. Jeseničanom pa se še naprej zatika. Obe slovenski moštvi v alpski ligi se bosta ob koncu tedna doma pomerili s hokejisti iz Salzburga.

Spomini na tivolska gostovanja drago plačanih zvezdnikov s Solnograškega med dobrimi in zvestimi poznavalci hokeja v Ljubljani ne bledijo. To so bili dnevi vojne na ledu, približno desetletje je naokrog, ki so jo akterji najprej zanetili pomladi 2008. Takrat je tedanja – in nato pozneje v dolgovih sesuta Olimpija – že v svoji prvi sezoni nastopanja na ledenih ploskvah razširjene avstrijske lige močno ogrozila primat najbogatejšega hokejskega kluba v regiji, se z njim konkurenčno udarila v finalu, nakar jo je zaradi hude lastne birokratske napake doletela kazen vodstva tekmovanja. Lovorika je tako vendarle pristala v rokah favoritov, Tivoli pa se je ob slehernih naslednjih nastopih Salzburga spremenil v kotel, primerljiv s tistim košarkarskim ali hokejskim iz jugoslovanskih časov …

Danes je zgodba seveda povsem drugačna. V Ljubljani je na pogorišču stare Olimpije nastal novi klub, se v prejšnji sezoni še privajal na konkurenco AHL ter na domači sceni ostal praznih rok v obeh tekmovanjih proti Jeseničanom, tako za naslov državnega prvaka kot v pokalnem finalu, toda zdaj zmaji že odločno bruhajo ogenj. Napovedali so ga že z uspešno revanšo Jeseničanom v pokalu, nizu osmih zmag zapored v alpski ligi so dodali tudi četrtkov uspeh v Zell am Seeju, po katerem si z Rittnom delijo 3. mesto na lestvici. Zaenkrat je neulovljiv prepričljivo vodilni Brunico, na 2. mestu je z dvema točkama prednosti pred slovensko-italijanski dvojcem Lustenau, petouvrščeni Zupančičev Feldkirch diha za ovratnik omenjenemu dvojcu.
Nedvomno bodo pred zmaji še visoke ovire, boj za mesto med četverico bo izjemen, a pristop in očitno dobra kemija v slačilnici obetata optimizem ter tudi danes, ob 17.30 s podružničnim moštvom Salzburga, lepo polne tivolske tribune.


Veliko dela za Rodmana


Ozračje v hokejski Podmežakli je v pričakovanju novega vikenda bolj sivo. Železarjem, 9. na lestvici AHL, je nepričakovano gladko spodrsnilo z drugim celovškim moštvom (3:7), sicer predzadnjim v razvrstitvi. Na dlani je, da je Marcela Rodmana pričakal zvrhan koša dela ter da kajpak zgolj odhod njegovega predhodnika Gabra Glaviča ni odpravil vseh težav. Slednji je imenitno vodil Gorenjce v prejšnji sezoni, ti so navduševali stroko in navijače z všečnim hokejem, dolgo ugibanje o denarni moči kluba za to zimo pa je botrovalo odhodu nekaterih pomembnih igralcev, nakar tudi Glavičevo selekcioniranje z razpoložljivimi hokejisti očitno ni bilo tako posrečeno kot leto prej.

Rodman se mora zdaj ukvarjati predvsem s slabim pristopom igralcev, pomanjkanjem moštvenega duha in izkušenj. Po nedopustni predstavi na Koroškem, v kateri ni šlo niti Clarku Saundersu, pogosto v prejšnji sezoni čarovniku iz vrat, je popravni izpit na vrsti jutri v domači dvorani ob 17. uri. Tako kot dan prej zmaji se bodo tudi železarji pomerili s podružničnim moštvom Salzburga.

Preberite še:

Komentarji: