Dirka po Franciji: Alaphilippe se zaveda, da ga čaka težak boj

Dan premora na dirki po Franciji so kolesarji izkoristili za nabiranje moči pred napornimi alpskimi etapami.

Objavljeno
22. julij 2019 20.56
Posodobljeno
22. julij 2019 21.01
Francozi so navdušeni, ker v zadnji teden dirke vstopajo z rojakom na prvem mestu, toda Julian Alaphilippe svari, da ga čaka še peklenskih šest dni. FOTO: AFP
F. T.
F. T.
Dan premora na dirki po Franciji so kolesarji izkoristili za nabiranje moči pred napornimi alpskimi etapami. Francozi so navdušeni, ker v zadnji teden dirke vstopajo z rojakom na prvem mestu, toda Julian Alaphilippe svari, da ga čaka še peklenskih šest dni. Če bo zdržal do konca, bo 27-letni član ekipe Deceuninck-Quick Step postal prvi Francoz z zmago po Bernardu Hinaultu leta 1985.

»Najtežje šele prihaja. Minuta in pol je po eni strani veliko, po drugi pa zelo malo,« je na današnjem druženju s sedmo silo pred torkovim nadaljevanjem dirke dejal Alaphillippe. Na prestižni dirki je imel vodilni rumeno majico skupaj v lasti 11 dni; na torkovi 16. etapi bo imel na začetku minuto in »Dovolj je ena slaba etapa v Alpah, slabih 15 ali 20 kilometrov, pa je vsega konec,« se zahtevnega položaja zaveda vodilni na Touru. V nedeljo je presenetil mnoge, ko je pirenejski del Toura končal še vedno na prvem mestu, čeprav je izgubil nekaj malega prednosti.

image
Geraint Thomas zaostaja na drugem mestu zgolj 35 sekund. FOTO: AFP


Vrhunec Toura bo imel ogrevanje v torek in sredo z relativno nezahtevnima etapama, potem pa se bo začel »alpski pekel«. Tri alpske etape bodo postregle z vzponi nad 2000 metrov, najtežja bo sobotna z vzponom do zimskošportnega središča Val Thorens. »Ko si ogledujem profile teh zadnjih etap, se zavedam, da moja rumena majica visi na nitki,« je dejal Alaphilippe.