Dan, ko se Roglič in Pogačar ne smeta zaleteti v zid (VIDEO)

Šesta etapa je zaradi padca, ki ga je povzročil kolesar Jumba Visme, prečrtala Rigoberta Urana, sedma prinaša peklensko strm ciljni vzpon na Mas de la Costa.
Fotografija: Primož Roglič (v ozadju) se bo tudi danes poskušal držati kolesa Miguela Angela Lopeza. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Primož Roglič (v ozadju) se bo tudi danes poskušal držati kolesa Miguela Angela Lopeza. FOTO: AFP

Dirka po Španiji je že v prvem tednu postregla s številnimi razburljivimi trenutki, v katerih sta blestela tudi Primož Roglič in Tadej Pogačar. Zanju se je 6. etapa, v kateri je zmago slavil ubežnik Jesus Herrada, na srečo končala brez zapletov, kar ne velja za Rigoberta Urana, Hugha Carthyja, Nicolasa Rocha in Victorja de la Parteja. Trenutek nepazljivosti med spustom je bil dovolj, da so pristali na tleh in končali dirko, ki jutri prinaša »past« tudi za najboljša Slovenca – peklensko strm vzpon na Mas de la Costa.

Kandidati za končno zmago so imeli, razen nesrečnega Urana in Carthyja, njegovega prvega pomočnika v gorskih etapah (v ta padec so bili vpleteni tudi Rogličevi pomočniki pri Jumbu Vismi Neilson Powless, George Bennett in Tony Martin, vendar so na srečo lahko nadaljevali dirko), sorazmerno miren dan.

Tadej Pogačar je napadel v zadnjem kilometru 6. etape Vuelte. FOTO: Bettini/UAE Emirates
Tadej Pogačar je napadel v zadnjem kilometru 6. etape Vuelte. FOTO: Bettini/UAE Emirates


Popestril ga je le Pogačar, ki mu, kot kaže, ne primanjkuje moči. V zadnjem kilometru blagega ciljnega vzpona na Ares del Maestrat je najmlajši udeleženec dirke skočil iz skupine favoritov, si prikolesaril nekaj deset metrov prednosti, na koncu pa zasedel 11. mesto v etapi in odščipnil dve sekundi tekmecem za vrh v skupni razvrstitvi. Na njej se ni povzpel, je pa pokazal, da se bo potegoval za deseterico, če ne še precej več.



Ta čas je ravno na 10. mestu, na katero so ga potisnili ubežniki dneva, med katerimi sta si glavni nagradi razdelila Jesus Herrada (njegov brat Jose Herrada je bil dan prej osmoljenec pobega, v katerem je zasedel 3. mesto) in Belgijec Dylan Teuns, ki je Miguelu Angelu Lopezu bržkone le za en dan slekel rdečo majico vodilnega na dirki.

V 5. etapi je bil veliki osmoljenec med ubežniki Jose Herrada, dan kasneje pa se je svoje prve etapne zmage na Vuelti veselil njegov brat Jesus Herrada. FOTO: AFP
V 5. etapi je bil veliki osmoljenec med ubežniki Jose Herrada, dan kasneje pa se je svoje prve etapne zmage na Vuelti veselil njegov brat Jesus Herrada. FOTO: AFP


»Čeprav je bil zaključek navidez miren, je za nami težek dan. Predvsem v prvem delu etape je bilo veliko napadov, preden se je izoblikovala ubežna skupina. Nismo mogli nadzirati vseh, zato smo ubežnike spustili predse in se odločili, da ne bomo branili majice. Oziramo se le na tiste tekmece, ki lahko v ospredju zdržijo tri tedne,« je v cilju povedal Lopez, ki je v skupnem seštevku zdrsnil na 3. mesto. Tako kot Roglič (zdaj je skupno 4.), Nairo Quintana, Alejandro Valverde in Esteban Chaves je hranil moči za jutri, ko jih bodo vsi gotovo potrebovali na ciljnem vzponu.

Dylan Teuns bo bržkone le en dan nosil rdečo majico. FOTO: AFP
Dylan Teuns bo bržkone le en dan nosil rdečo majico. FOTO: AFP

 

Lopez bo napadel


Ta je sicer dolg le štiri kilometre, vendar sodi v 1. kategorijo, saj je izjemno strm – povprečni naklon znaša 12,3 odstotka, na najbolj strmem delu pa dosega 25-odstotkov! To je kolesarski »zid«, na katerem so lahko trenutki krize časovno zelo dragi.

»Upam, da se bo za Primoža in Tadeja vse dobro izšlo, mislim, da se oba dobro zavedata, kako zahteven zaključek etape ju čaka. Pričakovati je, da bo Lopez napadel, saj mu ne preostane nič drugega, če se želi obdržati na vrhu tudi prihodnji teden po vožnji na kronometer. Vsi drugi se bodo poskušali čim bolje braniti,« je na doslej najbolj težaven del dirke opozoril nekdanji slovenski poklicni kolesar Primož Čerin, ki ocenjuje, da bo treba paziti na še enega peresno lahkega Kolumbijca, Chavesa.

Primožž Čerin pričakuje še zahtevnejši in bolj zanimiv drugi teden Vuelte. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Primožž Čerin pričakuje še zahtevnejši in bolj zanimiv drugi teden Vuelte. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Pogačar bo na takšni strmini stežka napadel v enakem slogu kot v 6. etapi, v kateri so se v zadnjem vzponu nakloni gibali le okoli petih odstotkov. »Ta klanec je dopuščal tovrstni napad, vprašanje pa je, koliko energije je Tadej porabil, da je pridobil pičli dve sekundi. Takšni 'izleti' niso priporočljivi in upam, da ne bo plačal davka zanje. Po drugi strani pa ni nič narobe, če poizkuša, prej ali slej bo moral napadati za doseganje vrhunskih rezultatov, samo še prave trenutke mora izbrati,« je o živahnosti 20-letnega Komendčana povedal Čerin, ki pravi, da ga je Roglič presenetil s tem, kako hitro je ujel tekmovalni ritem, čeprav pred tem ni dirkal dva meseca in pol.

Profil 7. etape Vuelte. FOTO: Infografika Delo
Profil 7. etape Vuelte. FOTO: Infografika Delo


»Pričakujem, da bo njegova forma rasla, to bo tudi potreboval. Zavedati se moramo, da je to šele prvi teden dirke in da poskušajo kandidati za vrh še vedno varčevati moči, kolikor je to mogoče. Uvod je bil razburljiv in zahteven, vendar bo drugi teden še bolj,« Čerin ve, da je še prezgodaj, da bi v Španiji že postregli glavno jed.



Preberite še:

Komentarji: