Kako drago bo Roglič plačal Carapazovo mojstrovino?

Kolesarji so boje v gorah nadaljevali tudi v sobotni etapi, junak pa je z dolgim pobegom postal Richard Carapaz, ki si je privozil dovolj prednosti za rožnato majico. Roglič z Nibalijem, Polanc je omagal. 
Fotografija: Richard Carapaz je novi vodilni na Giru. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Richard Carapaz je novi vodilni na Giru. FOTO: AFP

Kolesarski navdušenci so med prvim tednom dirke negodovali, da si želijo spremljati kaj več kot le boje šprinterjev, v drugem delu drugega tedna pa so jim prireditelji ustregli. Včerajšnja etapa je bila ena najboljših v zadnjih letih, boji v skupnem seštevku so potekali praktično od prvega kilometra, tudi razlike so bile na koncu velike. Zgodba se je ponovila tudi v sobotni etapi, ki pa je bila za Slovence manj uspešna, Jan Polanc je plačal davek za včerajšnje napore in pričakovano popustil, Primož Roglič je sicer uspel odbiti vse napade Vincenza Nibalija, presenetil pa je Richard Carapaz, ki je na zadnjem vzponu naredil odločilno razliko.

Dirka se je začela odvijati na vzponu na Colle San Carlo, ki je bil z desetimi kilometri in 10-odstotnim naklonom najtežji v današnji etapi. Najprej je tempo navil Damiano Caruso, ki je pomagal Nibaliju, prvi pa je resno napadel Carapaz, na njegovo pospeševanje pa tekmeci niso imeli pravega odgovora. Roglič je le sledil Nibaliju, ki ni šel v lov za Ekvadorcem in njegova prednost se je povečevala. "Na vrhu vzpona sem imel že nekaj prednosti, želel sem videti, kako se bosta Roglič in Nibali odzvala, nato pa sem šel na spustu na polno. Ciljal sem na etapno zmago, na koncu pa se mi je izšlo še za rožnato. Že zjutraj sem se počutil odlično, vedel sem, da bi mi takšna etapa (z več kot 4000 višinskimi metri) morala ustrezati. Bilo mi je težko, a sem šel na polno, ker sem vedel, da je v igri tudi zmaga na Giru. Seveda verjamem, da lahko majico pripeljem do Verone, bo pa pot zelo težka," je na novinarski konferenci odločilno akcijo opisal Richard Carapaz

Vincenzo Nibali je napadal Primoža Rogliča, a se Slovenec spet ni dal. FOTO: AFP
Vincenzo Nibali je napadal Primoža Rogliča, a se Slovenec spet ni dal. FOTO: AFP


Nibali in Roglič sta bila novo taktično bitko, ki na koncu ni prinesla prav veliko veselja ne enemu ne drugemu. Nibali se Rogliča ni uspel otresti na predzadnjem in zadnjem vzponu, kjer je imel Slovenec tudi težave s krči, tempo v skupini okrog njiju pa je bil prepočasen, da bi ujeli Carapaza. Še več, Ekvadorec si je do konca privozil kar 1:57 prednosti in zasluženo zmagal, z odbitnimi sekundami pa je postal tudi novi vodilni na dirki, saj je pred etapo zaostajal za Rogličem prav toliko, kot je znašala njegova današnja prednost.

»Bila je zelo težka etapa, že od štarta je šlo na polno na prvem klancu, tudi kasneje pa ni bilo neke romantike, dirkali smo zelo hitro skozi celo etapo. Tu sem predvsem, da dirkam, osredotočen sem na to, besed in dejanj drugih pa ne bom komentiral. Ponovno moram reči, da je za nami dober dan, gremo dalje in bomo videli, kako se bodo noge vrtele v prihodnjih etapah,« je na kratko strnil misli po etapi Roglič. 

Nibali je dobil šprint za tretje mesto in štiri odbitne sekunde, tokrat je bil po etapi bolj diplomatski: "Lahko sem delno zadovoljen z današnjo etapo, štiri sekunde so sicer v redu, a tako dirke zmagal ne bom. Tokrat je malo sodeloval tudi Roglič, seveda ne toliko, kot bi lahko, a je vsaj prispeval svoj delež. Carapaz je zagotovo nevaren, bomo videli, kako se bo dirka nadaljevala."  

Richard Carapaz je bil rožnate majice zelo vesel, iz rok je ne misli kar tako izpustiti. FOTO: AFP
Richard Carapaz je bil rožnate majice zelo vesel, iz rok je ne misli kar tako izpustiti. FOTO: AFP


"V zadnjem delu etape je Carapaz veliko pridobil, takrat ko so ostali taktizirali. Je pa bil na vzponu najmočnejši, zagotovo, ko je pospešil mu nihče ni mogel slediti. Če to upoštevamo, potem ne moremo biti prav zadovoljni, da je v rožnati majici. Malo sem razpet, po eni strani je odlično biti blizu majice, branjenje pa pustiti drugim, a enkrat pride dan, ko jo je treba obleči in to, kar je danes pokazal Carapaz, je lahko zelo nevarno za nas. Bomo videli, kako drago nas bo na koncu stalo," je tudi športni direktor Jumba Addy Engels priznal, da z razpletom ne morejo biti zadovoljni. 



Žal je bila današnja etapa preveč za Polanca, ki je že v prejšnjih dveh dneh porabil ogromno moči. Tudi tokrat se je boril do konca in ponosno pripeljal rožnato majico v cilj, na koncu je zaostal 7:41 in rožnato majico predal Carapazu. Drugi v skupnem seštevku je Roglič, tretji pa Nibali. 
 

Potek dirke: Yates že na začetku napadel


Že prvi vzpon na dirki je poskrbel za veliko razburjenja, dvakrat je resno napadel Simon Yates, vedno je šel takoj za njim Roglič, skupina okrog njega in Nibalija pa je bila na vrh vzpona povsem razredčena, Roglič je spet ostal brez pomočnikov. 

Etapa se bo končala pod vznožjem Mont Blanca, ki je danes zavit v oblake. Foto Nejc Grilc
Etapa se bo končala pod vznožjem Mont Blanca, ki je danes zavit v oblake. Foto Nejc Grilc


Na spustu in v naslednjih kilometrih na ravnini je imel Nibali premalo somišljenikov, ki bi želeli narekovati hud ritem, zato so počakali zasledovalce in dirka se je začela znova. V ospredju je skupina osmih kolesarjev, tudi člana Mitcheltona Christopher Jull-Jensen in Lucas Hamilton, zato lahko pričakujemo, da bo Yates danes še poizkusil s kakšnim napadom. 

V glavnini tempo zdaj narekujejo Rogličevi pomočniki, tam je tudi Jan Polanc, za vodilnimi pa zaostajajo le za dve minuti, zato lahko hranijo nekaj moči za naslednje vzpone. Jumbo se je tokrat izkazal z zelo dobrim delom, pred odločilnim vzponom na San Carlo prednost ubežnikov znaša le še minuto in pol in tudi dvojec Mitcheltona ter Andrey Amador svojim kapetanom tako ne bodo morali biti v prav veliko pomoč. 


Polanc hitro popustil


Serpentine Colle San Carla so bile preveč za Jana Polanca, ki je izgubil stik s skupino okrog Primoža Rogliča že v prvih kilometrih. Hud ritem za Vincenza Nibalija diktira Damiano Caruso, Roglič je cel čas tik za Sicilijancem, z njima pa trenutno vztraja le še okrog deset kolesarjev. Spet je popustil Simon Yates, ki očitno ni v vrhunski formi, Polanc pa je proti Rogliču že izgubil vso prednost in bo danes predal rožnato majico vodilnega.

Ko se je Caruso umaknil, je Nibali poizkusil s prvim napadom, a sta mu Roglič in Landa takoj sledila, potem pa je tempo nekoliko padel. Precej več škode kot Nibali je z napadom naredil Richard Carapaz, ki si je takoj privozil 50 metrov prednosti, za njim pa se je v lov spet pognal Italijan, ki je s seboj potegnil tudi Rogliča, Miguela Angela Lopeza in Mikela Lando. 

Carapaz ostaja v prednosti, ima 30 sekund naskoka, Roglič je tudi sam enkrat že pospešil, a je imel Nibali odgovor na njegov napad, zdaj pa spet le opazujeta drug drugega. Najresneje je Nibali napadel tik pred vrhom vzpona, nekaj sekund se je že zdelo, da bo Roglič popustil, a je zdržal do vrha in pred spustom ostal v odličnem položaju ter virtualni rožnati majici. 

Na spustu je tudi Roglič naredil svoj del pri narekovanju ritma, prednost Carpaza pa je padla pod pol minute. Rogliča in Nibalija lovi tudi Simon Yates, ki je v drugem delu vzpona ujel pravi ritem. Zadnji vzpon začenjata Nibali in Roglič skupaj, Carapaz ima spet pol minute prednosti, ob Rogliču je tudi Rafal Majka, ki pa ima težave s krči. Polanc zaostaja že šest minut in 40 sekund. 

Tempo je povsem popustil, Yates je ujel skupino in takoj napadel, Carapaz pa ima v ospredju že minuto in 10 sekund naskoka pred skupino z Rogličem. Pred etapo je zaostajal za Slovencem le za slabi dve minuti. Prednost Carapaza še vedno narašča, Nibali in Roglič bijeta psihološko vojno, nihče noče narekovati ritma, največ pa bo pridobil prav Ekvadorec, ki lahko celo obleče rožnato majico! To mu je na koncu tudi uspelo, privozil si je minuto in 57 sekund naskoka pred Rogličem, dobil še 10 odbitnih sekund in oblekel majico vodilnega. 


 

Preberite še:

Komentarji: