Dobra dirka Jermana, čeprav so bila pričakovanja višja

Žiga Jerman je preživel težko dirko mlajših članov na evropskem prvenstvu v prvi skupini, v šprintu pa se je moral zadovoljiti z 11. mestom.
Fotografija: Alberto Dainese je novi evropski prvak med mlajšimi člani. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Alberto Dainese je novi evropski prvak med mlajšimi člani. FOTO: AFP

Na evropskem prvenstvu je bila sobota za slovensko reprezentanco v znamenju dirke mlajših članov, kjer je bil Žiga Jerman eden od favoritov vsaj za deseterico, pa tudi za zmagovalni oder, kamor je potihem meril tako Jerman kot slovenski strokovni štab. 

Zjutraj je kolesarje pričakal naliv in močan veter, ki je še otežil že tako zahteven krog v centru Alkmaarja. Padci so se začeli takoj po štartu, z njimi pa tudi smola za slovensko reprezentanco, Nik Čemažar je s počeno zračnico že v prvem krogu izpadel iz igre, tudi Tilen Finkšt je najprej menjal obroč, nato pa še kolesarski čevelj. V prvi skupini sta bila ob Jermanu le še Aljaž Jarc in Žiga Horvat, ob enem izmed padcev na najbolj izpostavljenem ovinku na dirki pa je stik izgubil še Jarc.

Takrat se je v ospredje odpeljala močna skupina 25 kolesarjev, ki si je privozila največ pol minute naskoka, požar je na čelu zasledovalne skupine pomagal gasiti tudi Horvat, na koncu pa so njihovo prednost izničili Poljaki in Slovenija je bila z Jermanom spet v igri. 


 

Poljaki dvakrat pokrili pobeg


Kasneje je zelo nevarno izgledal pobeg Aleksandra Konysheva, ki je bil do treh kilometrov pred ciljem sam na čelu dirke, še enkrat so napad nevtralizirali Poljaki in o zmagi je odločal šprint. Italijani so bili najbolje postavljeni, pripravili so šprint za Alberta Daineseja, ki je postal novi evropski prvak. 

Jerman si je moral sam izbojevati položaj v ospredju, na koncu mu je uspelo priti do 11. mesta, s čimer je bil nekoliko razočaran, po cilju pa je takole opisal potek dirke: "Bilo je zelo težko, ker sem bil več kot polovico dirke sam v prvi skupini, zato sem si moral tudi v zaključku sam izbojevati mesto v šprintu. Noge so se mi zelo dobro vrtele, potem pa sem moral na tlakovanem odseku v zadnjem krogu po vetru popravljati položaj, tam sem postrelil nekaj nabojev, pred zadnjim ovinkom pa sem bil v slabem položaju, zato sem šel na glavo in poizkusil tako rešiti stvari. Vzelo mi je kolo, komaj sem se ujel, a sem izgubil precej hitrosti in tudi deset položajev, zato kaj več nisem uspel doseči. Škoda, dirkal sem dobro, čeprav so bila pričakovanja nekoliko višja." 

Žiga Jerman po EP v Alkmaarju. Foto Nejc Grilc
Žiga Jerman po EP v Alkmaarju. Foto Nejc Grilc

 

Zdaj je na vrsti Mezgec


Novo priložnost bo imel Jerman, ki se bo zdaj prvič preizkusil med elito kot član profesionalne ekipe Groupama FDJ na francoskih dirkah, na svetovnem prvenstvu v Yorkshiru, kjer mu proga zelo ustreza. Slovenska reprezentanca pa bo na vidno uvrstitev znova ciljala jutri, ko bodo na delu člani z Luko Mezgecem na čelu. 

Komentarji: