Ilka Štuhec mladinska svetovna prvakinja v smuku

Sedemnajstletna Mariborčanka Ilka Štuhec je na mladinskem svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju, ki poteka v španskem Formigalu, osvojila zlato medaljo v smuku.

Objavljeno
26. februar 2008 16.11
Z leve: Ilka Štuhec, Maruša Ferk, Tina Maze, Vanja Brodnik
Madrid - Sedemnajstletna Mariborčanka Ilka Štuhec (Branik) je na mladinskem svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju, ki poteka v španskem Formigalu, osvojila zlato medaljo v smuku (1:50,13). Med smučarji je bil v tej disciplini najboljši Slovenec Boštjan Kline na 28. mestu (1:48,34). Preostali Slovenki Vanja Brodnik in Maruša Ferk sta odstopili. Na 41. mestu je tekmo končal Jan Debeljak (1:49,77), 46. med 63 uvrščenimi pa je bil Patrick Jazbec (1:50,45).

"Nič kaj drugače ni bilo, kot na drugih tekmah. Proga je bila glede na vreme, saj je temperatura krepko presegla ledišče, v zelo dobrem stanju; organizatorji so se zelo potrudili. Že na treningu sem videla, da sem se zelo dobro nastopila na tej progi, danes sem le še popravila napake. Ta zmaga je zame spodbuda za naslednje tekma, čeprav moram reči, da nimam treme in ne čutim bremena pritiska," je dejala Štuhčeva, prepričljiva zmagovalka. Bila je že mladinska svetovna prvakinja leta 2007 v Altenmarktu, ko je osvojila zlati medalji v slalomu in kombinaciji, bila je deveta v smuku in 14. v veleslalomu. Lani je bila prva v slalomu in veleslalomu tudi na evropskih olimpijskih dnevih mladih v španski Jaci ter na slovenskem prvenstvu v smuku in superveleslalomu.

Za Štuhčevo je bila s šestimi desetinkami zaostanka druga Švicarka Lara Gut (1:50,73), tretja pa Nemka Viktoria Rebensburg (1:51,17), ki je zmagala že v soboto na prvi tekmi SP, na superveleslalomu; Ferkova je bila tedaj šesta, Štuhčeva pa sedma.
Med smučarji je naslov prvaka v smuku osvojil Italijan Hagen Patscheider (1:45,31) pred Norvežanom Eianom Sandvikom (1:45,32) in Švicarjem Jonasom Fravijem (1:45,59).

V sredo, 27. februarja, bo na programu četrta disciplina MPS, moški slalom. Dan pozneje sta na programu superveleslalom za fante in slalom za dekleta, zadnji dan MSP, 29. februarja, pa še oba veleslaloma.