Cilj Ljubljančank je deseterica

28. Giro Rosa Gorazd Penko o pričakovanjih in željah ekipe BTC City Ljubljana pred vrhuncem ženske kolesarske sezone.

Objavljeno
30. junij 2017 00.29
jer giro rosa
Nejc Grilc
Nejc Grilc

Gradež – Z ekipnim kronometrom se danes začenja desetdnevni ženski Giro, najtežja preizkušnja koledarja svetovne serije za kolesarke. Ljubljanska ekipa v Italijo odhaja brez pravih priprav, a cilji ostajajo visoki.

V bližnjem Gradežu se bo Giro Rosa začel z ekipnim kronometrom, v katerem slovenska ekipa pričakuje uvrstitev okrog polovice vseh udeleženih ekip, kar bo v konkurenci vseh najboljših kolesark sveta težko. Pred začetkom dirke se je za Delo razgovoril trener in vodja ekipe BTC City Ljubljana Gorazd Penko. »Organizacija maratona Franje nam je pobrala ogromno časa, zato se na Giro Rosa nismo uspeli posebej pripraviti na višini, kot so to naredile ostale ekipe, tudi dekleta pa so bila kar precej vpeta v organizacijo. Tako pač je, termin nam ne ustreza, a tu ne moremo nič spremeniti. Na ekipnem kronometru letos najbrž ne bomo tako močni, kot smo bili v preteklih sezonah, saj ni več Pavljukine in Ritterjeve, a kljub temu pričakujem, da se bomo uvrstili nekje pri polovici uvrščenih ekip. Giro Rosa je zelo nepredvidljiv, v preteklosti se je že dogajalo, da je bila etapa na papirju namenjena šprinterkam, pa je kasneje prišlo do največje selekcije na dirki, tako da bo potrebno biti na preži vsak dan. Že druga etapa se konča s ciljnim vzponom, ki bo premešal vrstni red po ekipnem kronometru in pokazal pravo razmerje moči, je začel Penko, ki kljub ne najboljšim pogojem pred štartom Gira Rosa ostaja optimist. 

»Cilj je, da se ena tekmovalka uvrsti med prvih deset v skupnem seštevku in ena med prvih 10 in 20, v preteklih sezonah je to uspelo Poloni Batagelj, ki je tudi na nedavnem državnem prvenstvu pokazala, da je v kar dobro formo pred odločilnim delom sezone. Letošnji Giro Rosa žal ni prav težak, kar nam je prekrižalo načrte, saj smo računali na Švedinjo Hanno Nilsson, ki blesti na najtežjih gorskih etapah. Bomo videli, kako jima bo šlo, vsekakor pa bomo lovili tudi etapne uspehe s pobegi, poizkušali bomo biti zraven v čim več kombinacijah. Ekipni kronometer pa je za nas pomemben tudi zato, ker bo potekal v bližnjem Gradežu, kjer bi radi predstavili slovensko ime in tudi našo ekipo v zelo dobri luči. Letos bo Giro res nepredvidljiv in morda se bo kasneje izkazalo, da niti ni bil tako lahek, kot izgleda na papirju, tako da bo tudi Hanna dobila priložnost, drugače pa bomo nanjo računali na francoskem Touru.«

Po mnenju Penka ni dvoma, kdaj se bo odločalo o zmagovalki ženskega Gira: »Zelo težak bo posamični kronometer, kjer imajo dekleta v 12 kilometrih kar dva težka vzpona, kjer naklon presega tudi 25 odstotkov, kar je za njih izjemno težaven teren, zato se bo dirka zagotovo odločala tudi tam.«

V Italijo bo poleg Batageljeve in Nilssonove odpeljal še Uršo Pintar, Eugenio Bujak, Anno Stricker, Jeleno Erić in Corinno Lechner, želi pa si, da bi kolesarke ekipe BTC v čimveč pobegih pokazale slovenske barve na dirki, ki jo bo spremljal tudi televizijski prenos. Lansko zmago bo branila Američanka Megan Guarnier, ki kolesari za nedvomno najmočnejšo ekipo ženskega pelotona Boels Dolmans, iz katere bo bržkone tudi letos prišla končna zmagovalka.