Pedersen najhitrejši, Roglič 9.

V šprinterski zmešnjavi se je najbolje znašel Mads Pedersen. Roglič je bil blizu, a prekratek, da bi se vmešal v boj za etapno zmago.
Fotografija: Mads Pedersen v zeleni majici je bil še pred štartom 13. etape favorit za današnjo zmago. FOTO: Jorge Guerrero Afp
Odpri galerijo
Mads Pedersen v zeleni majici je bil še pred štartom 13. etape favorit za današnjo zmago. FOTO: Jorge Guerrero Afp

Etapa, ki naj bi bila na papirju ravninska, se je izkazala za še kako zahtevno. Kolesarji so šli na vso moč od štarta do cilja. Trije ubežniki so zaznamovali 13. etapo, a po pričakovanju so bili ujeti deset kilometrov pred ciljem.

Potem so se šprinterske ekipe začele organizirati za najboljše izhodišče. Primož Roglič in Jumbo Visma so imeli tudi svoje načrte. V zaključku so močno pospešili in poskrbeli za dodatno zmedo med šprinterji. Več njih je bilo danes presenečenih glede zaključnega kilometra, ki sploh ni bil ravninski. 

Nekaj metrov je bilo celo videti, da so jumbovci Rogliču priskrbeli odlično izhodišče za šprint, a toliko se šprinterji le niso pustili zmesti. Mads Pedersen je v velikem slogu obračunal z vsemi in slavil s prednostjo dveh koles. Primož Roglič je v cilj prispel kot 9. 

Jutri in pojutrišnjem kolesarje čakata dve pravi gorski etapi. Remco ostaja v rdeči majici, Roglič ostaja na drugem mestu, Polanc na 9. Kako bo jutri? Pričakujemo popoln napad na rdečo majico.

Jan Polanc se je prebil med deseterico najboljših na Vuelti. FOTO: UAE Team
Jan Polanc se je prebil med deseterico najboljših na Vuelti. FOTO: UAE Team

***

Spremljali smo v živo

17:24
Mads Pedersen je bil najmočnejši! Zmagal je in še potrdil vodstvo za zeleno majico. Roglič je bil blizu.
1. Mads Pedersen (Trek-Segafredo)
2. Bryan Coquard (Cofidis)
3. Pascal Ackermann (UAE Team Emirates)
4. Fred Wright (Bahrain Victorious)
5. Danny van Poppel (Bora-Hansgrohe)

17:23
Roglič
je v akciji!

17:22
Kolesarji Ineosa so na čelu, Remco je tik za njimi, Roglič tudi.

17:20
Boj za vsak centimeter v pelotonu! Tole ni zaključek za klasične šprinterje. Na papirju so zaključek označili kot ravnino, na cesti so zadnji kilometri povsem drugačni.

17:16
Nihče več ne napada ... čakajo na zadnjo klančino. še 5 km.

17:15
Tudi zadnja dva ubežnika sta ujeta. Šprinterji se razporejajo na najboljše položaje, danes je priložnost tudi za Rogliča?

17:10
Julius van den Berg (EF Education-EasyPost) je že počakal glavnino, Ander Okamika (Burgos-BH) in Joan Bou (Euskalte-Euskadi) imata še 15 sekund prednosti 10 km pred ciljem. Roglič in Polanc sta v ospredju glavnine.

17:05
Samo še 15 sekund prednosti imajo ubežniki pred glavnino ...

17:03
Ciljni šprint je na klančku, torej se danes poveča krog favoritov za zmago. Še 15 km do cilja, 20 sekund prednosti za 3 ubežnike.

16:59
Samo še pol minute do ubežnikov ...

16:55
Peloton lovi na vse pretege, še 45 sekund jih loči do ubežnikov, 20 km pred ciljem.

16:50

16:45
Samo še minuto prednosti za tri ubežnike! 25 km do cilja.

16:40
Prednost treh ubežnikov hitro kopni. Ubežniki so: Julius van den Berg (EF Education-EasyPost), Ander Okamika (Burgos-BH) in Joan Bou (Euskalte-Euskadi), samo še 1:40 imajo prednosti. Glavnina jih lovi na vso moč, trenutna povprečna hitrost je 44 km/h!

16:35
Prednost treh ubežnikov hitro kopni, trenutno je 1:57, 37 km pred ciljem.

16:30
Še en zelo popularen francoski izraz kroži po kolesarskem svetu - grimpeur, največ kolesarjev bi bili radi grimpeurji, klančarji, klanci so njihov dom, klanci so njihovo orožje, vse na klancu, za klance vse ... 

16:25
50 km pred ciljem šprinterske ekipe so se podale na lov za ubežniki, ki imajo še vedno 3:04 prednosti. Glavnina gre na vso moč, v ospredju so še vedno kolesarji ekip Trek-Segafredo, Cofidis in BikeExchange-Jayco, ki imajo v svojih vrstah favorite za zmago na današnji 13. etapi.

16:20
Naslednji popularni izraz med kolesarji je rouleur. Prav tako francoski izraz, ki opisuje kolesarja, ki je najbolj kompleten, kar pomeni, da je zelo dober na ravnini, tudi navkreber, na spustih, v šprintih, je mojster za pobege in enodnevne dirke. 

16:15
Današnji trije baroudeurji so: Julius van den Berg (EF Education-EasyPost), Ander Okamika (Burgos-BH) in Joan Bou (Euskalte-Euskadi), Njihova prednost je narasla na 3:17, 55 km pred ciljem. Premalo, da bi jim uspelo priti pred glavnino v cilj.

16:10
Baroudeurjem zagotovo danes ne bo uspelo, ampak, vemo, kako je pri njih ... vedno upajo, da bodo v cilj prišli pred pelotonom. Baroudeurji so specialisti za pobege, najraje, kar samostojne. Izraz izhaja iz francoske besede baroud, kar pomeni bitka, boj, v kolesarskem svetu to pomeni še več kot samo bitko za zmago na dirki, pomeni, da moraš zmagati po veličastnem samostojnem pobegu ali vsaj po pobegu čisto majhne skupinice, dveh, treh kolesarjev. Seveda, ki se jih otreseš nekaj kilometrov pred ciljem ... 

16:05
Primož Roglič
je na drugem mestu, Remco Evenepoel je včeraj nerodno padel, zdaj bo moral biti še bolj pazljiv. »Vse je v redu, spal sem zelo dobro, tako da mislim, da je vse čisto v redu. Poškodbe so videti že precej zaceljene, tako da je vse v redu. Upam, da bo tako kot pred dvema dnevoma, normalna sprinterska etapa, kontrolirana dirka.« Je pred štartom izjavil vodilni v skupnem seštevku Remco Evenepoel.

16:00
Še kako smo veseli, da je tudi Jan Polanc na 9. mestu. Čeprav ima malo možnosti, da tudi na koncu ostane med deseterico. Trenutno je v odlični formi in mogoče mu celo uspe. Najtežji preizkušnji prideta že jutri in v nedeljo, ko sta na sporedu dve pravi gorski etapi.

15:55
Trije ubežniki: Julius van den Berg (EF Education-EasyPost), Ander Okamika (Burgos-BH) in Joan Bou (Euskalte-Euskadi) imajo 70 km pred ciljem 2:41 prednosti. Povprečna hitrost je padla na 44 km/h.

15:50
Včerajšnji padec Evenepoela ni bil tako nedolžen ....

15:45

15:40
Kolesarji, ki se borijo za skupni seštevek, bodo danes zagotovo v varnem zavetrju svojih pomočnikov, da bodo porabili kar se da malo moči, ki jim bodo zelo prav prišle jutri in pojutrišnjem. Slovenija ima kar dva kolesarja med deseterico, včeraj je Janu Polancu uspel velik premik po lestvici, ker je 12. etapo končal na visokem četrtem mestu in je v cilj prišel dobrih sedem minut pred glavnino. 

FOTO: UAE Team
FOTO: UAE Team

15:35
Ekipe Trek-Segafredo, Cofidis in BikeExchange-Jayco so se podale na lov za tremi ubežniki, ki imajo še vedno 2:32 prednosti, 80 km pred ciljem.

15:30
Takole je bilo včeraj:

image_alt
Carapaz zmagovalec, Polanc 4.

15:25

15:20
Prednost treh ubežnikov je 2:25, peloton se še ni odločil za lov. Ravninska 13. etapa je uvod za gorski, ki sledita v soboto in nedeljo. Še ena priložnost za šprinterje in ubežnike. Včeraj smo videli najštevilčnejšo ubežniško skupino na letošnji Vuelti. Skoraj celo etapo je pred glavnino bežalo 32 kolesarjev.

Ravninske etape imajo za gledalce svoj čar, ker se vedno zgodi nekaj nepredvidljivega. Vremenska napoved med Rondo in Montillo v Andaluziji, je dobra, ni prevroče, tudi močnih vetrov naj ne bi bilo. Današnja etap je dolga 168 kilometrov. 

15:15
Na letošnji Vuelti tekmeci še niso spravili v težave Remca Evenepoela (Quick Step), to je v 12. etapi nosilec rdeče majice storil kar sam, ko je 45 km pred ciljem pristal na tleh. Vendar ga tudi nesreča ni pretirano načela, na ciljnem vzponu na Peñas Blancas je v družbi drugouvrščenega Primoža Rogliča (Jumbo Visma) odgovoril na vse poskuse tekmecev. Med junaki dneva je bil tudi Jan Polanc (UAE), ki si je v pobegu prikolesaril 4. mesto v etapi ter se v skupnem seštevku povzpel na 9.

15:13
Povprečna hitrost na dirki je že čez 46 km/h! Danes bodo spet hitro v cilju, še 100 km do šprinterskega obračuna.

15:10

15:05
»Vse je v redu, spal sem zelo dobro, tako da mislim, da je vse čisto v redu. Poškodbe so videti že precej zaceljene, tako da je vse v redu. Upam, da bo tako kot pred dvema dnevoma, normalna sprinterska etapa, kontrolirana dirka.« Je pred štartom izjavil vodilni v skupnem seštevku Remco Evenepoel.

15:00
Trenutno stanje na dirki: Trije kolesarji Julius van den Berg (EF Education-EasyPost), Ander Okamika (Burgos-BH) in Joan Bou (Euskalte-Euskadi) bežijo pred glavnino skoraj od začetka 13. etape. Glavnina zaostaja 2:09, 110 km pred ciljem.

13. etapa je ravninska. FOTO: Arhiv Delo/Gm Igd
13. etapa je ravninska. FOTO: Arhiv Delo/Gm Igd

***

Ravninska 13. etapa bo uvod za gorski, ki sledita v soboto in nedeljo. Še ena priložnost za šprinterje in ubežnike. Včeraj smo videli najštevilčnejšo ubežniško skupino na letošnji Vuelti. Skoraj celo etapo je pred glavnino bežalo 32 kolesarjev.

Ravninske etape imajo za gledalce svoj čar, ker se vedno zgodi nekaj nepredvidljivega. Vremenska napoved med Rondo in Montillo v Andaluziji, je dobra, ne bo prevroče, tudi močnih vetrov naj ne bi bilo. Današnja etap je dolga 168 kilometrov. 

Kolesarji, ki se borijo za skupni seštevek, bodo danes zagotovo v varnem zavetrju svojih pomočnikov, da bodo porabili kar se da malo moči, ki jim bodo zelo prav prišle jutri in pojutrišnjem. Slovenija ima kar dva kolesarja med deseterico, včeraj je Janu Polancu uspel velik premik po lestvici, ker je 12. etapo končal na visokem četrtem mestu in je v cilj prišel dobrih sedem minut pred glavnino. 

Šprinterske ekipe bodo na preži za morebitnimi ubežniki. Ubežniki morajo biti ujeti pravočasno. Težko je verjeti, da bodo danes ubežniki tako kot včeraj uspeli prelisičiti glavnino in obračunati med sabo. Na današnji etapi je samo en leteči cilj, gorskega ni. 

Včerajšnji zmagovalec Richard Carapaz, olimpijski prvak iz Tokija. FOTO: Jorge Guerrero Afp
Včerajšnji zmagovalec Richard Carapaz, olimpijski prvak iz Tokija. FOTO: Jorge Guerrero Afp

Primož Roglič je na drugem mestu, Remco Evenepoel je včeraj nerodno padel, zdaj bo moral biti še bolj pazljiv. Kakšne so morebitne poškodbe, ne poročajo iz njihovega tabora.

Komentarji: