Zmedeni zmaji tekmecem doma odprli vrata k lovoriki

Olimpija v AHL že drugič zapored na domačem ledu zapravila prednost in zdaj v finalni seriji zaostaja z 1:3.
Fotografija: Hokejisti Olimpije so drugič zapored doma ostali praznih rok. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Hokejisti Olimpije so drugič zapored doma ostali praznih rok. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Ljubljana – Če bi sodili po vsem videnem v zadnjih dveh večerih, se je sezona v alpski hokejski ligi močno približala koncu. Igralci SŽ Olimpije so namreč drugič zapored v tivolskem sporedu finala ostali praznih rok, v seriji na štiri zmage Brunico vodi s 3:1. Prvi zaključni plošček bo italijansko moštvo imelo v sredo ob 20. uri na domačem ledu.

Drugi tivolski finalni večer na tribune ni privabil toliko občinstva kot v nedeljo, kar pa je bilo tudi razumljivo. Poraz v Ljubljani pri priči botruje nezadovoljstvu tistih, ki razmišljajo le o zmagah in šampionskih lovorikah, a vseeno je 2500 navzočih domačemu moštvu ponudilo podporo, kot je – seveda z izjemo te nedelje – v zadnjih dveh sezonah na ledeni ploskvi še niso občutili.
Za zmaje tokrat ni bilo druge kot začeti zelo zbrano, precej bolj kot v zadnji tretjini povsem ponesrečene nedeljske predstave, ko so zapravili prednost dveh golov in odprli vrata gostom k vodstvu z 2:1 v tej finalni seriji. V domačem taboru so si bili na jasnem, da bi jih novi spodrsljaj zelo oddaljil od cilja, v tem primeru bi namreč izkušeni hokejisti vodilnega italijanskega moštva potrebovali le še eno zmago za lovoriko, prvi zaključni plošček pa bi imeli v sredo doma ...

In dejansko je Olimpijina igra od prvih minut vlivala lepo mero zaupanja navijačem, ustvarjalnost se je prepletala s potrpežljivostjo, v finalu končnice je pač treba – koliko je to le mogoče – ohranjati mirno kri in predvsem zbranost. Gostitelji so bili za takšen pristop nagrajeni: obetavni Nik Simšič, sin dolgoletnega reprezentančnega vratarja Luke, je zabil vodilni gol, tribune so oživele, optimizem se je po nedeljski jezi spet vrnil pod tivolski strop. Še zlasti pa v nadaljevanju, ko so zmaji zvišali vodstvo na 2:0. Na tribunah je bilo še bolj veselo, vsaj dotlej je domače moštvo ohranjalo dogajanje na ledu pod nadzorom. A glas razuma je napovedoval tudi, da se Južni Tirolci ne bodo kar tako vdali. Preprosto so preveč vložili v sezono in napad na tako težko pričakovano lovoriko zmagovalcev, da bi popuščali.


Ponovitev nedeljskega scenarija

Ponovitev nerazumljivega spodrsljaja, ko domače moštvo prejme gol v trenutkih svoje številčne premoči, je napovedovala negotovo nadaljevanje. Pa je domači kapetan Mušič zadel še drugič zapored, tako kot dan prej je Olimpija po 40 minutah vodila z goloma prednosti. A nato ni izkoristila izjemne prednosti igralca več ob uvodu v zadnjo tretjino tekme. In odtlej je domači voz začel drveti navzdol!

Namesto da bi v domači dvorani izkoristili tisto posebno energijo, se agresivno in samozavestno lotili poti k uresničitvi cilja, so se gostiteljem vnovič zatresle noge. Tekmecem so prepustili pobudo, Žan Us je v vratih poskusil reševati, kar je bilo mogoče, a zasuka ni več mogel preprečiti. Iz minute v minuto so bili gostje bolj suvereni, sad takšne igre je bilo njihovo prigarano izenačenje na 3:3. Sledil je podaljšek, v njem so bili spretnejši hokejisti Brunica. Izkoristili so medlo postavitev domačega branilskega para Vidmar-Kranjc, tudi dvakratni strelec Mušič ob omenjenih soigralcih ni mogel ustaviti v prodoru Tommasa Traverse, ta pa je še drugi večer zapored s soigralci slavil zmago.

Jure Vnuk, trener SŽ Olimpije: "V tej seriji očitno odločajo izkušnje, teh je vendarle več pri moštvu Brunica. Obenem se soočamo tudi z izčrpanostjo, nočemo javno govoriti o poškodbah, a ko igraš na tri peterke, tekmec pa na štiri, je jasno, kdo je v prednosti. Pred nami je skoraj 'misija nemogoče', boj za tri zmage zapored."

Preberite še:

Komentarji: