Alaphilippe nepremagljiv, Mohorič pa odličen peti na Sanremu

Prvi spomenik sezone Milano - Sanremo je pripadel Julianu Alaphilippu, ki v tem trenutku ne zna izgubiti, Matej Mohorič pa je bil izvrsten peti. 
Fotografija: Julian Alaphilippe je dobil šprint, desno Matej Mohorič. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Julian Alaphilippe je dobil šprint, desno Matej Mohorič. FOTO: AFP

Prvi od petih kolesarskih spomenikov, dirka Milano Sanremo, se je končala z razburljivim finišem in novo zmago Juliana Alaphilippa, ki je dobil šprint manjše skupinice. Na Primaveri je razplet v zaključku krojil tudi Matej Mohorič, ki je dvakrat napadel, na koncu pa vseeno iztržil vrhunsko peto mesto. 

Tokrat je La Primavera potekala v lepem sončnem vremenu, v zaključku je kolesarjem veter pihal v hrbet, zato je bila povprečna hitrost nekoliko višja kot ponavadi. Spet so odločali zadnji kilometri, tokrat na Cipressi napadov ni bilo, zato je skupina ostala skupaj do vzpona na Poggio. 

Tam so kolesarji Deceuninck QuickStepa navili tempo v ospredju, Philippe Gilbert in Zdenek Štybar sta zdesetkala glavnino, tik pred vrhom pa je na napad Alberta Bettiola odgovoril prvi favorit Julian Alaphilippe in se prvi odpeljal nevarnemu spustu v Sanremo naproti. 

Alarmi so začeli zvoniti pri preostalih favoritih, v lov za njim se je pognal Peter Sagan in hitro se je v ospredju izoblikovala skupinica sedmih, v kateri so bili še Oliver Naesen, Alejandro Valverde, Matteo Trentin in Wout van Aert. Složno so narekovali tempo, a na spustu niso tvegali vsega, zato je iz ozadja s prvo skupino uspelo ujeti stik še nekaterim kolesarjem, med drugim tudi Mateju Mohoriču in Vincenzu Nibaliju

Julian Alaphilippe je letos neustavljiv, danes je zmagal že osmič. FOTO: AFP
Julian Alaphilippe je letos neustavljiv, danes je zmagal že osmič. FOTO: AFP

 

Mohorič dvakrat napadel v zaključku


Tri kilometre pred ciljem je z napadom poizkusil Matteo Trentin in ko ga je Wout van Aert ujel, je na "kontro" poizkusil kar Mohorič. Alaphilippe je vedel, da Slovencu ne sme pustiti prostora in je njegov napad takoj pokril, nato pa so se v taktičnem boju kolesarji spogledali med seboj in čakali, kdo bo prvi začel s šprintom. Na koncu se je za to odločil Mohorič, a je imel po 291 kilometrih ravno malo premalo dinamita, da bi presenetil boljše šprinterje in na koncu je imel Alaphilippe dovolj prednosti, da je še pred črto vzdignil roki v zrak.

Najbližje mu je prišel Naesen, tretje mesto je izvlekel Michal Kwiatkowski, Mohorič pa je končal na odličnem petem mestu in tako postavil drugi najboljši slovenski rezultat doslej na eni od petih velikih enodnevnih klasik, boljši je bil le Jani Brajkovič leta 2008 na dirki po Lombardiji, končal jo je na drugem mestu. 

Komentarji: