Jan Polanc v rožnatem, dvojno slovensko vodstvo na Giru (VIDEO)

V pobegu si je Jan Polanc privozil dovolj prednosti, da je postal novi vodilni na letošnjem Giru. Etapa je pripadla Cesareju Benedettiju, Primož Roglič v cilju s favoriti in na skupno 2. mestu.
Fotografija: Slovenci do letošnjega Gira še nikoli niso nosili rožnate majice, zdaj jo nosi že drugi naš kolesar, po Primožu Rogliču še Jan Polanc. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Slovenci do letošnjega Gira še nikoli niso nosili rožnate majice, zdaj jo nosi že drugi naš kolesar, po Primožu Rogliču še Jan Polanc. FOTO: AFP

Giro se je z 12. etapo začel zares, že v prvi gorski etapi pa Slovenija spet slavi svojega junaka v rožnatem. A to ni postal Primož Roglič, v pobeg dneva se je vmešal Jan Polanc in si privozil dovolj veliko prednost, da je snel rožnato majico vodilnega z ramen klubskega kolega Valeria Contija. Slovenija pa ima vsaj en dan dvojno vodstvo na dirki, saj je Roglič obdržal 2. mesto.

»Sanjsko je, da sem oblekel rožnato majico. Slavil sem že dve etapni zmagi na Giru, zdaj sem uresničil še ene sanje. V ekipnem avtobusu so pred štartom dejali, da moram v pobeg in sem jih nekam poslal. Potem sem se osredotočil na svojo nalogo. Nekaj časa sem razmišljal o etapni zmagi, nato sem se raje preusmeril na rožnato majico, zato sem veliko narekoval tempo v ospredju. V skupni razvrstitvi nimamo cilja, imamo pa rožnato majico in v tem uživamo,« je v cilju povedal Polanc, ki je etapni zmagi na dirki po Italiji slavil v letih 2015 in 2017.



Favoriti za skupno zmago se z njim niso pretirano obremenjevali, na koncu so mu pustili kar pet minut naskoka in odprta vrata, da Giro konča v prvi deseterici v skupnem seštevku. Na vzponu na Montoso je šlo zares tudi v skupini s favoriti, Primož Roglič je že ob prvih napadih ostal brez pomočnikov, nato pa je pametno nadzoroval tekmece, predvsem Vincenza Nibalija

Primož Roglič je moral odgovoriti na prve napade tekmecev za končno zmago. FOTO: AFP
Primož Roglič je moral odgovoriti na prve napade tekmecev za končno zmago. FOTO: AFP


Za dolg pobeg sta se odločila Mikel Landa in Miguel Angel Lopez, ki sta na koncu proti Rogliču pridobila 29 sekund. Slovenski as je dirkal dobro, bolj pa skrbi slaba predstava njegovih ekipnih kolegov, brez katerih bo težko zmagal na Giru. Etapo je po šprintu peterice v zaključku dobil domačin Cesare Benedetti. 

Danes bo jasno, kako dolgo se lahko Valerio Conti upira najboljšim v gorah. FOTO: AFP
Danes bo jasno, kako dolgo se lahko Valerio Conti upira najboljšim v gorah. FOTO: AFP

 

Montoso resna preizkušnja za Jumbo

 
V Rogličevi ekipi se zavedajo, da bodo v gorah brez Laurensa de Plusa in Roberta Gesinka v težavah. Športni direktorji in Roglič so ostali diplomatski, precej bolj neposreden je bil izkušeni Paul Martens: »Jasno nam je, da ne moremo nadzorovati dirke v gorah.«


 
Že danes je bilo zanimivo spremljati, kako se je ekipa Jumbo Visma odrezala na Montosu in ali bodo v Astani in Bori začeli z agresivno taktiko, ki so jo napovedovali. »Pravi Giro se začenja danes, doslej smo spremljali le ogrevanje. Mislim, da bo Roglič zelo težko premagljiv, v San Marinu me je navdušil, pričakoval sem, da bo popustil, a je razbil vso konkurenco,« je v intervjuju za Gazzetto povedal Giuseppe Martinelli, ki je z Vincenzom Nibalijem kot športni direktor že osvojil tako Giro kot Tour, zdaj pa usmerja Miguela Angela Lopeza v Astani. 


 
»Mislim, da nihče ne bo premagal Rogliča, če pričakuje, da mu bo na zaključnih vzponih ukradel dovolj sekund, da ga prehiti. Če bodo dirkali tako, potem se bo sprehodil do Verone. Za vse druge razen zanj velja: Če želiš zmagati Giro, ga moraš biti pripravljen tudi izgubiti in tvegati vse. Potrebna bo iznajdljiva taktika, nekaj posebnega,« je prepričan Martinelli, ki je potrdil, da je Lopez še vedno kapetan njihove ekipe.

In danes so tekmeci našli Rogličevo šibko točko, njegovo ekipo, ki je že na prvem resnem vzponu Gira kapetana pustila samega. Roglič je to pot lahko še sam opravil vse delo, če se bodo napadi nadaljevali, pa mu lahko slej ali prej zmanjka moči.
 

Polanc v pobegu, Lopez in Landa sodelovala


Profil etape je bl kot naročen za ubežnike, v ospredju se je znašla velika skupina kolesarjev, v kateri je bil tudi Polanc. Za ekipo UAE Emirates se je pobeg izšel kot naročen, zato so jim dovolili več kot 15 minut naskoka. Polanc je bil v virtualni rožnati majici, saj je bil najbolje uvrščen v skupnem seštevku med vsemi ubežniki (za rožnato majico je zaostajal 5:24).

V glavnini so se nato vendarle zganili in prednost ubežnikov je začela upadati, vendar ne toliko, da bi bila Polančeva rožnata majica ogrožena.



V glavnini sta nato napadla Miguel Angel Lope in Mikel Landa. Izmenjevala sta se pri narekovanju tempa, okrog Rogliča pa so bili le še glavni favoriti za zmago, Slovenec pa je bil brez pomočnikov.

Slovenca na vrhu Gira! Foto Giro D'italia
Slovenca na vrhu Gira! Foto Giro D'italia


Landa in Lopez sta imela že več kot 40 sekund naskoka pred skupino z Rogličem, ki je danes izgubil nekaj sekund proti Basku in Kolumbijcu. Etapo je dobil Benedetti, Polanc je na zadnjem vzponu nekoliko popustil, a vseeno z lahkoto zadržal dovolj prednosti, da bo v jutrišnji 13. etapi etapi nosil rožnato majico vodilnega. Roglič je končal v skupini, ki je proti Landi in Lopezu izgubila 29 sekund, z njim sta bila tudi Nibali in Yates. Za Rogliča je bilo to dovolj, da je ostal na drugem mestu v skupnem setevku, 4:07 za Polancem. Na Giru imamo dvojno slovensko vodstvo. Na 3. mestu je Polančev moštveni kolega Conti (4:51), ki mu je predal rožnato opravo.
 

Ključna je sobotna etapa

 
Favoriti za zmago v Veroni bodo z enim očesom že pogledovali proti težkemu koncu tedna pred njimi, najprej jih v petek čaka zelo težka etapa s ciljem pri jezeru Serru več kot 2200 metrov nad morjem, v soboto bo po štirih vzponih cilj v Courmayerju, v nedeljo pa jih čaka še mini dirka po Lombardiji z zaključkom v Comu. 

»Zame je ključna sobotna etapa do Courmayerja s petimi vzponi, če bomo že na drugem vzponu napadli Rogliča in ga izolirali, se lahko znajde v hudih težavah, podobno velja tudi za nedeljo,« zaključuje izkušeni italijanski strateg. 


Komentarji: