Dan, ko so namesto Realovih plapolale slovenske zastave (VIDEO)

Primož Roglič in Tadej Pogačar sta v Madridu pripravila izjemen slovenski kolesarski praznik.
Fotografija: Trg Cibeles so preplavili slovenski navijači. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Trg Cibeles so preplavili slovenski navijači. FOTO: AFP

Slovensko kolesarstvo je danes doživelo dan, kot ga še ni bilo. Parada šampionov po ulicah španske prestolnice, po kateri je Primož Roglič osvojil rdečo majico zmagovalca dirke, tretjeuvrščeni Tadej Pogačar pa belo majico najboljšega mladega kolesarja, je bila češnja na torti izjemnih in nepozabnih treh tednov 74. Vuelte. Namesto zastav madridskega Reala so na trgu Cibeles plapolale slovenske zastave.



Vse je bilo jasno že včeraj, po izjemni zmagi Pogačarja v pogorju Gredos, s katero je postavil končni red dirke po Španiji: 1. Primož Roglič, 2. Alejandro Valverde, 3. Tadej Pogačar. Kljub temu slovenska junaka nista želela govoriti o dvojni uvrstitvi na oder za zmagovalce, dokler nista tudi stopila nanj v središču Madrida. Na njem pa sta bila večkrat. Roglič ob podelitvi rdeče majice zmagovalca dirke in zelene majice najboljšega po etapnih uvrstitvah, Pogačar ob podelitvi bele majice najboljšega mladega kolesarja. Nato sta na oder stopila še skupaj, ob njima pa svetovni prvak Valverde. V okolici so prevladovali slovenski navijači, oba družinska tabora sta bila tu v polni zasedbi, ob njima še kopica drugih slovenskih ljubiteljev kolesarstva. Dovolj, da je imela Fontana de Cibeles, kamor se namakajo Realovi navijači po velikih zmagah, povsem slovenski pridih.

Zgodovinski prizor. Alejandro Valverde (levo) je na odru za zmagovalce delal družbo Primožu Rogliču in Tadeju Pogačarju. FOTO: AFP
Zgodovinski prizor. Alejandro Valverde (levo) je na odru za zmagovalce delal družbo Primožu Rogliču in Tadeju Pogačarju. FOTO: AFP

 

Tudi po zmagi brez evforije


»Zelo vesel sem, da mi je uspelo. Odslej pa zame ne bo dosti drugače, razen tega da bo ob mojem imenu pisalo, da sem zmagal tudi na Vuelti. Upam, da bom lahko še naprej tako uspešen,« se Roglič niti v cilju ni prepustil pretirani evforiji in veselju, vsekakor pa je Vuelto končal v precej boljšem stanju kot junija Giro, na katerem je v hudih bolečinah v zadnji etapi rešil 3. mesto.

Trenutek, ko je Primož Roglič v Madridu postal zmagovalec 74. Vuelte. FOTO: AFP
Trenutek, ko je Primož Roglič v Madridu postal zmagovalec 74. Vuelte. FOTO: AFP


»Mogoče bi lahko zmagal že na Giru, če bi bil zdrav, vendar se vse zgodi z nekim razlogom. Če bi tam zmagal, me bržkone tokrat ne bi bilo v Madridu. Dirka je bila zelo razburljiva, presenetilo me je, da smo na polno dirkali od prvega dneva. Odločilne so bile vse od 1. do 21. etape,« je pot do svoje in slovenske prve zmage (krstna je tudi za njegovo nizozemsko ekipo Jumbo Visma) na tritedenskih dirkah opisal 29-letni Kisovčan, čigar letošnji izkupiček (nastopil bo še na SP in dirki po Lombardiji) je impresiven. Nastopil je na petih etapnih dirkah in zmagal na vseh, razen na Giru. Tudi zmage na dirkah po Združenih arabskih emiratih, Tirreno-Adriatico in po Romandiji so bile prestižne, vendar nič v primerjavi z Vuelto (to je bila njegova 33. zmaga med profesionalci in že 11. letos!), s katero Roglič dokončno dobiva svoj prostor med največjimi tekmovalci sedanjega kolesarskega rodu.


 

Pogačar ni več le fant s Klanca


»Tadej je nadarjen in prijeten fant, lahko smo hvaležni, da ga imamo. Bilo je nekaj posebnega, da sva bila lahko na odru dva Slovenca, to je nekaj za zgodovino,« pa je Roglič povedal o devet let mlajšem rojaku, ki je v zadnjih treh tednih kolesarski svet navdušil s tremi etapnimi zmagami in 3. mestom. Le Giuseppe Saronni, šef njegove ekipe UAE, je doslej slavil tri etapne zmage na tritedenskih dirkah pred 21. rojstnim dnevom. Zgodilo se je na Giru 1978. Od Gira 1974 in 2. mesta Gianbattiste Barronchellija pa tudi še ni bilo 20-letnika na odru za zmagovalce tritedenske dirke.

Tadej Pogačar je kolesarski svet navdušil s tremi etapnimi zmagami in končnim tretjm mestom. FOTO: AFP
Tadej Pogačar je kolesarski svet navdušil s tremi etapnimi zmagami in končnim tretjm mestom. FOTO: AFP


»Težko z besedami opišem, kar čutim. Tudi jaz nisem pričakoval, da bom tako uspešen, ko sem bil mlajši, sem sanjal, da bom kdaj dirkal na največjih dirkah, nisem si mislil, da bom tudi zmagoval. Počutim se odlično, ves mesec je bil odličen, konec je bil izjemen. Samo hočem ostati isti fant s Klanca, vendar kaže, da ne bo tako,« pa je Pogačar težje iskal prave besede kot zmagoviti tempo na kolesu.

Kolesarji ekipe Jumbo Visma so s Primožem Rogličem nazdravili k prvi zmagi na tritedenski dirki. FOTO: AFP
Kolesarji ekipe Jumbo Visma so s Primožem Rogličem nazdravili k prvi zmagi na tritedenski dirki. FOTO: AFP


»Čustveno sem izčrpan, glava je bolj izmučena kot telo. Predvsem v klance mi je šlo res dobro, na nekaterih področjih pa se bo treba še izboljšati. Vendar se mi zdi, da mi gre dobro, tako da me ne skrbi za prihodnost,« je nadaljeval Pogačar, zaradi katerega se res ni bati za prihodnost slovenskega kolesarstva.

Se bodo prizori iz Madrida še ponovili? »Z odra je bil pogled na slovenske zastave izjemen. Težko ponovljivo bo, nikoli ne veš, kaj se ti lahko zgodi v treh tednih dirkanja,« je še povedal novi zvezdnik svetovnega kolesarstva, ki je v svoji krstni sezoni med profesionalci slavil že osem zmag.

Preberite še:

Komentarji: