Démare najboljši v šprintu na Siciliji

V 5. etapi kolesarske dirke po Italiji zmaga Francoza.
Fotografija: Team Groupama-FDJ's French rider Arnaud Demare celebrates as he crosses the finish line to win the 4th stage of the Giro d'Italia 2022 cycling race, 174 kilometers between Catania and Messina, Sicily, on May 11, 2022. (Photo by Luca Bettini/AFP) Foto Luca Bettini Afp
Odpri galerijo
Team Groupama-FDJ's French rider Arnaud Demare celebrates as he crosses the finish line to win the 4th stage of the Giro d'Italia 2022 cycling race, 174 kilometers between Catania and Messina, Sicily, on May 11, 2022. (Photo by Luca Bettini/AFP) Foto Luca Bettini Afp

Francoz Arnaud Démare je zmagovalec pete etape kolesarske dirke po Italiji. Kolesar ekipe Groupamama FDJ je v izenačenem šprintu 174 kilometrov dolge preizkušnje od Catanie do Messine na Siciliji premagal Kolumbijca Fernanda Gavirio in Italijana Giacoma Nizzola. V skupnem seštevku je vodstvo obdržal Španec Juan Pedro Lopez (Trek-Segafredo), ki ima še naprej 39 sekund prednosti pred Nemcem Lennardom Kämno.

Peta etapa se je končala po napovedih. Strokovnjaki so pred njo napovedovali šprint glavnine, čeprav so morali sredi etape kolesarje premagati dobrih 19 kilometrov dolg vzpon druge kategorije. A po njem je sledil spust in pretežno ravnina, tako da so lahko tekmovalci lahko popravili škodo, ki so jo naredili z vožnjo navkreber. To je uspelo Démaru, nekaterim favoritom, kot sta v šprintih venomer Mark Cavendish in Caleb Ewan, pa vendarle ne, tako da sta ostala brez šprinterskega obračuna.

»To je moja prva zmaga v sezoni. Do zdaj nisem bil zadovoljen z dosežki, imel sem tudi nekaj smole, upam, da se bo zdaj nekaj premaknilo v pravo smer. Tokrat se mi je vse izšlo, še zdaleč ni bilo lahko. Klanec je bil zahteven, nekaj sem na njem izgubil, a sem imel močne pomočnike, ki so me za razliko od nekaterih drugih pripeljali nazaj v glavnino. Tudi v pripravi šprinta so bili moji moštveni kolegi brezhibni in res bi bil razočaran, če se jim ne bi oddolžil z zmago,« je bil po etapi vesel Démare, ki je zabeležil 85. zmago v karieri, peto na Giru in 11. na teh največjih tritedenskih dirkah. Pet jih ima s Toura in eno z Vuelte. Domen Novak je za glavnino zaostal štiri minute in 19 sekund, zasedel 150. mesto, v skupnem seštevku je zdaj 112. (+26:28).

Komentarji: