Boginja Kibela pričakuje Rogliča in Pogačarja

Pred slovenskima kolesarskima junakoma le še parada šampionov v Madridu. Prvo mesto prinaša 150.000 evrov, tretje 30.000.
Fotografija: Na novinarski konferenci za najboljša po 20. etapi je bil prostor le za Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča. FOTO: Miha Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Na novinarski konferenci za najboljša po 20. etapi je bil prostor le za Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča. FOTO: Miha Hočevar/Delo

Španijo je te dni zajela košarkarska vročica, saj špansko reprezentanco danes čaka finale svetovnega prvenstva proti Argentini, središče Madrida pa bo povsem kolesarsko in slovensko obarvano. Slovita Plaza de Cibeles, kjer lovorike proslavljajo nogometaši in navijači Reala, bo prizorišče cilja 74. Vuelte in tudi podelitve nagrad, ki jih bosta največ pobrala Primož Roglič in Tadej Pogačar.



Do cilja je še 106 kilometrov 21. etape, ki se bo začela ob 17.10 v Fuenlabradi in končala okoli 20. ure v središču Madrida, vendar je končni vrstni red znan, saj je že desetletja ustaljena kolesarska navada, da se v ravninskih zadnjih etapah tritedenskih dirk (povsem drugače je bilo na letošnjem Giru, ki se je končal z vožnjo na kronometer v Veroni) ne dirka več za vrstni red v skupnem seštevku. Za Sloveniji izjemen in zgodovinski razplet je: 1. Primož Roglič, 2. Alejandro Valverde, 3. Tadej Pogačar.

Primoč Roglič bo danes 11. dan nosil rdečo majico. FOTO: AFP
Primoč Roglič bo danes 11. dan nosil rdečo majico. FOTO: AFP


Slovensko kolesarstvo do letos ni imelo uvrstitve na oder za zmagovalce na »grand touru«, zdaj ima že tri, poleg dveh na Vuelti še Rogličevo 3. mesto na Giru. Slovenska kolesarska junaka bo na trgu, ki nosi ime po frigijski boginji Kibeli, pozdravila kopica slovenskih navijačev, bržkone tudi slovenska veleposlanica v Španiji Ranata Cvelbar Bek. Ali se bo rojakoma priklonil tudi najbolj znani slovenski prebivalec Madrida Jan Oblak, še ni znano.


Tadej Pogačar je slavil kar tri etapne zmage. FOTO: AFP
Tadej Pogačar je slavil kar tri etapne zmage. FOTO: AFP


Slovencema in njunim ekipam večji del nagradnega sklada


Znan pa je nagradni sklad za najboljše na Vuelti, ki skupno znaša 1,12 milijona evrov. Zmagovalec prejme 150.000 evrov, drugouvrščeni 57.985 evrov, tretjeuvrščeni pa 30.000 evrov. Rogliču bo za zeleno majico najboljšega po etapnih uvrstitvah (z zelo malo verjetno etapno zmago bi mu jo še lahko slekla Pogačar ali Valverde, najboljši šprinter na dirki Sam Bennett pa zaostaja že preveč) pripadlo še 11.000 evrov, Pogačarju (če bo ostal na 2. mestu te razvrstitve) 5000 evrov.

Primož Roglič bo bržkone odnesel tudi zeleno majico najboljšega po etapnih uvrstitvah. FOTO: AFP
Primož Roglič bo bržkone odnesel tudi zeleno majico najboljšega po etapnih uvrstitvah. FOTO: AFP


Mladi Komendčan bo za belo majico najboljšega mladega kolesarja prejel 11.000 evrov. Toliko je vredna tudi vsaka od njegovih treh etapnih zmag, Roglič je slavil eno. Oba bosta nagrajena tudi za dneve, ki sta jih preživela v trofejnih majicah. Dan v rdeči majici (Roglič jih je zbral 11) je vreden 500 evrov, v zeleni 100, v beli pa 70 evrov.


Ne denar, ponos


Nagrade na kolesarskih dirkah se zdijo močno prenizke v primerjavi s tenisom in ob misli, koliko truda in tveganja je treba vložiti v najvišja mesta. Vendar te nagrade, ki jih najboljši vedno razdelijo med člane svojih ekip, niso glavni vir zaslužka najboljših kolesarjev. To so pogodbe z ekipami, ki na tej ravni običajno dosegajo milijonske zneske.

Tadej Pogačar je osvojil belo majico najboljšega mladega kolesarja. FOTO: Miha Hočevar/Delo
Tadej Pogačar je osvojil belo majico najboljšega mladega kolesarja. FOTO: Miha Hočevar/Delo


Gotovo pa danes ne bo v ospredju denar, temveč slovenski kolesarski ponos. Vuelta in Madrid 2019 bosta nepozabna zaradi izjemnih zgodb, ki sta jih na kolesih spisala Roglič in Pogačar. Dva Slovenca na odru za zmagovalce? Velja se uščipniti in še enkrat preveriti, ali to niso sanje.

Med Slovnca se je na zmagovalnem odru »vrinil« le svetovni prvak Alejandro Valverde. FOTO: AFP
Med Slovnca se je na zmagovalnem odru »vrinil« le svetovni prvak Alejandro Valverde. FOTO: AFP

Komentarji: