Contador najboljši v Andaluziji, Valls pa v Omanu

Alberto Contador je v Andaluziji dobil prvi letošnji dvoboj s Froomom, Rafel Valls pa kraljevsko etapo v Omanu.

Objavljeno
20. februar 2015 17.21
N. G., Delo.si
N. G., Delo.si

Andaluzija - Alberto Contador je zmagovalec tretje etape andaluzijske dirke Ruta Del Sol. V prvi gorski preizkušnji na dirki je bil Španec boljši od največjega tekmeca zadnjih let Christopherja Frooma.

Etapa se je končala s sedemnajst kilometrov dolgim ciljnim vzponom na Alto de Hazallanas. Contador se je, podobno kot na lanski Vuelti, tekmecev otresel že na sredini vzpona in sam prečkal ciljno črto za prvo zmago v letošnji sezoni. Chris Froome je v zaključku nekoliko zmanjšal zaostanek, v cilj je prišel 18 sekund za Špancem, v skupnem seštevku pa za Contadorjem zaostaja že 26 sekund. Tretje mesto je zasedel Francoz Romain Bardet.

Jani Brajkovič je daleč od prave forme, za Contadorjem je zaostal skoraj 14 minut in zasedel 66. mesto. Napovedi Belokranjca, da bi se v Andaluziji lahko približal najboljšim, se tako niso uresničile. Grega Bole je na 86. mestu zaostal dobrih 17 minut.

Valls v Omanu dobil etapo in prevzel vodstvo

Kolesar Lampreja Raphael Valls je bil najboljši na vzponu na Zeleno goro v Omanu. V zaključku kraljevske etape je bil hitrejši od Tejaya Van Garderena in Alejandra Valverdeja, v skupnem seštevku ima pred Američanom devet sekund prednosti.

Borut Božič je z več kot devetimi minutami zaostanka etapo končal na 91. mestu, v skupnem seštevku pa na 86. mestu zaostaja dobrih štirinajst minut za vodilnim Vallsom. V Omanu bo jutri na sporedu še ena razgibana etapa, v nedeljo pa sledi šprinterski zaključek dirke.

Thomas na Portugalskem zadržal rumeno majico

Na dirki po Algarveju je kolesarje v tretji etapi čakala 19 kilometrov dolga vožnja na čas. Po pričakovanjih je bil najhitrejši svetovni podprvak v kronometru Tony Martin, enak čas je dosegel Adriano Malori. Specialistoma za vožnjo na čas se je najbolj približal Geraint Thomas, ki je s tremi sekundami zaostanka zadržal rumeno majico vodilnega.

Kristjan Koren je nastopil pod pričakovanji in osvojil 114. mesto, za zmagovalcem je zaostal dve minuti in 39 sekund. Kolesarje do konca dirke čakata še dve razgibani etapi.