Direktor Gira potrdil: Gavie v kraljevski etapi ne bo

Direktor Gira Mauro Vegni je na novinarski konferenci potrdil govorice, da zaradi slabega vremena vzpona na Gavio v torkovi kraljevski etapi ne bo.
Fotografija: Zaradi snežnih zametov je možnost plazov na Gavii prevelika, da bi karavana lahko varno prečkala sloviti prelaz. 
Odpri galerijo
Zaradi snežnih zametov je možnost plazov na Gavii prevelika, da bi karavana lahko varno prečkala sloviti prelaz. 

Že nekaj dni je vzpon na Gavio, enega najbolj znamenitih prelazov v zgodovini Gira, zaradi mraza in snega visel na nitki. Sredi tedna je direktor Gira Mauro Vegni možnosti za to, da bi dirka vendarle obiskala prelaz, ocenil na 60 odstotkov, danes pa je bil prisiljen razkriti novo traso torkove etape. 

»Vremenska napoved za prihodnje dni je še slabša kot do sedaj, ohladilo se bo in deževalo, obstaja tudi velika nevarnost plazov na Gavii, zato smo se bili prisiljeni odločiti, da odpovemo prehod karavane čez prelaz in spremenimo krajevsko etapi. To sporočam že zdaj, da se bodo ekipe lahko pripravile na novo traso etape, namesto Gavie bo nov vzpon Cevo, ki je dolg 10 kilometrov s povprečnim naklonom 6,5 odstotka. Glavna težava na Gavii bi bil spust, če bi se v prihodnjih dneh otoplilo, bi se sneg lahko čez dan topil in nato ponoči zmrznil, ledeni odseki na cesti pa bi bili za kolesarje zelo nevarni,« je odločitev pojasnil Vegni. 



Novi vzpon na Cevo ni niti približno tako težak kot Gavia, bo pa poskrbel za stopnjevanje ritma v glavnini pred Mortirolom, ki ostaja ključna točka etape, ki se bo končala v Ponte di Legnu: ​»Nikoli nismo razmišljali, da bi dvakrat obiskali Mortirolo, ker bi bila pot med enim in drugim vzponom predolga, kar bi na koncu osiromašilo etapo in tudi dirkanje. Nova trasa je malo krajša, dolga bo 194 kilometrov s 4800 višinskimi metri, kar je še vedno ogromno, ni pa 5600 metrov, kolikor bi moralo biti v originalu,« pojasnuje Vegni.

Profil 16. etape od Lovereja do Ponte di Legna. 
Profil 16. etape od Lovereja do Ponte di Legna. 


Na vrhu Gavie bi morala biti tudi Cima Coppi, najvišja točka letošnjega Gira, ki prvemu kolesarju, ki jo prečka, prinaša zajetno nagrado. Zdaj bo to postal Passo Manghen v predzadnji etapi, ki je visok 2020 metrov, čeprav so se v petkovi etapi povzeli še 227 metrov višje, neuradna Cima Coppi letošnjega Gira pa tako pripada Ilnurju Zakarinu. 

Komentarji: