Besni Sagan: Dirkanje vseh proti enemu ni šport

Greg van Avermaet je s sijajnim trojčkom navdušil Belgijce in se okronal za kralja domačih klasik.

Objavljeno
27. marec 2017 02.01
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Ljubljana – Greg van Avermaet je tekmovalno dozorel. Več let je v zaključkih belgijskih klasik iskal zmago pred domačimi navijači, letos je že do zdaj našel tri – Het Nieuwsbladu je v dveh dneh dodal še Harelbeke in Gent-Wevelgem ter dopolnil prav posebni belgijski trojček. Peter Sagan je bil v cilju besen kot ris.

Generalka pred glavno nedeljo belgijske sezone je dirka E3. A ciljna črta v Harelbekeju je za favorite prekleta – še nihče je ni prečkal prvi in v isti sezoni slavil tudi na dirki po Flandriji. Ampak van Avermaet se na prekletstva očitno požvižga. Napadel je na Oude Kwaremontu in se s Philippom Gilbertom odpeljal do cilja, kjer je rojaku v šprintu pokazal, da glava včasih šteje več kot močne noge. Še pred tem je slast vožnje v ospredju okusil tudi David Per.

»Za beg smo bili z ekipo dogovorjeni, a je trajalo kar dve uri, da nam je uspelo. Danes sem imel nekaj sreče, da sem ujel pravo kombinacijo. V Belgiji je tudi v ospredju izjemno težko,« je bil lanski zmagovalec dirke po Flandriji do 23 let zadovoljen s priložnostjo, da opozori nase. Peter Sagan je imel veliko smole. Zgrešil je odločilni beg, v lovu tvegal preveč in pristal na tleh, nato pa dolgo čakal na ekipni avtomobil in zdrsnil v zaledje dirke.

Kolesarji so imeli na voljo le dan premora pred še enim vrhuncem sezone klasik – nedeljskim spektaklom od Genta do Wevelgema. Dirka je dolgo veljala za šprintersko preizkušnjo, v zadnjem desetletju pa se je kar šestkrat izkazalo, da je napadalna vožnja recept za uspeh. Tudi letos. Spet je odločil vzpon Kemmelberg, drugič je bil na sporedu slabih 30 kilometrov pred ciljem. »Vedel sem, da bodo z menoj ostali le najboljši, če bom napadel na Kemmlu. Ko nas je bilo v ospredju le še pet, sem začel verjeti, da bi to lahko bil moj dan,« je po tretji zmagi v domovini letos žarel van Avermaet.

Sagana je taktiziranje Nikkija Terpstre spravilo ob živce. »Ne vem, kaj je mislil. Če noče delati, naj ne gre v beg. Danes nisem mogel zmagati, sem pa lahko vsaj odločil, kdo ne bo zmagal. Dirkanje vseh proti enemu ni šport, ampak zelo poceni predstava,« je bil Slovak jezen na konkurente. Van Avermaetu jeza Sagana slavja ni pokvarila. Zgodovinski trojček je v eni sezoni pred njim uspel le še Janu Raasu. Kljub temu se Greg zaveda, da ga največji test še čaka. »Zdaj se statusu favorita za Flandrijo ne morem več izogniti. To je dirka, ki jo obožujem že od malih nog.« Kako bodo šele Belgijci oboževali njega, če bo prihodnjo nedeljo v Oudenaardu prvi prečkal ciljno črto ...