Down Under: Kump uvodoma tudi pred Saganom

Slovenski kolesar je na dirki Down Under uvodno etapo končal kot četrti, v času zmagovalca Caleba Ewana.

Objavljeno
17. januar 2017 10.50
CYCLING-AUS-UCI-TDU
J. P.
J. P.

Lyndoch - Nova kolesarska sezona se je že tradicionalno začela z 19. izvedbo avstralske dirke Down Under, na kateri lansko zmago brani Oricin domači adut Simon Gerrans, na njej pa tekmujeta tudi dva slovenska predstavnika. Eden od njiju, Marko Kump, član novoformiranega moštva UAE Abu Dhabi (prej Lampre-Merida), je opozoril nase že na današnji uvodni etapi.

V cilj 118,5-kilometrske proge od Unleyja do Lyndocha je namreč, kot glavnina, prikolesaril v času zmagovalca in zasedel četrto mesto, za seboj pa pustil nekaj velikih imen na čelu z lanskim evropskim in svetovnim prvakom, Slovakom Petrom Saganom (Bora-Hansgrohe). Zanimivo: 28-letni Kump, nekdanji član Adrie Mobil, je tudi na prvi etapi lanske preizkušnje »tam spodaj« zasedel četrto mesto. Boljši doslej na tej dirki še ni bil. Slovenske barve brani tudi član novopečenega moštva Bahrain Merida, Janez Brajkovič, ki je ciljno črto ravno tako prečkal v času zmagovalca na 58. mestu.

»Bili smo osredotočeni na dirko, ker smo si ob moštvenem debutu na preizkušnji svetovne serije želeli dober rezultat. Posrečilo se nam je, hvala kolegom za podporo. Ewan je bil v šprintu premočan, bil pa sem blizu drugim tekmecem in končal v peterici. Mesto na zmagovalnem odru bi bilo nekaj neverjetnega, to bom poskušal doseči v prihodnjih etapah. Dogovorili smo se, da bom jaz zaključil. Vse gre po dnevih, odvisno od etap, počutja, razpleta. Verjetno bom dobil še kakšno priložnost v šprinterskih etapah,« je poudaril Dolenjec.

Zmage na etapi, ki so jo morali zaradi peklenske vročine skrajšati za 27 kilometrov, se je veselil domači as Caleb Ewan (Orica-Scott), ki je bil najhitrejši tudi že na nedeljskem ogrevanju v Adelaidu. Ewan, pred dnevi šele 43. na državnem prvenstvu v cestni dirki, se je dveh etapnih zmag na tej preizkušnji veselil že lani. Jutri čaka udeležence 148,5 kilometra dolga druga etapa med Stirlingom in Paracombom.

IZIDI PRVE ETAPE

1. Caleb Ewan (Avst, Orica-Scott) 3;24:18
2. Danny van Poppel (Niz, Sky)
3. Sam Bennett (Irs, Bora-Hansgrohe)
4. Marko Kump (Slo, UAE Abu Dhabi)
5. Niccolo Bonifazio (Ita, Bahrain Merida)
58. Janez Brajkovič (Slo, Bahrain Merida) - vsi v času zmagovalca