Bole kljub dobri formi na Tour brez pike na i

104. dirka po Franciji:  Slovenska trojica Bahrain Meride v vlogi pomočnikov, Bole čaka na priložnost.

Objavljeno
29. junij 2017 00.17
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Kranj – Gregi Boletu se tudi na državnem prvenstvu ni nasmehnila sreča, ki jo že vso sezono nestrpno pričakuje. Jeseničan se je letos s predstavami vrnil na vrhunsko raven, ki jo je kazal pred leti, vloga desne roke Sonnyju Colbrelliju pa ni tisto, kar bi si želel. Ob njem bosta v ekipi Bahrain Meride za Tour tudi Jani Brajkovič in Borut Božič.

Nastanek Bahrain Meride je bil za Boleta ponovna vstopnica v svet prvokategornikov, potem ko je nekaj let zmage nizal v drugoligaški konkurenci. V zadnjih sezonah je, kot je priznal tudi športni direktor Gorazd Štangelj, zaostal za pričakovanji, a je Štangelj v njem vseeno videl dovolj potenciala, da ga je povabil v svojo ekipo. Bole se mu je oddolžil z zelo dobro pripravljenostjo v prvem delu sezone, manjkala je le pika na i.

Znašel se je v zahtevnem položaju, saj si ga je Sonny Colbrelli zaželel za svojo desno roko v šprintih manjših skupin, v katerih je Italijan letos zablestel in spomladi vlekel naprej voz Bahrain Meride, ki je imel obilico težav. Bole in Colbrelli sta kolesarja z zelo podobnima slogoma vožnje in odlikami, zato je bil Bole prisiljen opustiti misel na lastne zmage in se zadovoljiti z vlogo pomočnika. Omenjena dvojica svoje delo opravlja v zaključku dirke, Borut Božič pa pred tem krmari barko med čermi živčnih uvodnih etap, ki jih posebej na Touru ne manjka. Z delom slovenskih kolegov je Colbrelli zelo zadovoljen, vmes pa je trojica stkala tudi tesne prijateljske vezi, ki jim bodo med težkimi tremi tedni v Franciji prišle zelo prav.

»Odhod na dirko po Franciji sem imel v načrtu od začetka sezone, zato smo se z ekipo osredotočili le na Tour. V zadnjem obdobju smo delali zelo dobro, bili smo na višinskih pripravah na Tenerifah in s formo sem trenutno zelo zadovoljen,« je zelo zahteven blok treninga v zadnjih tednih, ko je na kolesu po njegovih besedah preživel največ časa doslej, opisal Bole.

Državno prvenstvo v Kranju je bilo za omenjeno slovensko trojico generalka in preizkus forme pred odhodom v Francijo. Jani Brajkovič se je že na začetku dirke zapletel v padec, Borut Božič je vozil po pričakovanjih, Grega Bole pa jih je presegel, a pike na i spet ni bilo. »Škoda je, ker je bil Grega zagotovo najmočnejši na dirki, a je bila za kategorijo elite prekratka, da bi lahko utrudili prave šprinterje. Mezgec je potrdil izvrstno formo, imel pa je tudi dovolj pomočnikov, ki so mu pomagali ujeti Boleta. Z drugim mestom nikakor nismo zadovoljni, prišli smo po majico državnega prvaka, je pa Grega vsaj pokazal, da prihaja v odlično formo. Borut je odpeljal po načrtih in bo tudi v Franciji pomemben člen, od Janija pa pričakujem, da bo v Franciji vsak dan boljši,« je nastope svojih varovancev ocenil Štangelj in opisal njihove naloge na Touru.

Bole kljub jasno začrtanim ciljem še ni obupal nad lastnim vrhunskim rezultatom: »Veselim se nastopa na Touru in veseli me tudi, da je v naši ekipi številčna slovenska zasedba. Sonnyju bom pomagal v boju za etapne zmage in zeleno majico, če se bo slučajno pokazala priložnost za pobeg, kjer bi se lahko boril za vrh, pa jo bom zagotovo pripravljen zgrabiti.« Če bo Boletu uspelo, bo dobil zasluženo nagrado za požrtvovalno delo v letošnji sezoni.