Dnevi in etape pisane tudi za Mateja Mohoriča

Po prostem dnevu kolesarsko karavano na dirki po Franciji danes čaka razgibana in 171,5 kilometrov dolga četrta etapa od Dunkerqua do Calaisa.
Fotografija: Matej Mohorič (desno) bo imel prvo priložnost za zmago na eni od etap dirke po Franciji v naslednjih treh dnevih. Jutrišnja peta na tlakovcih, na katerih se je letos odlično odrezal s 5. mestom na znameniti klasiki Paris – Roubaix, bo še posebej vznemirljiva. FOTO: Thomas Samson/AFP
Odpri galerijo
Matej Mohorič (desno) bo imel prvo priložnost za zmago na eni od etap dirke po Franciji v naslednjih treh dnevih. Jutrišnja peta na tlakovcih, na katerih se je letos odlično odrezal s 5. mestom na znameniti klasiki Paris – Roubaix, bo še posebej vznemirljiva. FOTO: Thomas Samson/AFP

Po ponedeljkovem prostem dnevu se bo danes s četrto etapo nadaljevala 109. dirka po Franciji. Etapa od Dunkerqua do Calaisa (171,5 km) ponuja dokaj razgibano traso, ki bi lahko ustrezala sprinterjem, ki se dobro znajdejo na kratkih in strmih klancih. Obenem pa bi lahko ponudila tudi prve napade od daleč v lovu na rumeno majico.

Agresivno dirkanje v Franciji so po treh dneh na Danskem napovedali nekateri specialisti za enodnevne preizkušnje, med njimi je tudi Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck), ki je med prostim dnem dejal, da je pred prvimi gorskimi cilji veliko priložnosti za napade v lovu na rumeno majico.

V mislih je imel današnjo ter predvsem sredin preizkus na tlakovcih ter četrtkovo najdaljšo, zelo razgibano etapo, preden bo v petek dan bržčas rezerviran za kandidate za skupno zmago. Tam bosta na svoj račun prišla tudi slovenska asa Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) in Primož Roglič (Jumbo-Visma).

Pogačar v skupnem seštevku zaseda tretje mesto s 14 sekundami zaostanka za vodilnim Belgijcem Woutom Van Aertom (Jumbo-Visma). S tem je 23-letnik s Klanca pri Komendi blizu rumeni majici, tudi Roglič pa ni daleč, na sedmem mestu zaostaja 23 sekund.

Belgijec Wout Van Aert, član moštva Jumbo Visma, v katerem ima eno od kapetanskih vlog Primož Roglič, francoski del Toura začenja v rumeni maijici. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
Belgijec Wout Van Aert, član moštva Jumbo Visma, v katerem ima eno od kapetanskih vlog Primož Roglič, francoski del Toura začenja v rumeni maijici. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters

V današnji etapi bodo poleg obeh prvih favoritov dirke nastopili še trije Slovenci. Luka Mezgec (BikeExchange-Jayco) bo skušal v primeru mirnejše etape v čim boljši položaj pripeljati zmagovalca tretje etape, Nizozemca Dylana Groenewegna.

Tu sta še Matej Mohorič in Jan Tratnik (oba Bahrain-Victorious), predvsem prvemu bi utegnile biti naslednje tri etape pisane na kožo zaradi morebitnih daljših napadov v zaključkih etap, kar je dokazal že na lanskem Touru z dvema etapnima zmagama.

Četrta etapa bo kolesarje vodila po severu Francije, na trasi bo treba premagati šest kategoriziranih vzponov, na nekaterih mestih pa bodo morali pomočniki še posebej paziti svoje kapetane zaradi možnosti bočnega vetra in trganja glavnine.

Karavana se bo na pot podala ob 13.30, v cilju pa najboljše organizatorji pričakujejo štiri ure kasneje.

Preberite še:

Komentarji: